Journaliststudiet kombinerer teori med praktisk arbeid. Studiet kvalifiserer deg til å kunne jobbe blant annet i avis, radio, tv, nett og mobil. I det fjerde semesteret tar du ekstern praksis i to ulike redaksjoner.
3 år, 6 semestre
25
180
2020: 47,6 / 43,2 (ORD / førstegang)
15. april via Samordna opptak

Journalister skal samle inn og formidle informasjon for å opplyse og engasjere folk. En viktig oppgave for journalister er å avdekke kritikkverdige forhold, særlig skal journalister kikke makthavere i kortene.
Journalister må ha god kunnskap om samfunnet, og evne til å analysere hendelser og utviklingstrekk. Journalistens rolle i samfunnet står sentralt i studiet. Journalister skal være uavhengige og kritiske i valg av kilder.
Journalistutdanningen ved UiS er yrkesrettet, og det veksles mellom teori og praksis gjennom hele studiet. Det legges stor vekt på praktisk multimediekompetanse, det vil si ferdigheter til å arbeide journalistisk for avis, radio, tv, mobil og nett.
Du får blant annet studere emner som undersøkende journalistisk, datajournalistikk, media og kommunikasjon, fortellende journalistikk og praktisk journalistikk.
Full rulle med nyhetsprosjekt: Hvert år drifter mediestudenter ved UiS en av Rogalands største nyhetsredaksjoner. I to uker sender de daglige direktesendinger på radio og TV. I tillegg publiserer studentene nyhetssaker på Utsnitt.net.
Hva lærer du?
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Ved fullført studieprogram forventes det at studentene sitter igjen med følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper
Kandidaten skal
- ha bred kunnskap om journalistrollen, den redaksjonelle prosessen og medias rolle i samfunnet.
- ha bred kunnskap om journalistikk for ulike publiseringsplattformer.
- ha kunnskap om journalistiske metoder og sjangre.
- ha kunnskap om presseetikk og kildekritikk.
- ha innsikt i journalistikkens historie og forskning innen fagfeltet.
Ferdigheter
Kandidaten skal
- kunne utvikle egne ideer, gjøre journalistisk research og finne frem til relevante kilder.
- kunne gjøre opptak, fotografere og redigere lyd og bilder.
- kunne formidle journalistikk i ulike sjangere på ulike medieplattformer som avis, radio, podkast, tv, mobil og nett.
- kunne bruke kunnskap om presseetikk til å gjøre forsvarlige valg og refleksjoner i journalistisk praksis.
- kunne bruke et godt og aktivt språk.
Generell kompetanse
Kandidaten skal
- kunne arbeide selvstendig og sammen med andre.
- kunne arbeide raskt i en til tider hektisk arbeidssituasjon, men også evne å arbeide mer langsiktig med større og tidkrevende prosjekter.
- ha innsikt i grunnleggende problemstillinger innen samfunnsvitenskap og samfunnsvitenskapelig metode.
Hva kan du bli?
Journalister jobber i mange forskjellige medier og bruker flere forskjellige formidlingsformer. Journalister jobber blant annet i
- avis
- magasin
- ukeblad
- tidsskrifter
- fagblader
- radio
- podkast
- tv
- nettredaksjoner
- offentlige og private virksomheter
Bachelor i journalistikk kvalifiserer til å søke opptak til master i dokumentarproduksjon og andre samfunnsvitenskapelige masterstudier ved Universitetet i Stavanger. Du kan også søke om studieplass ved masterprogrammer i journalistikk ved andre universiteter. Fullført studium gir rett til tittelen "Bachelor i journalistikk".
Møt våre studenter
Kadafi Zaman: Herlig tid med godt studentmiljø
Kadafi Zaman har som TV2-journalist hele verden som sin arbeidsplass. Som UiS-student husker han best det gode studentmiljøet på Ullandhaug.

Yrke: Journalist i TV2
Utdanning: Journalist bachelor UiS
Hvorfor valgte du å studere journalistikk ved Universitetet i Stavanger?
– Jeg kom inn på journalistutdanningen i Volda og Stavanger. Jeg ville til en storby, så derfor var Volda uaktuelt. Dessuten fristet det å bli kjent med Vestlandet, for det var en del av Norge jeg visste lite om fra før av.
Hva husker du best fra studietiden din ved UiS?
– Jeg husker det gode studentmiljøet på Ullandhaug. Det var så lett å bli kjent med folk, og jeg husker at jeg aldri kjedet meg. Det var så mange kulturelle og sportslige aktiviteter tilgengelig, som gjorde kveldene spennende. Når helgen kom var det alltid et yrende uteliv - spesielt på studentpuben. Herlig tid, med mange gode minner.
