- Det er vår felles oppgave å gi alle barn like muligheter for å nå sine drømmer og leve det livet de selv ønsker, sa statssekretær Sindre Lysø da han stod for den offisielle åpningen av konferansen.

Senterleder Dag Jostein Nordaker ønsket velkomment til Læringsmiljøkonferansen 2022.

Statssekretær Sindre Lysø stod for den offisielle åpningen av konferansen.

Hovedforedragsholder Peter Smith snakket om hvordan forskning på mobbing har utviklet seg, og gjorde noen refleksjoner på hvordan mobbing defineres.

Hele konferansen ble streamet.

Stands på utsiden av konferansesalen.

Johannes Finne ledet en debatt om mobbedefinisjonen. I panelet var Hildegunn Fandrem, Selma Therese Lyng og Jon Halfdan Lenning.

Unni Lunde og Kari Stamland Gusfre gikk gjennom Læringsmiljøsenterets kartleggings- og utviklingsverktøy som blant annet kan brukes i kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis.

Trude Havik hadde et foredrag om skolenærvær.

Hovedforedragsholder Terje Ogden snakket om hvordan stimulering av ferdigheter i livsmestring kan fremme inkluderende samhandling i barnehage og skole.

Svanaug Lunde og Mona Gjøse Skaaren snakket om betydningen av SFO og den nye SFO-utdanningen.

Pål Roland snakket om barrierer og suksessfaktorer for inkluderende praksis i kompetanseløftet.

Natalia Kucirkova snakket om hvordan og hvorfor det er viktig å forske på lukt med barn.

Marianne Sandvik Tveitnes snakket om KOSIP.

Kjersti Tharaldsen og Johannes FInne hadde innlegg om hvordan vi kan følge opp etter at mobbing har blitt oppdaget og stoppet.


Joachim Kolnes har skrevet doktoravhandling systemrettet sakkyndighetsarbeid i PP-tjenesten.

Hæge Odberg i Porsgrunn PPT hold foredrag sammen med Joachim Kolnes.

Grete Sørensen Vaaland hadde innlegg om observasjonsmetoden CLASS.

Geir Skeie trakk linjer mellom mellom læringsmiljø og fagundervisning.

Ellen Elvethon og Ingrid MIdteide Løkken snakket om hva som fremmer og hemmer gode relasjoner mellom de yngste i barnehagen.

Elisabeth Stray Gausel snakket sammen med Natalia Kucirkova om hvordan og hvorfor det er viktig å forske på lukt med barn.

