Vil bli lektor med idrett som fag

– Du kommer til å møte andre med masse kunnskap og muligens arbeidserfaring innenfor yrket du vil inn i. Lytt til medstudenter og tilknytt deg kunnskaper og erfaringer de har, oppfordrer Nicholas Nyquist, masterstudent i idrettsvitenskap.

Published Sist oppdatert

ung mann i svart t-skjorte utfører ultralyd på en annens arm, i bakgrunnen et skrivebord, kontoromgivelser
Nicholas Nyquist utfører ultralydtesting som ledd i masterarbeidet sitt. (Foto: Privat)

Hvorfor søkte du deg til idrettsvitenskap master?

– Jeg har vært aktiv hele livet, og har vært innom flere idretter opp gjennom årene. Å kunne studere idrett, og senere jobbe innfor idretts -eller utdanningssektoren passer meg veldig bra. Ettersom jeg fullførte en bachelorgrad i idrett, var det derfor naturlig å ta steget videre og søke idrettsvitenskap master.

Hva er forventningene dine til studiet?

– Forventningene mine til studiet er å kunne tilegne meg ytterligere kunnskap innenfor idrettsfeltet, som jeg kan benytte senere i en praktisk setting. Jeg forventer også at studiet krever mye selvstendig arbeid. Når det gjelder masteroppgaven så ser jeg spesielt frem til å spesialisere meg innenfor et felt jeg personlig foretrekker og ønsker å fremme.

Hvordan ser en typisk uke ut for din del?

– En typisk uke for meg består av å prøve å balansere studier med jobb, fritid, trening og kjæresten. Det er tidvis hektisk, men også relativt rolig i lengre perioder. Derfor prøver jeg å få gjort mest mulig i de rolige periodene, slik at de mer hektiske periodene blir mindre krevende. Jeg har en 50%-stilling som hvilende nattevakt, som gjør at jeg heldigvis kan utnytte tiden på dagtid til skole og andre gjøremål. Tidligere hadde jeg også en stilling i butikk, men i lengden ble det altfor krevende. Jeg sa derfor opp butikkjobben, noe som har vist seg å være et veldig sunt valg!

Uansett så består gjerne en uke for meg hvor jeg har alt fra to til fire nattevakter, tre dager hvor jeg jobber med skole, og ellers fritid som går til trening, fotball og kjæresten. I de mest hektiske tidene, kan en typisk dag være at jeg har nattevakt, drar rett fra jobb til UiS på forelesning eller biblioteket.
Etter det stikker jeg rett på trening, mens resten av kvelden går til avslapping eller muligens ekstra skolearbeid hvis det trengs. I de mindre hektiske periodene, kan det kun være 3-4 timer selvstendig skolearbeid som står på dagsplanen. Da stikker jeg enten på UiS eller gjør skolearbeid hjemme.

Hvorfor ble det UiS?

– Ettersom jeg er fra Østlandet var det litt tilfeldigheter som gjorde at jeg havnet i Stavanger. Jeg ønsket å studere i en annen by, og Stavanger var absolutt en av de mest attraktive med tanke på størrelse, jobb- og studiemuligheter, og reisevei. I tillegg fikk jeg en del oppmuntring fra familie og venner til å «hoppe i det», prøve noe nytt og anskaffe meg verdifull erfaring.

Har du noe(n) råd til nye studenter- om de tenker på idrettsvitenskap eller ikke, med tanke på det å skulle velge seg til en master av noe slag?

– Vanskelighetsgraden og arbeidsmengden går et vesentlig hakk opp fra bachelornivå. Jeg anbefaler derfor før du søker på master at du føler du har motivasjon, og er genuint interessert i fagområdet du velger.

Når du allerede er inne på masterprogrammet, så kommer du til å merke at kvaliteten og læringsutbyttet fra forelesningene øker, så jeg anbefaler også å engasjere deg mest mulig i timene – diskuter og still spørsmål! Du kommer til å møte andre med masse kunnskap og muligens arbeidserfaring innenfor yrket. Lytt til disse medstudentene og tilknytt deg kunnskaper og erfaringer de har. Finn en god balanse dersom du gjør studiene ved siden av jobb og/eller familie. Master idrettsvitenskap er tidvis meget intensivt og krevende, og det å ha god kommunikasjon med arbeidsgiver og/eller partner kan hjelpe deg mye i de mest krevende periodene. Det krever også mye selvstendig arbeid, så å finne en eller flere studiepartnere som du kommer godt overens med kan hjelpe med motivasjon og kaste lys på nye ideer.

Har du tanker/planer om hva du vil gjøre etter masteren?

– Akkurat nå er tanken å ta praktisk pedagogisk undervisning (PPU), slik at jeg kan sikre meg lektortittelen. I tillegg har jeg et årsstudium i RLE, så læreryrket blir da en naturlig start på det nye arbeidslivet. Jeg holder derimot absolutt døren åpen for andre stillinger innenfor idretts- og helsesektoren, og det å bygge videre på en doktorgrad overveies i høyeste grad!

Les mer om masterstudiet i idrettsvitenskap

Dette sier studentene:

‒ Med master i idrettsvitenskap kan jeg fordype meg i emnene jeg synes er mest spennende

Lena Langeland var egentlig ganske usikker på hva hun ville studere. Hun gikk for en bachelor i idrett. Etter det var hu...

‒ Samlingsbasert master i idrettsvitenskap gjorde at jeg valgte UiS

Sandra Landsvik Børnes har samboer, hund og et helt liv i Bergen. Masterstudiet i idrettsvitenskap gjennomfører hun like...

Idrett som hobby og jobb

‒ Det gir meg motivasjon til å lese meg opp og få mer kunnskap innenfor et tema jeg er veldig interessert i. Jarle Kvinl...

– Master i idrettsvitenskap gir meg økt kompetanse og åpner muligheter

Josefine Hjort Johannessen tar samlingsbasert master i idrettsvitenskap ved UiS.

Blir topptrener med lektortittel

– Allerede første semester kan jeg ta ny kunnskap fra masteren i bruk på jobb. Magnus Johannessen (32) er en Sola-gutt s...

Undervisar i treningslære, fysiologi og friluftsliv

Cathrine Nyhus Hagum var ferdig student ved UiS i 2018, etter å ha tatt idrett bachelor og master i utdanningsvitskap, m...