Hopp til hovedinnhold

Norsk hotellhøgskole 100 år

Norsk Hotellhøgskole ble etablert i 1912 under navnet Norsk hotellfagskole. Skolen er i dag en del av Universitetet i Stavanger.

Publisert: Endret:

Åtte glade personer står i trappa på NHS og feirer, omgitt av ballonger.
VITAL 100-ÅRING: Norsk hotellhøgskole fylte 100 år i 2012. Gjennom hele året ble skolen behørig feiret. Det ble også utgitt en jubileumsbok i anledning skolens 100 års dag den 18. oktober.

Første gang publisert i 2012.

Skolen ble åpnet i Bergen 18. oktober 1912. I 1915 flyttet den til Kristiania, hvor den i 1925 kjøpte eiendommen St. Olavsgate 8 a.Skolen flyttet så til Sola i 1952, hvor den ble drevet på Sola Strand Hotell, og til Stavanger i 1973 hvor den ble samlokalisert med andre høyskoler.Skolen ble høgskole i 1982, og i 1994 en del av det som i dag er Universitetet i Stavanger.

Det er mange kjente personer som er alumner fra Norsk hotellhøgskole, deriblant: Eyvind Hellstrøm, kjent fra TV og tidligere leder av Bagatelle i Oslo, og Torgeir Silseth, administrerende direktør for Skandinavias største hotellkjede, Choice Nordic.Gjennom hele 2012 ble Norsk hotellhøgskole behørig feiret med både offisiell åpning av jubileumsåret, med åpning av eget Kokebokmuseum, med lansering av egen jubileumsbok og med flott feiring under en egen jubileumslunsj på Sola Strand hotel.Her er noen utvalgte saker fra skolens 100-års markering:

Åpning av kokebokmuseum og feiring av hundreårsjubileum

Norsk Hotellhøgskole (NHS) ved Universitetet i Stavanger fyller 100 år. Onsdag 17. oktober åpner Norges første kokebokmuseum. Ingrid Espelid Hovig og tidligere student ved Norsk hotellhøgskole, Eyvind Hellstrøm, forestår den formelle åpningen. 18. oktober feirer skolen seg selv med jubileumslunsj for inviterte gjester og jubileumsmiddag for studenter, alumner og ansatte.

To kokebøker i en bibliotekshylle.

Onsdag 17. oktober kl. 12.30 åpnes dørene til Norsk Kokebokmuseum for første gang. Omlag 250 gjester fyller salen, og Ingrid Espelid Hovig og tidligere student ved Norsk hotellhøgskole, mesterkokk Eyvind Hellstrøm, skal stå for den formelle åpningen. Etter åpningen serveres en god lunsj og det blir omvisning i kokebokmuseet for de som ønsker det.Kokebokmuseet skal blant annet være et møtested for fagmiljøene og publikum, og en kunnskapsbase for hoteller, restauranter og reiseliv, samt den øvrige mat- og bevertningsnæringen.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger og hotell-, restaurant- og reiselivsbransjen.

Arrangementet finner sted på Norsk hotellhøgskole, i Ellen og Axel Lunds hus på universitets campus.

Lunsj og festmiddag 18. oktober

Jubileet feires dernest med en storstilt jubileumslunsj på Sola Strand Hotel torsdag 18. oktober klokken 12.30 – 15.00. Her vil det være hilsningstaler fra blant annet fylkesmann Tora Aasland og Sola-ordfører Ole Ueland.Den helt ferske Norsk Hotellhøgskoles Jubileumsbok lanseres også under lunsjen. Boken tar for seg skolens historie, og er et praktverk for alle reiselivsinteresserte.Samme kveld, altså torsdag 18. oktober klokken 19.00, feires jubileet videre med jubileumsmiddag på Sola Strand Hotel.

Denne festen vil være for ansatte og studenter, tidligere studenter, representanter fra bransjen, politikere og andre inviterte gjester. Hans Morten Hansen skal være toastmaster.

Bransjebastion gjennom 100 år

Det var 18. oktober 1912 at Norsk hotellfagskole åpnet i Bergen. På dagen 100 år senere feirer Norsk Hotellhøgskole ved UiS nå sitt hundreårsjubileum.

