– Valgte grunnskolelærerutdanning fordi jeg vil jobbe med noe som er givende

Emilie Barlie husker spesielt en lærer på ungdomsskolen som så det gode i alle, og det positive i så og si alle situasjoner. Det har fått studenten ved grunnskolelærerutdanning 1-7 til å ville gjøre det samme.

Published Endret
Portrett av ung kvinne med langt hår og lyseblå genser.
Emilie Barlie. (Foto: Anja Kristin Bakken)

Hei, hvem er du?

Mitt navn er Emilie Barlie, jeg er 22 år gammel og kommer fra Oslo. Jeg flyttet til Stavanger i august 2021 for å studere på lærerstudiet, som vil si at jeg er på mitt første semester så langt.

Hvorfor vil du bli lærer i grunnskolen?

Hvorfor jeg valgte å gå dette studiet var først og fremst fordi jeg ville jobbe med noe som var givende for meg, og andre. Husker spesielt en lærer jeg hadde på ungdomskolen som så det gode i alle, og det positive i så og si alle situasjoner. Han ga aldri opp uansett hvor vanskelig ting ble, og det fikk meg til å ville gjøre akkurat det samme! Være en god støttespiller uansett. Samt at jeg fikk prøve meg som skoleassistent i et par år før jeg kom meg inn på studiet, noe som jeg trivdes veldig med. I tillegg jobber min mor på skole, så jeg har vokst opp med skole, mer enn de aller fleste.

Les mer om grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn

Hva er kjekkest med grunnskolelærerutdanningen?

Når det kommer til selve studiet så må jeg si at det kjekkeste er å bli kjent med nye mennesker. Som lærer mener jeg det også er viktig å utvide horisonten sin og bygge et nettverk så man kan hjelpe hverandre til å bli gode sammen, så det er med på å påvirke studiet mitt.

Jeg er en veldig sosial person så det å ha en tilhørighet i en klasse, det å kjenne at man er i et fellesskap er veldig kjekt.

Emilie Barlie

Gjør du noe ved siden av å studere, da?

For å få økonomien til å gå opp og for å kunne være med på sosiale ting, som koster penger, er jeg nødt til å jobbe ved siden av studiene. Det som er kjekt med å være lærerstudent er at skoler som regel alltid trenger vikarer. Når det er sagt så er det litt vanskelig å kombinere studiene og det å jobbe som ringevikar da forelesningene er for det meste obligatoriske og er på dagen da skolen også er åpen. Så jeg jobber som ringevikar de dagene jeg har fri, mens ellers jobber jeg i restaurantbransjen. Tiden flyr for å si det sånn, med forelesninger 4 av 5 hverdager, forberedelser til forelesning, jobb og sosialt. I tillegg er jeg tillitsvalgt-vara som vil si at jeg er et mellomledd mellom medstudentene mine og foreleserne våre. Noe jeg syns er veldig kjekt da man får bli kjent med medstudentene og foreleserne på litt andre måter også.

Jeg visste tidlig at det var Stavanger jeg ville flytte til så jeg gjorde mye utforskning på hjemmesiden til UiS. Der fikk jeg vite så å si alt jeg trengte å vite for å kunne starte, og jeg fikk den informasjonen jeg trengte og den hjelpen jeg hadde bruk for!

Hva vil du gjøre etter studiene?

Når jeg er ferdig med studiet, som blir våren 2026, har jeg veldig lyst til å begynne å jobbe som lærer på små trinnet. Etter noen år er planen å jobbe i Spania på den norske skolen der også se om jeg trives der nede eller om jeg vil tilbake til Norge.

Hvilken del av studiene tror du at du kommer til å dra mest nytte av når du kommer ut i jobb?

Det jeg kommer til å ha mest nytte av etter studiene og inn i arbeidslivet er de erfaringene og den kunnskapen jeg har fått gjennom fem år, samt det nettverket jeg har laget meg for å gjøre det lettere å eventuelt spørre om hjelp.

Har du noen råd til de som vurderer å ta en lærerutdanning?

Mitt råd til de som er usikker på om lærerstudiet er det rette for dem, er å jobbe litt som skoleassistent eller ringevikar først. Da får man et lite innblikk på hvordan hverdagen vil se ut. Det å være vikar kan være litt stressende ettersom du ikke har noen relasjon med elevene, men da får du kjenne på om det er barn eller ungdom du vil jobbe med. Det er lov å prøve og feile også, men bruk tid og gi det tid.