Hørt om SFO-venn, SFO-Buddy? Kanskje ikke, men snart kan SFO-er i Europa ha kjennskap til denne norske praksisen.

Før vi går videre kan jeg kanskje forklare hva SFO-venn er for noe.
- Ta to elever i for eksempel 4. klasse.
- Utstyr dem med blå vest og ID-kort.
- Send dem ut i jakten på medelever som ikke har noen å leke med.
- Lek med dem!
Der har du kort fortalt en SFO-venn. Elever som bidrar til at alle har noen å leke med og som gjør at alle føler seg inkludert.
SFO-venn og flere andre praksiser fikk SFO-ansatte og de som forsker på SFO høre om da de var samlet på «Prosjekt Ekco» i Norrköping i Sverige. «Prosjekt Ekco» er et internasjonalt forskningsprosjekt med formål å utvikle nye og bedre praksiser innenfor SFO-feltet. Det skal SFO-ansatte og forskere fra Norge, Danmark, Sverige, Østerrike og Sveits finne ut av ved å undersøke SFO-tilbudet i de fem nevnte land. Dette arbeidet ledes av førstelektor Gunn Helen Ofstad ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking.
- SFO som institusjon og fagfelt er veldig ulikt fra land til land, og har i tillegg ganske ulik status. Som fagfelt er det fragmentert, og det er behov for forskning på feltet ettersom tilbudet har blitt en så viktig del av barns utvikling. SFO utgjør en stor del av barns hverdag over flere år og derfor er det behov for mer forskning på dette området, både nasjonalt og internasjonalt, sier prosjektleder Gunn Helen Ofstad.
Og her kommer overskriften tilbake, det at SFO-praksiser kan bli eksportvare.
I Sverige ble nemlig deltagerne presentert for hverandres gode måter å jobbe på. Løsninger som fort kan spre seg over landegrensene.
Inkludering, samarbeid, grunnleggende ferdigheter og bærekraft sto sentralt.
Sveitserne og svenskene delte erfaringer innen konflikthåndtering.
Østerrikerne presenterte «Barnas parlament» og hvordan jobbe med resirkulering og bærekraft.
Den norske delegasjonen fortalte om hvordan de eldre kan hjelpe de yngre på SFO-en og om prosjektet «Ansvarlig og selvstendig». Et prosjekt for å gi barna bedre kontroll over egen dag, ved blant annet å lære rutiner og struktur. Og så var det den nevnte «SFO-vennen». Dette var en praksis alle de europeiske landene ville ta med hjem for å teste ut, og svenskene "vant".
- Stas at alle likte vår praksis og hadde lyst å prøve den ut, sier Susanna Marie Salanto som jobber ved Våland SFO i Stavanger.
- SFO-venn er en enkel ide som kan bli større, fortsetter Salanto.
Hun forteller at oppholdet i Sverige gjør at du kommer hjem med motivasjon til å drive forandrings-arbeid og at du ser hvor gode mulighetene er i norsk skolefritidsordning.
Nå skal Susanna og kollegaene teste ut tre ting de fikk med seg hjem fra Sverige. Blant annet den sveitsiske måten å håndtere konflikter på.

Våland SFO forteller om hvordan de jobber.
SFO-venn er en enkel ide som kan bli større
Om SFO-elever i andre land enn Sverige og Norge snart ikler seg blå vest og blir SFO-venn, vil vise seg. Praksis-utvekslingen har i hvert fall vært nyttig synes prosjektleder Gunn Helen Ofstad.
- Det skal bli spennende å se hva vi kan lære av hverandre og om vi sammen kan utvikle gode praksiser som kommer barna til gode.
Forskningsprosjektet Ekco (Extended education facilitating key competences through cooperative learning) varer til 2026. Du kan lese mer om prosjektet her.