Hopp til hovedinnhold

Vellykket avslutningsseminar i CIESL-prosjektet

– Lærere som gruppe er generelt gode på emosjonell støtte og klasseromsorganisering, men det er stor variasjon i undervisningskvalitet mellom klasserommene, uttalte Sigrun K. Ertesvåg under avslutningsseminaret i CIESL-prosjektet.

Publisert: Endret:
Bokomslag til den nye boka "Ledelse i klasserommet".
- Det er to hovedgrunner til at vi ønsket å skrive denne boka. Nå vet vi ting vi ikke visste før vi gjennomførte CIESL-prosjektet, og det er viktig å få synliggjort dette og tilgjengeliggjøre det for norske lesere, sa Ertesvåg under boklanseringen

Publisert første gang: 20.08.2020

Onsdag 19. august ble det arrangert digital bokpresentasjon og avslutningsseminar i CIESL-prosjektet for å markere at et av Læringsmiljøsenterets største forskningsprosjekter noensinne «Classroom Interaction for Enhanced Student Learning» (CIESL) har kommet til en ende.

Som en avslutningsgave til alle som er interessert i ledelse i klasserommet, har forskerne i CIESL-prosjektet skrevet boka "Ledelse i klasserommet", der ny kunnskap om temaet blir drøftet. I anledning bokslippet og avslutningen av CIESL-prosjektet, ble det arrangert bokpresentasjon og avslutningsseminar i regi av Læringsmiljøsenteret denne uka. 

Norske lærere gode på emosjonell støtte

Under arrangementet fortalte Sigrun K. Ertesvåg, prosjektleder for CIESL og professor ved Læringsmiljøsenteret, om hvordan lederskap i klasserommet kan være en bærebjelke i elevenes læring. 

– Hvorfor skrive en bok om klasseledelse? Det er jo skrevet mange bøker om dette temaet tidligere, men det er to hovedgrunner til at vi ønsket å skrive denne boka. Nå vet vi ting vi ikke visste før vi gjennomførte CIESL-prosjektet, og det er viktig å få synliggjort dette og tilgjengeliggjøre det for norske lesere. Ei bok gir oss en mulighet til å drøfte fagstoffet på en annen måte enn vi får gjennom vitenskapelige artikler i tidsskrift, uttalte Ertesvåg. 

Hun presiserte at boka ikke bare handler om klasseledelse som fenomen og hvordan man kan jobbe med det, men også om hvordan faktorer i skolen som organisasjon er viktig både for å implementere kunnskap om ledelse i klasserommet. I tillegg til hvordan det kan påvirke den enkelte lærers profesjonsutvikling og det kollektive fokuset på klasseledelse. 

– Overordna funn fra observasjonsstudien er at norske lærere som gruppe generelt sett er gode på emosjonell støtte og klasseromsorganisering. Det er likevel stor variasjon i undervisningskvalitet mellom klasserommene, sier Ertesvåg. 

Hvordan implementere ny kunnskap om klasseromsinteraksjoner?

Under arrangementet holdt flere av bidragsyterne innlegg om spennende temaer som hvordan skolen kan lykkes med å implementere ny kunnskap om klasseromsinteraksjoner ved Pål Roland og rektor sin rolle i utviklingsarbeid ved Unni V. Midthassel.

I tillegg holdt Elaine Munthe - tidligere dekan ved Fakultet for Utdanningsvitenskap og humaniora ved UiS og nå leder for Kunnskapssenter for utdanning - et innlegg med et utenfra blikk på lederskap i klasserommet.