En aha-opplevelse fikk Andreas inn på lærerutdanningen

Det sto mellom pastor og grunnskolelærer 1-7. I dag er Andreas Lye glad det ble det siste.

Publisert Sist oppdatert
Bildet viser en mann i kantinen på Arne Rettedals hus.
Andreas Lye studerer grunnskolelærer 1-7. trinn.

Navn: Andreas Lye
Alder: 25
Kommer fra: Ålgård
Studerer: Grunnskolelærer 1-7. trinn ved Universitetet i Stavanger

Hvordan visste du at du ville bli lærer?

– Valget sto mellom pastor eller lærer. Jeg har hatt lyst til å jobbe med barn lenge, men jeg visste ikke helt hvilken retning jeg skulle ta. Da jeg tok påbygg fikk jeg mye ut av å hjelpe medelever med å forstå fag som var vanskelige for dem. Den aha-opplevelsen de fikk når de endelig forsto hva jeg forklarte ga virkelig mersmak. Da skjønte jeg at jeg måtte bli lærer.

Hvorfor falt valget på grunnskolelærerutdanning 1-7?

– Jeg var på åpen dag på UiS i 2020. Da fikk jeg snakket med studiekoordinatorene som fortalte at det er mulig å bygge opp kompetansen fra 1-7. Det går an å ta PPU (praktisk, pedagogisk utdanning) i ettertid og etter hvert kunne undervise på videregående skole. Du kan jobbe deg opp, men ikke nedover. Jeg kunne ikke ha undervist på småtrinnet hvis jeg for eksempel hadde begynt å studere 5-10. Da fant jeg ut at jeg heller ville begynne på småtrinnet.  

Hva var forventningene dine før du begynte?

– Jeg hadde nok forventet at jeg skulle jobbe litt mer, men jeg tar det når det er nødvendig. Matematikken er vanskeligere enn forventet fordi det går mer på forståelsen av faget enn det didaktiske – det som er rettet mot elever og hvordan vi underviser.

Hva ønsker du å få ut av studiet?

– En god jobb. På karrieredagen i Tjodhallen på UiS fikk jeg vite at menn som kan undervise på småtrinnet og som i tillegg har spes.ped kompetanse er attraktive i arbeidsmarkedet. Det er gøy.

Har du noen planer for hva du ønsker å gjøre når du er ferdig med studiet?

– Jeg har lyst å jobbe på småtrinnet. Begynneropplæringen er så viktig. Det er den som legger grunnlaget for resten av årene på skole. Jeg synes det høres spennende ut å jobbe med sosial kompetanse for å lære elevene hvordan man skal oppføre seg rundt hverandre.

Hva er grunnen til at du valgte UiS?

– Det var praktisk. Jeg er veldig aktiv i nærmiljøet og veldig familiekjær. Jeg har det veldig godt her hjemme.

Har du et tips til nye studenter?

– Bli med på Fadderuken. Det er viktig. Jeg hadde ikke tenkt å være med, men så heiv jeg meg rundt i siste liten. Det er en god start på semesteret og du får muligheten til å bli kjent med nye mennesker.