Hvilken del av studiet har du hatt mest nytte av i arbeidslivet?
– Jeg har nok hatt mest nytte av undervisningen om etikk og vær varsom-plakaten. I tillegg til praksisperioden i en mediebedrift. Jeg var heldig som ble plassert i Stavanger Aftenblad, der jeg blant annet dekket Sola og Randaberg kommune. Lokaljournalistikken banet vei til videre jobb i VG og TV 2, hvor jeg jobber nå.
Hva liker du best med jobben din?
– Jeg føler meg utrolig heldig. Ingen dag er lik, og det er stadig nye spennende oppdrag og opplevelser - både i Norge og utlandet. Det uforutsigbare gjør at man gleder seg til å gå på jobb hver eneste dag.
Hva er dine tre beste råd til dagens studenter?
– Mitt første råd er å bli godt kjent med medstudentene dine. Da føler man seg aldri alene. Det andre rådet er å gi full gass i praksisperioden. Der kan man lære faget av de som står oppi journalistikken hver eneste dag. Det siste rådet er å nyte utelivet i Stavanger. Alle journalister bør følge mottoet: Helt om dagen, helt om natten.
Tekst: Julia Horn, journaliststudent UiS
Ved spørsmål om opptak til studier, kontakt opptak@uis.no
Praksis
Fjerde semester på journalistikkutdanningen er dedikert til journalistisk praksis.

I løpet av semesteret er det to praksisperioder på 10 uker hver, og du får prøve seg i to ulike redaktørstyrte redaksjoner knyttet til Norsk presseforbund og godkjent av UiS.
I journalistisk praksis får du prøve ut og videreutvikle det du har lært på journalistutdanningen i en ordinær journalistisk og redaksjonell arbeidssituasjon. Som praksisstudent deltar du i det daglige redaksjonelle arbeidet og produserer innslag/artikler for publisering. Hver praksisperiode avsluttes med at du skriver en praksisrapport som skal godkjennes av emneansvarlig.
Spørsmål og svar om journalistikk bachelor
Er det mye praksis i studiet? Kan jeg kombinere jobb og studier?

Kan jeg ta praksisen min i f.eks. VG Sporten eller P3 når jeg studerer i Stavanger?
Ja, det kan du, men da må du ordne dette selv ettersom vi ikke har avtale med disse redaksjonene. Tidligere har flere studenter laget egne avtaler og vært i praksis steder UiS ikke har avtaler med. En forutsetning for dette er at det aktuelle stedet er medlem av Norsk presseforbund.
Går det an å kombinere jobb og studier?
Bacheloren i journalistikk er et fulltidsstudium som tar mye tid, også utover forelesningene. Du kan nok ha en jobb ved siden av, men det er mye arbeid som skal gjøres på studiet, og det krever en god porsjon egeninnsats.
Er det mye praktisk arbeid underveis i studiet?
Ja, det er mange oppgaver og mye gruppearbeid på flere av journalistikkemnene.
Kan man ta en mastergrad etter at man har tatt en bachelor i journalistikk?
Ja, en fullført bachelorgrad i journalistikk kvalifiserer deg til opptak på flere masterstudier. Ved UiS er du for eksempel kvalifisert for opptak på masterne Energy, Environment and Society, endringsledelse og samfunnssikkerhet.
Hva skjer hvis jeg ikke består et eller flere emner i et semester?
De fleste emnene på journalistikk krever at du har bestått de foregående journalistikkemnene for å kunne gå videre til neste semester. Det er derfor viktig å bestå alle obligatoriske oppgaver og eksamener for å ikke bli forsinket i utdanningsløpet.
