Lesesenterets lesetips!

Slik kan du hjelpe barna til å finne veien inn i bøkene.

Published Endret

De fleste har fått med seg at det å gjøre barn glad i å lese, er noe av det viktigste du kan gjøre som forelder. Det begynner allerede når barna er små. Barn som har vokst opp med høytlesing, kan mange ord, og stiller godt rustet når de begynner på skolen. 

I skole, utdanning og etter hvert et  mer selvstendig liv, er det viktig å ha gode leseferdigheter. Ikke minst gir bøker og lesing - enten man foretrekker skjønnlitteratur eller sakprosa - tilgang til kunnskap, språk og perspektiver som vi sjelden finner i det hverdagslige livet.

mor og datter leser
Å lese sammen er en kjempefin og viktig aktivitet for hygge og språkstimulering!

Mange foreldre opplever at fritidsaktiviteter og digitale dingser tar over oppmerksomheten og tiden til barna etter hvert som de blir litt eldre. Da kan det være verdt å huske på at de tiåringene som forstår mest av det de leser på internett, er de som også er ivrige på å lese bøker

Men alle foreldre vet at mas funker dårlig når man skal få barna til å gjøre noe man selv synes er lurt. Hvordan skal man så få dem til å lese – og helst ikke fordi de må, men fordi de har lyst? Her er Lesesenterets beste tips – basert på forskning og erfaring.

Slik skaper du leselyst

Benytt sjansene til høytlesing
Ferier, helger, en og annen rolig kveld – hvorfor ikke lese en kjekk bok sammen? Hva med å gjøre om en og annen fast TV-kveld til en fast høytlesingskveld i stedet? Velg en kjekk bok som fenger hele familien. Trenger du boktips …

… bruk biblioteket!
De ansatte på biblioteket er eksperter på å finne den rette boka, både til hele familien, og til hvert enkelt barn. Se også tipsene våre under til hvordan du kan finne en bok som fenger.

Vær en leser
Så enkelt kan det gjøres. Du er den største rollemodellen for barnet ditt. Det spiller ingen rolle om du leser romaner, faglitteratur eller avisen, så lenge barnet ditt vokser opp i et hjem der de voksne leser. Men gjør gjerne et nummer av det dersom du er helt hekta på en bok! 

Mobilfri helger og ferier
Legg vekk telefoner og nettbrett en stund hver dag når dere har fri, og finn frem bøker i stedet.

Finn en kjekk lydbok
Mobilen og nettbrettet er imidlertid supre når det gjelder tilgang til lydbøker. Hva med å finne en kjekk bok å høre på neste gang dere kjører på hytta eller på ferie? Kanskje er den så spennende at det kan være verdt å skaffe papirboka også – så kan man selv lese videre der man slapp fordi turen tok slutt ...

Ha med bøker til kjedelige stunder
Må du dra ungene med på hundre ærender, skal dere vente hos legen eller tannlege, er det et kjedelig voksenbesøk på trappene, eller må dere stå lenge i kø …? Det er fort gjort å si ja til spilling på mobilen i slike stunder. Har du med noen kjekke tegneserier eller bøker i stedet, kan du utnytte smutthullene til lesing i stedet. (Og ja, det samme gjelder for oss voksne!)

Ferie er lesetid
Minn barna på å ta med bøker på ferie. Til reisen, på stranda, i kø i fornøyelsesparken, til den ulidelige ventingen når storesøster eller mamma er i prøverommet …

Les de samme bøkene
Les gjerne de samme bøkene som de større barna eller ungdommene i huset, eller bøker av de samme forfatterne. Mange forfattere skriver for både barn, ungdom og voksne.

Husk samtalene
Erfaringer og gode samtaler er vel så viktige som lesing for å stimulere barnas språk og lesing. Ha gode samtaler om det dere opplever, snakk sammen med barna, sett ord på nye erfaringer og tilbring mye tid sammen! 

Hvilke interesser har barnet ditt? Bruk dem som en inngang til å finne bøker som passer.

Slik hjelper du barnet å finne den rette boka:

– Tenk over hvilke hobbyer og interesser barnet har, og finn bøker som passer.
– Ta hensyn til barnets lesenivå. 
– Spør hva de har likt å lese før, og hva de leste sist.
– Se etter bøker barnet kan kjenne seg igjen i.
– Se etter bøker som vekker følelser, engasjement eller tanker.
– Noen barn trenger litt hjelp til å komme i gang med lesingen. Les gjerne de første kapitlene høyt, eller bytt på å lese.
– Be bibliotekar eller skolebibliotekar om hjelp!

Nettsteder med gode boktips:

Foreningen !les
Ungdomsboka
Boktips fra Nynorsksenteret
NRK Super har samlet inn boktips fra barn og unge
De fleste bibliotekene har også lesetips på sine hjemmesider.

Tekst: Elisabeth Rongved, kommunikasjonsrådgiver, Lesesenteret
Foto: Getty Images