Den vitale hundreåringen har flyttet fra Vestlandet til hovedstaden og så tilbake igjen til vest, til Sola Strand Hotel. Siden 1974 har skolen ligget på Ullandhaug, og i 1994 ble den en del av daværende Høgskolen i Stavanger, nå Universitetet i Stavanger.

Hotellhøgskolen er den eneste i sitt slag i Norden, og mange av skolens tidligere elever er toppledere innenfor reiseliv både i Norge, Norden og resten av verden.

De første årene var utdanningene svært praktisk orientert, mens en i dag har utviklet skolen til å gi bachelor- og mastergrader. Skolen tilbyr også en egen doktorgrad i reiseliv.Også tidsskriftet Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism gis ut av Norsk hotellhøgskole, som det eneste engelskspråklige forskningstidsskriftet i Norden innenfor sitt felt.

Hellstrøm og Hovig åpnet kokebokmuseum

Med Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm i spissen foran en fullsatt sal, ble Norsk kokebokmuseum åpnet onsdag. Under åpningen fikk også Lauritz W. Hansen Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for hotell- og reiselivsnæringen.

Hylle på bibliotek som viser flere kokebøker.

Tanken om et kokebokmuseum på Norsk hotellhøyskole (NHS) ved UiS oppstod i 2001. For fire år siden ble stiftelsen Norsk Kokebokmuseum dannet. Og nå er Norges første kokebokmuseum endelig offisielt åpnet.

Hovig er gudmor

Det som regnes som den første norske kokeboken, «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen» av Hanna Winsnes, ble utgitt i 1845. Kokebokmuseet har et eksemplar av boken som kom ut i 1872. Men den er bare en av mange klenodier blant de om lag 3000 kokebøkene som Norsk kokebokmuseum har samlet så langt.Ingrid Espelid Hovig er selvfølgelig representert i samlingen, og Hovig er også museets gudmor.

- Du verden for en fest å få være med på åpningen av det første kokebokmuseet i Norge. Dette er en stor dag, sa Hovig under sin hilsningstale til kokebokmuseet.

Hun presiserte at kokebøker har fulgt henne hele livet, fra hun fikk sin første kokebok i 1943.

- Kokebøker er formidler av kulturhistorie, og kokebøker en kan bla i vil aldri dø, sier førstedamen innenfor norsk matlaging.

Åpnet av Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm, mesterkokk, programleder på TV og alumn ved Norsk Hotellhøgskole, foretok den formelle åpningen av kokebokmuseet. Han understreker at Hotellhøgskolen fortjener et kokebokmuseum, og mener at det viktigste er å skape et levende innhold.

Selv husker Hellstrøm tilbake på studietiden på det som den gang var Norsk Hotellfagskole, med glede. Etter ti år i kokkeyrket var han 30 år da han begynte på Hotellfagskolen.- Jeg kom hit og trodde jeg ikke hadde mer å lære. Men da jeg møtte Øyvind Sirevaag og de andre lærerne på skolen innså jeg at jeg hadde utrolig mye å lære, innrømmer Hellstrøm- Vi fikk i oppgave å skrive historier. Jeg fikk tilbakemelding fra Øyvind Sirevaag på at jeg skrev fantastisk, men at jeg brukte alt for mange ord. Dette tok jeg med meg videre, og den lærdommen har jeg brukt i alle mine kokebøker, sier Hellstrøm.

Fortjenstmedalje til Lauritz W. Hansen

Etter at Hellstrøm hadde åpnet kokebokmuseet, fikk fylkesordfører Janne Johnsen ordet. Og stor var overraskelsen hos konferansier Lauritz W. Hansen da det viste seg at Johnsen var der for å overreke kongens fortjenstmedalje i sølv til nettopp Hansen, for hans mangeårige innsats i mat-, hotell- og reiselivsbransjen. Hansen var blant annet den første daglige lederen til Gastronomisk institutt, han har vært inspektør på Norsk hotellfagskole, tok initiativ til Gladmat-festivalen, han har vært kokk, kjøkkensjef og hotelldirektør.- Han har et levende engasjement, og er en samfunnsborger som har vist pionerinnsats, seier Johnsen til en rørt Hansen.- Det er med stor ydmykhet jeg mottar dette, sier Hansen selv, og retter en takk til alle som har gjort det mulig for han å drive på med akkurat det han har hatt lyst til.