Til sist i programmet var det en paneldebatt om livsmestring. I panelet stod Terje Ogden, Ingunn Størksen, Lene Vestad og Bente Granberg. Debatten ble ledet av Kjersti Tharaldsen.
Inkluderende samhandling var tema da deltakere fra hele landet var samlet til Læringsmiljøkonferansen på Oslo Plaza denne uken.
- Det er vår felles oppgave å gi alle barn like muligheter for å nå sine drømmer og leve det livet de selv ønsker, sa statssekretær Sindre Lysø da han åpnet konferansen. Han løftet frem viktigheten av barnehage, SFO og skole i barns oppvekst og utvikling, og trakk frem de voksnes ansvar for barnas situasjon her og nå, men også deres fremtid.
Trenger vi en definisjon av mobbing?
Etter en hovedpresentasjon av professor Peter Smith, hvor han dro hovedlinjer innen mobbeforskning og reflekterte rundt ulike definisjoner, ble det invitert til paneldebatt omkring mobbedefinisjonen. Hvilke definisjoner finnes? Hvem er de nyttige for? Og når vil den fungere best?
I panelet satt mobbeombud i Troms og Finnmark, Jon Halfdan Lenning, seniorforsker ved OsloMet, Selma Therese Lyng og professor ved Læringsmiljøsenteret, Hildegunn Fandrem. Debatten ble ledet av førsteamanuensis Johannes Finne fra Læringsmiljøsenteret.
Sosial og emosjonell læring i barnehage, SFO og skole
Konferansens andre hovedforedrag ble holdt av Terje Ogden, seniorforsker ved Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU). Han snakket om hvordan stimulering av ferdigheter i livsmestring kan fremme inkluderende samhandling i barnehage og skole.
I paneldebatten som fulgte ble det stilt spørsmål ved om det når er komment en forventning om at livsmestring kan løse alle problemer? Kan det det? Lover vi for mye? Hvordan kan vi skape fellesskap og inkludering for alle barn i både barnehage, SFO og skole?
Gode relasjoner på alle arenaer
Fra hva som fremmer og hemmer gode relasjoner blant de yngste i barnehagen til trygghet og gode relasjoner på skolen. Alle foredragsholderne løftet "inkluderende samhandling" fra ulike perspektiv.
Gjennom konferansen ble disse temaene løftet:
- Hvorfor arbeide med mangfold og inkludering i skolen? Noen perspektiver på forholdet mellom læringsmiljø og fagundervisning (Geir Skeie, UNESCO Chair og Institutt for kultur- og språkvitenskap)
- Kompetanseløftet, barrierer og suksessfaktorer for inkluderende praksis - erfaringer så langt (Pål Roland, Læringsmiljøsenteret)
- KOSIP og Læringsmiljøsenterets katrleggings- og utviklingsverktøy i kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis (Marianne Sandvik Tveitnes, Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk, Unni Lunde og Kari Stamland Gusfra, Læringsmiljøsenteret)
- CLASS som systematisk verktøy for observasjon i klasserommet (Grete Sørensen Vaaland, Læringsmiljøsenteret)
- PP-rådgiveren som inkluderingsagent? Systemrettet sakkyndighetsarbeid i PP-tjenesten (Joachim Kolnes, Læringsmiljøsenteret, og Hæge Odeberg, PPT Porsgrunn)
- Hvordan fremme skolenærvær? (Trude Havik, Læringsmiljøsenteret)
- Personalets rolle i å fremme relasjoner mellom de yngste barna i barnehagen (Ingrid Midteide Løkken og Ellen Elvethon, Læringsmiljøsenteret)
- Hvorfor og hvordan forske på lukt med barn? (Natalia Kucirkova og Elisabeth Stray Gausel, Læringsmiljøsenteret)
- Nå satser vi på SFO! (Mona Gjøse Skaaren, Jåtten SFO, og Svanaug Lunde Læringsmiljøsenteret)
- Oppfølging etter mobbing (Johannes Finne og Kjersti Tharaldsen, Læringsmiljøsenteret)
Tekst: Ina Midttveit
Alle foto: Jørn Steen
Se smakebiter fra noen av foredragene:
Hvorfor er det viktig med oppfølging etter at mobbingen er stoppet?
Kjersti Tharaldsen og Johannes Finne fra Læringsmiljøsenteret stod for en av konferansens parallellsesjoner. Her snakket de om viktigheten av oppfølging av elever og klassemiljøet også etter at en mobbesak er oppdaget og stoppet.
UiS er først ut i Norge med landets første SFO-utdanning. Denne viktige arenaen i barns liv har lenge falt mellom to stoler. Svanaug Lunde fra Læringsmiljøsenteret og Mona Gjøse Skaaren stod for en av konferansens parallellsesjoner. De viste blant annet denne superherlige filmen.
Natalia Kucirkova og Elisabeth Stray Gausel fra Læringsmiljøsenteret stod for en av konferansens parallellsesjoner og snakket om viktigheten av luktesansen - og hvordan den har blitt nedprioritert i barns opplæring. Natalia har sammen med sitt team nå laget Norges første utstilling for barn hvor lukt har hovedrollen. Utstillingen står på Vitenfabrikken i Sandnes ut 2022. Få en sniktitt i utstillingen her.