Hopp til hovedinnhold

La elevene lære om forhistorisk jul på Arkeologisk museum og Jernaldergården

Vi har Jól før Jesus på Arkeologisk museum for elever i videregående skole, og Jól i langhuset på Jernaldergården for elever i 5. - 7. trinn.

Publisert: Endret:
Forhistorisk jul
Arkeologisk museum: Jól før Jesus.

Tilbud til videregående skole 1.12.20 – 18.12.20 Varighet ca. 45 minutter. Max 30 elever 

Jernaldergården: Jól i langhuset.

Tilbud til 5.-7. trinn  1.12.20 - 18.12.20 Varighet ca. 60 minutter  Max 30 elever 

Kontakt oss for bestilling

Skoletjenesten@uis.no

Lær om forhistorisk jul på Arkeologisk museum og Jernaldergården

Jól før Jesus på Arkeologisk museum

Dette tilbudet er tilpasset elever i videregående skole.

Den mørkeste tida i året har vært en viktig tid for fest og ofring, for ritualer, mystikk og tro gjennom tidene. Vi finner fortsatt spor etter dette i vår feiring av den norske jula. 

Ordet jul kommer av norrønt jól, som igjen refererer til jólablót, et annet navn for midtvinterdag. Og det store vendepunktet i årssyklusen, der solen snudde, har inntatt en sentral plass i de fortidige menneskers bevissthet. Midtvinter var et sentralt vendepunkt og en kritisk fase når solen skulle lokkes tilbake. Slike vendepunkt vant også innpass i ulike materielle uttrykk – som gullbrakteater. Og hvem vet, kanskje assosierte jernaldermennesket gullet i brakteatene med det gylne skinnet i modent korn. 

Og visste du at vi har et 1600 år gammelt smør på Arkeologisk museum. Til solsnu/jól hentet man fra det aller beste man hadde, kanskje var smøret lagt ned i myra på Madla for å bli tatt fram til solsnu?  

Bli med på en omvisning i utstillingen vår der vi finner spor etter forhistoriens Jól blant arkeologiske funn. 

Velkommen til Jól på Jernaldergården i desember.

Jól i langhuset på Jernaldergården

Dette tilbudet er tilpasset elever på 5. - 7. trinn

Hjelp husfrua og storbonden med å stelle i stand gården til jól. Julestria fantes nok også i jernalderen. Elevene får være med å hjelpe til på gården slik at alt blir klart til solsnu. Gjennom forskjellige oppdrag som skal løses sammen i grupper både utendørs og innendørs, blir langhuset sakte, men sikkert klart for den store høytiden, til glede og lettelse for de som bor på gården. Kanskje får vi et glimt av nissen? 

Bli med på en annerledes skoletime og bli kjent med opprinnelsen til vår moderne jul.