Hopp til hovedinnhold

Luke 1: Lag en Pringles-rakett som synger i fletta

Visste du at du kan gjøre en vanlig Pringles-boks om til en rakett? I årets første Joulekalender-luke lager Inge og Magne en høylytt hydrogengassrakett som synger i fletta.

Publisert: Endret:
Joulekalenderen er laget av Inge Christ og UiS-professor Magne Sydnes. For syvende år på rad lager de julekalender med kjemi- og fysikkeksperimenter, til stor glede for både store og små.

Joulekalender 2021 slår et slag for god gammeldags hydrogensgassproduksjon. En pringlesboks fylles med hydrogengass og tennes på via en lunte som går inn i boksen. Når det brenner og hydrogengassen blandes med oksygen, reagerer de to og frigjør energi ved å skyte boksen opp i lufta med et pang.

NB!  Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for forsøk i laboratorium. Husk hørselvern og vernebriller.

Du trenger

 • En tom Pringlesboks 
 • Lunte
 • Saltsyre 
 • Sinkbiter 
 • En kolbe med kork og slange
 • Litt bomull

Oppskrift:

 1. Bruk vernebriller og hørselvern.   
 1. Lag et lite hull i bunnen og toppen av boksen. Ha lokket på.  
 1. Tett topp-hullet med en bomullsdott eller lignende.  
 1. I kolben: Tilsett saltsyre (30-50 ml) og 10-15 biter med sink.   
 1. Før kolbeslangen inn i hullet nederst i boksen. La den stå litt, slik at boksen fylles med hydrogengass.   
 1. Snu boksen. Ta ut bomullen og sett inn lunta.   
 1. Tenn på lunta og trekk unna.

Her er den kjemiske formelen for det du ser:

Hydrogen gassen dannes på denne måten: 

Zn(s) + 2HCl ® Zn2+(aq) + 2Cl-(aq) + H2(g) 

Om UiS Joulekalender 2021:

Joulekalenderen er laget av Inge Christ, avdelingsleder i Skolelaboratoriet, og UiS-professor Magne Sydnes. For syvende år på rad lager de julekalender med kjemi- og fysikkeksperimenter, til stor glede for både store og små. I år er det så mye energi i omløp at julekalenderen ble omdøpt til «Joulekalenderen». «Joule» er altså en av flere enheter for måling av energi og uttales jul på norsk.

Også i år blir det en blanding av eksperimenter som lar seg gjøre hjemme uten fare for at huset eksploderer, og eksperimenter som kun bør utføres på lab med riktige forholdsregler på plass.