Oppstartssemester: 2021
-
Obligatoriske emner
-
Introduksjon til journalistikk
YEAR 1 SEMESTER 1
-
Praktisk journalistikk 1
YEAR 1 SEMESTER 1
-
Examen Philosophicum - IMS
YEAR 1 SEMESTER 1
-
Redaksjonell organisering og produksjon
YEAR 1 SEMESTER 2
-
Praktisk journalistikk 2
YEAR 1 SEMESTER 2
-
Forskningsteori og metode
YEAR 1 SEMESTER 2
-
Undersøkende journalistikk
YEAR 2 SEMESTER 3
-
Fortellende journalistikk
YEAR 2 SEMESTER 3
-
Media and communication
YEAR 2 SEMESTER 3
-
Journalistisk praksis
YEAR 2 SEMESTER 3
-
Bacheloroppgave i journalistikk
YEAR 3 SEMESTER 6
-
-
5. semester ved UiS eller utveksling
-
5. semester ved UiS
-
Innføring i PR og kommunikasjon
YEAR 3 SEMESTER 5
-
Film: historie, teori og analyse
YEAR 3 SEMESTER 5
-
Politikk, beslutninger og risiko
YEAR 3 SEMESTER 5
-
Miljø- og energipolitikk
YEAR 3 SEMESTER 5
-
Offentlig politikk og administrasjon
YEAR 3 SEMESTER 5
-
-
Utveksling
-
YEAR SEMESTER
-
-
-
Velg ett emne i 6. semester
-
Redaksjonell prosjektutvikling og entreprenørskap
YEAR 3 SEMESTER 6
-
Multimediejournalistikk
YEAR 3 SEMESTER 6
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
5. semester
Journalistikkstudenter kan ta et semester av utdanningen i utlandet, hos et av samarbeidsuniversitetene våre. Et utvekslingsopphold er en god mulighet til å gjøre graden din spesiell, og til å studere fag UiS ikke tilbyr. Utenlandsoppholdet blir en integrert del av graden din, uten at studieprogresjonen din blir forsinket.
Emnevalg
I det anbefalte utvekslingssemesteret skal du ta valgemner som tilsvarer 30 studiepoeng. Det vil si at du står fritt til å velge hvilke fag du vil studere i utlandet, så lenge de er relevante for studieprogrammet ditt. Ved noen institusjoner finnes det ferdig sammensatte, anbefalte spesialiseringer på 30 studiepoeng. Hos andre institusjoner kan du lage din egen sammensetning på 30 studiepoeng. Institutt for medie- og samfunnsfag har en liste over tidligere godkjente emner.
Hjelp til forhåndsgodkjenning av emner
Når søknadsfristen har gått ut, inviterer instituttet til en workshop. Der får du hjelp til å skrive søknaden du må levere for å få forhåndsgodkjent emnene du skal ta i utlandet. Vi anbefaler at søknaden inneholder emner som tilsvarer mer enn 30 studiepoeng, slik at du har flere valgmuligheter.
Vil du vite mer? Ta kontakt med studiekonsulent Live Kolstad Kvalsvik for mer informasjon.
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
- Alle land
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Danmarks Medie- og journalisthøyskole (DMJX) sin visjon er å være et globalt orientert kraftsenter for medie- og kommunikasjonssektoren med fokus på talent, livslang læring og innovasjon.
University of Iceland
I hjerte av Islands hovedstad, Reykjavik, omringet av utrolig landskap, ligger University of Iceland.
Reis på utveksling til Island og Reykjavik, og få stipend gjennom Nordlys, Nordtek eller Erasmus+.
Stockholms universitet
Stockholms universitet ble grunnlagt i 1878 som et radikalt alternativ til de tradisjonelle universitetene i Sverige. De er nå ett av Europas ledende universitet i en av verdens mest dynamiske hovedsteder.
Oxford Brookes University
Har du drømt om å bo og studere i en av verdens mest kjente studentbyer? Avtalen med Oxford Brookes University gir deg muligheten til å bli en del av studentmiljøet i en by med lange akademiske tradisjoner.
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
Monterrey Institute of Technology University System
Universitetet i Stavanger har inngått en avtale om studentutveksling med sin ECIU-partner Tecnológico de Monterrey.
University of Mississippi
Med studier ved University of Mississippi blir du ikke bare kjent med USA, men også med Sørstatene, som er kjent for sin «southern mentality». Forvent vennlighet, høflighet og fokus på tradisjonelle verdier.
Hawaii Pacific University
Hawaii Pacific University er et spennende og multikulturelt studiested, omringet av verdenskjente turistattraksjoner.
University of New Haven
University of New Haven (UNH) ligger i New England, ikke langt fra Yale University, og scorer godt akademisk, særlig innen Engineering og Business.
California State University-Los Angeles
California State University, Los Angeles (Cal State LA) er en del av det anerkjente California State University, som er USAs fjerde største universitet.
University of California, Berkeley
University of California, Berkeley er utvilsamt eit av verdast sterkaste universitet, med samtlege av dei akademiske greinene ranka blant verdas ti beste av Times Higher Education. Du vil garantert få fagleg utbytte av eit studieopphald her.
San Diego State University
San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.
State University of New York College at Brockport
State University of New York at Brockport (SUNY Brockport) ligger i Rochester, staten New York, kun én time fra Niagara Falls. Rochester-området er kåret til et av Amerikas beste steder å bo.
