Inspirasjonskveld for jenter

Torsdag 7. februar arrangerte UiS, i samarbeid med NHO og NITO, sitt første Jenter og teknologi-arrangement: Teknologiaften.

Published Endret

Kjemishow under Teknologiaften 2019. Foto: Mari Løvås
Inge Christ fra Skolelaboratoriet stod for pauseunderholdningen! To jenter fra salen fikk komme opp på scenen og hjelpe til med kjemieksperimenter.

Mer enn 170 jenter fra videregående skoler hadde meldt seg på arrangementet, som fant sted i Atlantic Hall. Kvelden startet i mingleområdet utenfor salen, hvor jentene kunne leke seg med, og bli inspirert av, spennende teknologi, demonstrert av lokale bedrifter og representanter fra Universitetet i Stavanger.   

Selve arrangementet bygget på å bruke rollemodeller til å inspirere jentene til å søke seg til teknologiske fag. Jentene ble guidet gjennom kvelden av et fyrverkeri av en konferansier, de ble servert middag og dessert og ble inspirert av kule damer som enten studerer eller jobber med teknologiske fag.  

Vi trenger jenter 

– Jeg håper dere har blitt inspirert, og at dere også kommer og besøker oss under Åpen dag, 5. mars, sa fakultetsdirektør ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, Gro Sokn til jentene som var med på arrangementet.  

Dekan ved samme fakultet, Øystein Lund Bø, berømmer initiativet:  
– Det er viktig å rekruttere jenter til teknologiske fag. Spesielt innenfor IKT kommer det til å vokse fram mange jobber i fremtiden, og vi trenger at jentene kommer på banen, sier han.  

Rollemodeller 

En av rollemodellene jentene fikk møte var Caroline Ruud. Hun er utdannet petroleumsingeniør ved Universitetet i Stavanger, hvor hun nå jobber som ingeniør. Hun håper hun kan være med på å inspirere jentene til å vurdere å søke seg til teknologiske fag. 

– Jeg håper jeg fikk vist at det er spennende å jobbe med teknologi. Mange har kanskje en oppfattelse av at det kan være litt ensomt eller ensformig, men det stemmer ikke! Jobben min er både sosial og avhengig av samarbeid, og man får utviklet og utfordret seg selv i takt med nye metoder og ny teknologi, sier hun. 

– Til slutt er det jentene selv som må følge sin magefølelse, men jeg håper jeg kan være en god rollemodell og vise at teknologi faktisk er ganske kult, sier hun. 

Nasjonalt prosjekt

Jenter og teknologi ble gjort til et nasjonalt prosjekt i 2016, under ledelse av NHO, og NHO ble tilført en finansiering på 2 millioner kroner over statsbudsjettet. Senere har støtten blitt økt til 3,5 millioner kroner gjeldende for 2019. Dette er et samarbeidsprosjekt, som involverer en rekke universiteter og høgskoler. 

Tekst og foto: Mari Løvås