Luke 13: Jo mindre trykk, jo lavere kokepunkt

Høy kok i dagens luke! Inge og Magne viser hvordan du enkelt kan få vann til å koke på lav temperatur ved å senke lufttrykket.

Publisert Sist oppdatert
Se nøye på vannet inni sprøyten, det begynner å koke!

Vannets kokepunkt er avhengig av lufttrykket. I et normalt lufttrykk ved havflaten (1.013 bar), er vannets kokepunkt 100 grader celcius. Lufttrykket avtar med høyden, slik at på Galdhøpiggen er vannets kokepunkt ca. 92 grader, på Mount Everest ca. 73 grader. Vi vil vise hvordan du kan få vann til å koke ved enda lavere temperatur, faktisk helt ned til nærmere 40 grader.

Du trenger:

  • En 50 ml sprøyte (eller noe tilsvarende som du kan forandre volumet i)
  • Litt varmt vann

Oppskrift:

  1. Fyll varmt vann i en kopp (vi brukte 64 grader)
  2. Sug opp 15-20 ml varmt vann i sprøyten
  3. Hold fingeren foran åpningen på sprøyten
  4. Trekk stempelet ut, da synker lufttrykket inni sprøyten. Se nøye på vannet inni sprøyten, det begynner å koke!