Lærernes tilbakemelding har stor betydning når elevene lærer å lese

Hva læreren sier – og hvordan det sies – påvirker ikke bare hva elever lærer, men hvem de opplever at de er som lesere. Dette viser ny forskning fra Nasjonalt lesesenter.

Publisert Sist oppdatert

Så langt har det vært lite kunnskap om hvordan læreres tilbakemeldinger faktisk fungerer i begynneropplæringen. En ny doktorgradsavhandling har undersøkt hvordan tilbakemeldinger støtter elever i å utvikle avkodingsferdigheter, lesemotivasjon og mestringstro.

Kvinnelig lærer leser sammen med jente i klasserom

Stipendiaten bak forskningen, Karianne Megard Grønli, har jobbet en årrekke som lærer i begynneropplæringa, og som lese- og skriverådgiver. Avhandlingen er tilknyttet forskningsprosjektet «Les for meg». 

Gjennom to systematiske litteraturstudier har Grønli undersøkt hvordan tilbakemelding blir beskrevet i forskning på høytlesing i begynneropplæringen.

– Tilbakemeldingene har stor betydning for både elevenes leseferdigheter, motivasjon og mulighet til å være aktiv i lesingen. Funnene viser også en tendens til at elever som strever med lesing eller lærer å lese på sitt andrespråk, ofte får tekniske og korrigerende tilbakemeldinger. Andre elever får i større grad snakke om tekstens innhold og mening, sier Grønli.

Slike forskjeller forsterker ulikhet i leseerfaringer gjennom at de som særlig trenger støtte til motivasjon og forståelse, får færre muligheter til å snakke om tekstens mening og hva de liker med lesingen.

Grønli understreker at eksplisitt undervisning og teknisk tilbakemelding er viktig – særlig for elever som strever. Men dette må kombineres med støtte til elevenes motivasjon og refleksjon over tekstens innhold for at de skal få utvikle seg til aktive lesere.

– Å lese handler om å tolke. Vi tolker lyder, tegn og ord, og når vi finner mening – da leser vi. Jakten på mening er en drivkraft i lesingen, og derfor må tilbakemeldingene også støtte elevenes opplevelse av forståelse og mestring, sier Grønli.

Enkle sjekklister utgjorde stor forskjell

For å hjelpe lærere til å jobbe mer systematisk med tilbakemeldinger og kartlegging, utviklet Grønli og forskerne i prosjektet «Les for meg»-sjekklista – et verktøy basert på forskning om lesing, tilbakemelding og elevens aktive deltakelse i læring. Sjekklista skal støtte lærere i å gi varierte tilbakemeldinger som fremmer både tekniske ferdigheter, forståelse og motivasjon – i stedet for å sette disse i motsetning til hverandre.

Sjekklisten ble testet ut av 52 lærere over en periode på rundt to måneder. Lærerne ble mer bevisste på å variere tilbakemeldingene sine, og la større vekt på elevenes innsats, forståelse og egne tanker om teksten – uten at de mistet fokus på grunnleggende avkodingsferdigheter.

Utprøvingen illustrerer hvordan et enkelt verktøy kunne gjøre en forskjell.

– Lærere har utrolig mange ting å huske på i løpet av en skoletime, så en enkel sjekkliste ble en stor støtte, forteller Grønli om utprøvingen av «Les for meg»-sjekklista.

Gi tilbakemeldinger som viser vei til aktiv lesing

Grønlis beste råd til deg som jobber i skolen eller har barn som skal lære å lese, er derfor å gi tilbakemeldinger som eleven kan bruke aktivt i lesingen, og variere mellom å snakke om avkoding og tekstens innhold.

- Tilbakemeldinger forteller en historie til eleven – om hvem de er som lesere. Helt fra det øyeblikket en elev staver sine første lyder høyt for læreren, former de en forståelse av hvem de er som lesere. Hva vi sier i disse øyeblikkene, betyr noe. For det handler ikke bare om ferdigheter – det handler også om å få eleven til å tenke: «Dette kan jeg klare! Lesing er noe for meg.», avslutter Grønli.

Gjennom satsingen «Tid for lesing» ved Nasjonalt lesesenter kan alle barneskoler få tilsendt ett eksemplar av "Les for meg"-materiellet gratis til skolestart. Det inkluderer engasjerende lesehefter og sjekklistene. Les mer om tilbudet her.

Les mer

Les hele avhandlingen til Karianne Megard Grønli.

Stipendiat i utdanningsvitenskap
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora
Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking