Over 30 000 mennesker får kreft i Norge hvert år, og det er beregnet en stor økning i de neste tiårene. Kreftsykepleiestudiet på UiS passer for deg som vil spesialisere deg innen kreftsykepleie.
2 år / 4 semestre (deltid)
20
60
Norsk
August hvert andre år - ikke opptak i 2023
Deltidsstudiet, som går over to år, har som mål å utdanne kvalifiserte og reflekterte kreftsykepleiere som utøver sykepleie til kreftsyke i alle aldre, i alle faser av sykdommen og på alle nivå i helsetjenesten, samt gir omsorg til pårørende.

Du vil få kunnskaper om forebygging av kreft, kreftsykdommer, behandling, rehabilitering, lindring av symptomer forårsaket av kreft eller behandling, pleie av døende og deres behov i livets sluttfase. Du vil få utvidet kunnskap innen sykepleiefag, natur- og samfunnsvitenskapelige fag knyttet til spesialkunnskap innen kreftsykepleie, kreftsykdommer og behandling. Du vil få en forståelse for hvordan levemåte og miljø kan virke kreftfremkallende, og delta i kreftforebyggende arbeid. Du vil få god innsikt i kreftsykepleierens roller og ansvarsområde.
Studiet består av både teoretisk undervisning (ukesamlinger) fordelt over alle fire semestrene og kliniske studier som gjennomføres 2. og 3. semester.
Hva kan du bli?
Kreftsykepleiere kan jobbe som kreftsykepleier eller som kreftkoordinator ved spesialavdelinger og poliklinikker på sykehus og i kommunehelsetjenesten. I kommunen kan kreftsykepleiere blant annet jobbe på sykehjem, i hjemmesykepleien og ved lindrende enheter. I tillegg kan kreftsykepleiere jobbe i private organisasjoner som har fokus på kreftomsorg hvor oppgavene blant annet kan være å gi informasjon, delta i forebygging og rehabilitering.
Møt en tidligere student:
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Planlagt emnestruktur Master i Kreftsykepleie
HELTIDSSTUDIUM 120 SP masterstudium MKS/90 SP videreutdanning
Kompetanseområder:
Kreftsykepleie som fag og profesjon
Klinisk observasjons-, vurderings-, beslutnings og handlingskompetanse
Palliasjon
Teknologi og digital kompetanse
Faglig ledelse og samhandling
Kvalitet og pasientsikkerhet
Vitenskapsteori, forskningsmetode og kunnskapsbasert praksis
Forskning, kvalitetsarbeid og formidling
Opptakskrav
Bachelor i sykepleie (eller tilsvarende), norsk autorisasjon som sykepleier og minimum to år fulltidspraksis som sykepleie overfor pasienter etter endt utdanning. For fullstendig oversikt over opptaksreglene til studiet vises det til Utfyllende regler til videreutdanning i kreftsykepleie.
Dette studiet har krav om politiattest. Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb. Attesten kan ikke være eldre enn tre måneder når den blir registrert ved UiS.
Søking og opptak
Søknadsfrister
og annen informasjon om søking
Viktig
Ikke opptak i 2023.
Åpent for søking fra 5. januar til 5. februar for alle søkere. Søk gjennom Søknadsweb.
Kontakt
Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt masteropptak@uis.no
Poenggrenser
Lurer du på hvilket snitt man trengte tidligere år for å få opptak? Poenggrenser fra tidligere år
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2022
-
Obligatoriske emner
-
Kreftsykepleie 2
Andre år, semester 3
-
-
Velg rekkefølge av VKSP20 og VKSP30
-
VKSP20 vår 2023 og VKSP30 høst 2023
-
Kliniske studier 2 - Kreftsykepleie
Andre år, semester 3
-
-
VKSP30 vår 2023 og VKSP20 høst 2023
-
Kliniske studier 1 - Kreftsykepleie
Andre år, semester 3
-
-
Praksisstudier
Gjennom praksisstudier vil studenter tilegne seg erfaring i utøvelse av sykepleie til kreftpasienter i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten.

Studenter på videreutdanning i kreftsykepleie skal i løpet av praksisstudiene tilegne seg kliniske ferdigheter og oppøve evnen til å gjøre selvstendige og etiske vurderinger, arbeide i tverrfaglige team og ivareta brukerperspektivet.
Praksis skal gi studentene kompetanse i å arbeide kunnskapsbasert, og det legges spesielt vekt på studentenes videreutvikling i refleksjon, kliniske vurderinger og integrering av teoretiske fag. I praksis vil studentene også få kunnskap om helsesystemet kreftsykepleier er en del av, inkludert myndighetenes rolle og ansvar.
Organisering
Praksis i studiet utgjør minimum 12 uker (20 studiepoeng) og er delt opp i to emner i andre og tredje semester. I fjerde semester har studentene en ukes felles hospiteringspraksis som kan tas i utlandet.
Praksisstudiene gjennomføres i spesialisthelsetjenesten ved ulike sykehusavdelinger som tilbyr kreftbehandling og palliasjon, og i kommunehelsetjenesten.
I praksisstudiene vil studenten få fortløpende veiledning av kontaktsykepleiere som samarbeider med praksisveileder fra praksisfeltet.
Det er også mulighet for å hospitere under praksisperioden. F.eks ved Kreftforeningen/Vardesenteret, Kreftomsorg Rogaland, LHL klinikkene Nærland, Se meg stasjonen på Vigrestad, Lærings- og mestringssenteret, andre avdelinger eller praksissteder.
Her kan du lese mer om praksis i helseutdanningene generelt.
Ofte stilte spørsmål
Er det bra studentmiljø? Hvorfor studere kreftsykepleie ved UiS? Dette er noen av spørsmålene du finner svar på her.

Hvilke emner dekkes på studiet?
Videreutdanning i kreftsykepleie gir kunnskap om forebygging av kreft, kreftsykdommer, behandling, rehabilitering, lindring av symptomer forårsaket av kreft eller behandling, pleie av døende og deres behov i livets sluttfase. Videreutdanningen gir utvidet kunnskap innen sykepleiefag og natur- og samfunnsvitenskapelige fag knyttet til spesialkunnskap innen kreftsykepleie, kreftsykdommer og behandling.
Utdanningen gir også god innsikt i kreftsykepleierens roller og ansvarsområde. I tillegg vil du mot slutten av studiet skrive en fordypningsoppgave som vil gi deg god innsikt i et valgfritt område innenfor kreftsykepleie.
Hvor stor del av studiet utgjør praksis?
I løpet av studieperioden vil du ha 12 ukers praksis fordelt på tre perioder. Minst seks av disse ukene er i spesialisthelsetjenesten og fem uker gjennomføres enten i kommunehelsetjenesten eller på sykehus. En av praksisukene organiseres av studentene som en studietur eller hospitering.
Er det bra studentmiljø på studiet?
Tilbakemeldinger fra tidligere studenter tyder på at det har vært et godt miljø både faglig og sosialt. Det er mange eksterne forelesere som underviser i sine spesialfelt noe studenter har gitt god tilbakemelding på. I tillegg er det på videreutdanningen en relativt liten studentgruppe, noe som gir mulighet for god kontakt mellom studentene og et godt samhold i studentgruppen.
Hva jobber en kreftsykepleier med etter ferdig studium?
Kreftsykepleiere kan jobbe som kreftsykepleier eller som kreftkoordinator ved spesialavdelinger og poliklinikker på sykehus og i kommunehelsetjenesten. I kommunen kan kreftsykepleiere blant annet jobbe på sykehjem, i hjemmesykepleien og ved lindrende enheter
Hvorfor ikke master?
Det jobbes for at kreftsykepleie skal heves fra en videreutdanning til en masterutdanning innen nær framtid.
Hvorfor studere kreftsykepleie nettopp ved UiS?
Det er mange gode grunner til å studere kreftsykepleie ved UiS:
- Du får bred kompetanse
- Du får innsikt i et større nettverk med fagfolk inn kreft og kreftbehandling fra spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.
- Du kommer lett i kontakt med faglærere
- Du får mulighet til å fordype deg i ulike områder inne kreftsykepleie som for eksempel palliasjon, forebygging, rehabilitering, omsorg til pårørende, kommunikasjonsteknikker, kunnskapsbasert praksis og kreftsykepleiers pedagogiske funksjon.
- Du får opprettet kontakter på universitetet og et innblikk i universitetslivet
Fagmiljøet innen kreftsykepleie
Fagmiljøet ved UiS har bred kompetanse innen omsorg og sykepleie til kreftpasienter og deres pårørende.

Fagmiljøet innen kreftsykepleie er tilknyttet Det helsevitenskapelige fakultet ved UiS og Stavanger Universitetssjukehus. Det undervises og forskes fra bachelor- til Ph.D-nivå. UiS tilbyr i dag en videreutdanning i kreftsykepleie, og planen er å løfte denne til en mastergrad i kreftsykepleie på sikt
Vi har flere forskningsprosjekter er under arbeid innen kreftproblematikken. Bruker- og pårørendeperspektivet vektlegges i vår forskning. Områder vi forsker på er blant annet prostatapasienters opplevelse av informasjon fra diagnose og gjennom behandling, kvinner i et tidlig stadium av brystkreft og arbeidslivet, pårørendeforskning og eksistensielle opplevelser ved kreftdiagnose.
Les også om nytt forskningsprosjekt som skal utvikle og teste en digital helsetjeneste blant annet til pasienter med tarmkreft for å redusere behandlingsbyrden.
Fagmiljøet ønsker å bidra til ny kunnskap om hvordan sykepleiere kan møte pasienter med en kreftdiagnose og deres pårørende på en best mulig måte og hvordan spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og velferdsstaten møter disse fenomenene.
Kontakt:
Avdeling for omsorg og etikk