Hopp til hovedinnhold

Doktorgradsstudent på Lesesenteret – jeg?!

Har du egentlig lyst å ta en doktorgrad, men synes det virker litt vanskelig, forvirrende og kanskje til og med uoverkommelig? Da skal du lese dette!

Publisert: Endret:

dame foran tavle
Drømmer du om ph.d.? Javisst, kan det hende at det er noe for deg!

Ved Lesesenteret, Universitetet i Stavanger, har vi for tiden hele tre ledige stillinger som doktorgradsstudent, eller stipendiat, som det også kalles: Vi har to stipendiatstillinger i forskningsprosjektet Sprell og en i forskningsprosjektet «Les for meg».

Stipendiatstilling i Les for meg

Stipendiatstillinger i Sprell

Hvem søker vi?

Hvem er det egentlig vi søker etter når vi søker etter våre neste ph.d-kandidater? Først – de formelle kriteriene:

– Vi søker selvsagt etter noen med riktig kompetanse, som er femårig mastergrad. Relevante mastergrader for våre stipendiatstillinger er utdanningsvitenskap, psykologi, spesialpedagogikk, lesevitenskap eller tilsvarende. I Sprell-prosjektet er du også aktuell hvis du har master i barnehagevitenskap, sier professor Kjersti Lundetræ, som er senterleder ved Lesesenteret.

Dersom du synes det høres interessant ut, men er usikker på om du har riktig faglig bakgrunn, kan du sende en e-post til Lesesenteret@uis.no.

For å skrive en doktorgrad bør du være en akademisk sterk kandidat. Derfor legges det vekt på at karakteren på masteroppgaven og veid gjennomsnittskarakter på masterstudiet begge er B eller bedre. Du må også beherske norsk eller et annet skandinavisk språk skriftlig og muntlig.

Les mer om ph.d.-utdanningen ved Universitetet i Stavanger.

Men selv om du oppfyller de kriteriene, er du kanskje fortsatt usikker på om du egentlig er en potensiell doktorgradsstudent.

– Poenget med å være stipendiat er jo blant annet at du skal lære deg å bli forsker. Det er ikke slik at vi søker etter noen som allerede er eksperter. Det aller viktigste er jo at du er over gjennomsnittet interessert i faget ditt, og virkelig har lyst til å forske på temaene i prosjektet, sier Lundetræ.

– Men det er ingen hemmelighet at det å forske og skrive en doktoravhandling, også krever at man er strukturert, har god arbeidskapasitet, er nytenkende og kreativ, og både kan jobbe selvstendig og i faglige fellesskap. 

Du blir godt ivaretatt

– Det høres jo nesten litt skummelt ut? Er det å skrive doktorgrad så vanskelig og krevende som man får inntrykk av? 

– Det spørs hva man legger i krevende. Ja, det krever disiplin, gjennomføringsevne og læringskurven er jo tidvis ganske bratt! Men her på Lesesenteret legger vi stor vekt på at stipendiatene skal ha det bra. Vi vet at stipendiater er nødt til å ha det bra for at de skal lykkes med å komme i mål, sier Lundetræ.

Som stipendiat hos oss blir du ikke sittende alene i årevis. Rent praktisk, så får du som stipendiat kontor på Lesesenteret. I stillingene vi har ute nå, er stipendiaten en del av et forskningsprosjekt, noe som gjør at du kommer inn i en forskergruppe med en gang. Du får kontor på Lesesenteret slik at du har kort vei både til veilederen din og til resten av fagmiljøet ved senteret, sier Lundetræ.

Hun legger også vekt på at Lesesenteret er et åpent fellesskap med god kontakt mellom alle de ansatte.

– I tillegg til veilederen og prosjektgruppa di, kan du spørre hvem som helst av forskere eller andre stipendiater om råd og hjelp – eller bare slå av en prat. Vi er rett og slett glade for å få stipendiater i kollegiet, for det betyr jo nye tanker, ideer og innspill, understreker Lundetræ.

Godt stipendiatmiljø

En liten uformell spørrerunde blant en del av doktorgradsstudentene ved Lesesenteret nå, byr på følgende beskrivelser av å være stipendiat hos oss:

– Folk ønsker at stipendiatene skal trives. Det er et godt fellesskap, med faglige samlinger, jevnlige skrivegrupper, sosiale aktiviteter og en lydhør ledelse som virkelig er interessert i å utvikle gode vilkår for stipendiatene.

– Lesesenteret kjennetegnes av et inkluderende faglig miljø. Dessuten har vi den beste kaffemaskinen på tvers av alle fakultetene. (Kaffe er viktig. Periodevis veldig viktig!)

– Det er langt fra så ille som mange tror! Å ta ph.d. ved Lesesenteret er langt unna klisjeen om den ensomme stipendiaten. Du får mulighet til å fordype deg i noe du er interessert i, du får samarbeide i prosjekter og du blir en del av et større miljø.Er du fortsatt usikker, eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne! Og hvis du tenker at dette høres ut som noe for deg: Her kan du søke.

Stipendiatstilling i Les for meg

Stipendiatstillinger i Sprell

Kontaktpersoner

Senterleder
51833260
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking
HR-rådgiver
51833149
Divisjon for organisasjon og infrastruktur

HR-avdelingen