KRLEpodden

Podcasten om KRLE-faget og religion i skolen formidler ikke bare ferdig produsert kunnskap fra eksperter, men inviterer lytterne til selv å delta i den faglige utforskningen.

Publisert Sist oppdatert

Tegning på tavle av fem mennesker med ulike religiøse symboler over hodene
KRLEpodden er et faglig dugnadssamarbeid mellom fagfolk og lærere over hele landet og gir lytterne kunnskap om KRLE-faget og religion og livssyn i skolen (Foto: altmodern, Getty Images).

KRLEpoddens målsetning er å gi kunnskap til studenter, fagmiljøer, skoler, foreldre og politikere som er opptatt av KRLE-faget og hvordan spørsmål omkring religion og livssyn håndteres i skolen.

Prosjektet startet i 2017 og er et faglig dugnadssamarbeid med bidrag fra fagfolk og lærere over hele landet. Redaksjonen består av medlemmer fra ulike universiteter og høyskoler, og er forankret i lærerutdanningen og RLE-seksjonen ved OsloMet med Knut Aukland i spissen.

Episodene spenner fra fagsamtaler til opptak fra kreative undervisningsopplegg, besøk i ulike trossamfunn og live-intervjuer fra konferanser. KRLEpodden vil ikke bare formidle ferdig produsert kunnskap fra eksperter, men inviterer lærere, lærerutdannere og studenter til selv å delta i den faglige utforskningen.

– Lyttere og lesere blir aldri servert noen enkle "forskning viser at" -svar, men inviteres til perspektivveksling og stillingtagen, understreker Aukland.

Podcasten har fått god omtale i det religionspedagogiske tidsskriftet Prismet, som blant annet skriver at KRLE-podden "åpner for en flerstemmighet som monologisk akademisk skriving sjelden oppnår".

Podcasten har også gjennomført prosjektet "10 uløste problemer: KRLE og Religion og etikk, 2020-2030", som diskuterer de største uløste utfordringene i faget. Målet var å utvide den offentlige debatten rundt religion og religionsfag i skolen.

– I etterkant har det vist seg at særlig studenter har funnet prosjektet behjelpelig, blant annet når de skal velge tema for fordypning og oppgaveskriving, forteller Aukland.

Lytt til KRLEpodden her