Flinders University
Flinders University er eit internasjonalt orientert universitet som rangerer blant dei ti beste Australian Universities for International Standing.
The University of Adelaide
Universitetet i Adelaide ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i Australia. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
Griffith University
Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.
The University of Western Australia
University of Western Australia (UWA) er et av de ledende universitetene i Australia som medlem av den såkalte Group of Eight, og rangert blant de 100 beste universitetene i verden. Et opphold ved dette universitetet vil sikre deg et godt faglig utbytte.
University of Otago
Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold ved det eldste universitetet på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentby Dunedin sør på New Zealand.
- Danmark
- Island
- Sverige
- Storbritannia
- Canada
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
- Mexico
- USA
University of Mississippi
Med studier ved University of Mississippi blir du ikke bare kjent med USA, men også med Sørstatene, som er kjent for sin «southern mentality». Forvent vennlighet, høflighet og fokus på tradisjonelle verdier.
Hawaii Pacific University
Hawaii Pacific University er et spennende og multikulturelt studiested, omringet av verdenskjente turistattraksjoner.
University of New Haven
University of New Haven (UNH) ligger i New England, ikke langt fra Yale University, og scorer godt akademisk, særlig innen Engineering og Business.
California State University-Los Angeles
California State University, Los Angeles (Cal State LA) er en del av det anerkjente California State University, som er USAs fjerde største universitet.
University of California, Berkeley
University of California, Berkeley er utvilsamt eit av verdast sterkaste universitet, med samtlege av dei akademiske greinene ranka blant verdas ti beste av Times Higher Education. Du vil garantert få fagleg utbytte av eit studieopphald her.
San Diego State University
San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.
State University of New York College at Brockport
State University of New York at Brockport (SUNY Brockport) ligger i Rochester, staten New York, kun én time fra Niagara Falls. Rochester-området er kåret til et av Amerikas beste steder å bo.
- Australia
Flinders University
Flinders University er eit internasjonalt orientert universitet som rangerer blant dei ti beste Australian Universities for International Standing.
The University of Adelaide
Universitetet i Adelaide ligger i Adelaide, Australias femte største by. Med sine 1.2 millioner innbyggere er Adelaide en trygg, kosmopolitisk by som er betraktelig rimeligere å bo i enn flere sammenlignbare byer i Australia. Universitetet er medlem av Group of Eight, en koalisjon av de åtte ledende universitetene i Australia.
Griffith University
Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.
Bond University
Reis på utveksling til Gold Coast og Bond University!
University of Wollongong
The University of Western Australia
University of Western Australia (UWA) er et av de ledende universitetene i Australia som medlem av den såkalte Group of Eight, og rangert blant de 100 beste universitetene i verden. Et opphold ved dette universitetet vil sikre deg et godt faglig utbytte.
- New Zealand
University of Otago
Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold ved det eldste universitetet på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentby Dunedin sør på New Zealand.
Institutt for medie- og samfunnsfag
Institutt for medie- og samfunnsfag (IMS) tilbyr utdanninger innen, og forsker på, media, sosiologi og statsvitenskap samt endringsledelse og energi, miljø og samfunn. Studiene ved IMS er allmennyttige utdanninger, som gir et godt grunnlag for å forstå samfunnet vi er ein del av. Instituttet tilbyr års-, bachelor- og mastergradsstudium. Ved IMS er det cirka 50 vitenskapelige ansette med høy faglig kompetanse. De underviser til sammen rundt 900 studenter, i mediefag, sosiologi og statsvitenskap, endringsledelse og energi, miljø og samfunn.
Kontakt oss
Institutt for medie- og samfunnsfag
Institutt for medie- og samfunnsfag
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS
In Medias Res
Din linjeforening
Du er kanskje også interessert i:
Studentliv i Stavanger
Fadderfestivalen 2021
I løpet av Fadderfestivalen første uka av semesterstart skal nye og gamle studenter få en livlig, trygg og opplevelsesri...
Ut på tur i Stavanger-regionen
Stavanger-regionen har ein svært variert natur, med gode opplevingar over alt. Frå lange, kvite strender til høge fjell ...
Stavanger - opplev byen og kulturen!
Er du på jakt etter et godt kultur- og uteliv, er Stavanger byen å være i. Tilbudet er rikt og variert, og du når ikke o...
Folken – studentane sitt kulturhus i Stavanger
Konsert? Teater? Quiz? Stand Up? På Folken, studentane sitt kulturhus i Stavanger, venter kanskje ditt livs konsertopple...
Billige Stavanger!
Velger du Stavanger som studentby kan du lett spare en tusenlapp eller to i måneden på bo- og kollektivutgifter, sammenl...