Åpningen av kokebokmuseet er en del av Norsk hotellhøgskole sitt hundreårsjubileum.

Heider og ære til 100-års-jubilanten

Lovorda var mange då Norsk hotellhøgskole ved UiS feira sine 100 første år med jubileumslunsj for inviterte gjester på Sola Strand Hotel den 18. oktober.

Reidar J. Mykletun og Truls Engstrøm står ved siden av hverandre og smiler inne på Sola Strand hotell.
STOR DAG: Leiar av jubileumskomiteen, professor Reidar J. Mykletun, og instituttleiar ved NHS, Truls Engstrøm, koste seg i godt lag under jubileumslunsjen på Sola Strand Hotel i går.

Blant dei 150 gjestane som fekk servert delikate rettar av kalvefilét og kveite til tonar av gregoriansk musikk, var representantar frå fagmiljøet og UiS, frå bransjen, politikarar og tidligare studentar.

Og det var mange som ville gratulere den vitale 100-åringen med dagen.

– Norsk hotellhøgskole har ein fantastisk historie. Kunnskap har heile vegen vore grunnlaget for skolen si utvikling. Så det er all grunn til å hylle 100-års-jubilanten med dagen. Gratulerer og lykke til vidare, sa fylkesmann Tora Aasland, før glassa blei heva til ære for bursdagsbarnet.

Historia mellom permar

Det var nemlig den 18. oktober 1912 at skolen for fyrste gang såg dagens lys, i Bergen. Sida flytta skolen frå Vestlandet til hovudstaden og så tilbake igjen til vest, til Sola Strand Hotel. Sida 1974 har skolen heldt til på Ullandhaug, og i 1994 blei den ein del av dåverande Høgskolen i Stavanger, no Universitetet i Stavanger.

Heile historia til Norsk hotellhøgskole er no samla mellom to permar i ei bilderik jubileumsbok, som blei lansert under jubileumslunsjen.

Boka viser fram skolen som den einaste i sitt slag i Norden. Manuskriptet til boka baserer seg på teksten til Sverre Thon (1922-1912), supplert med kapittel skrivne av førstelektor Øyvind Sirevaag ved NHS, som har stått som ansvarleg redaktør for boka.

Ein skole for framtida

På talarlista under jubileumslunsjen stod også president i NHO Reiseliv, Ole Varberg, som kom med gratulasjonar på vegne av sine medlemmar. Han var klar i sin tale til jubilanten:

– Denne skolen er absolutt den viktigaste skolen for framtidas leiarar innan reiseliv, konstaterte han.

Også ordførar i Sola kommune, Ole Ueland, gratulerte NHS med dagen. Han har sjølv vore student ved skolen, og synest det var stas at jubileumsfeiringa var lagt til Sola Strand Hotel.

– NHS har vore viktig for kunnskapsutviklinga i Rogaland og vil også vere ei viktig brikke for vidare utvikling. Sola kommune ser fram til å vere ein støttespelar for NHS i minst 100 år til, sa Ueland.

Også fylkesordførar Janne Johnsen, som er alumn ved NHS, og UiS-rektor Marit Boyesen nytta anledninga til å gratulere 100-åringen med dagen.

Instituttleiar ved NHS, Truls Engstrøm, nytta også dagen til å takke studentar, tilsette, næringa, samarbeidspartnarar og støttespelarar.

– Utan dykk hadde vi ikkje blitt 100 år! Takk for alt samarbeidet vi har hatt til no. Vi gler oss allereie til vidare samarbeid i dei neste 100, sa Engstrøm til applaus frå gjestane.

Festmiddag på kvelden

Seinare på kvelden held feiringa fram med jubileumsmiddag og fest for studentar, alumner, tilsette og bransje på hotellet. På menyen stod mellom anna byggryn salat med fenalår og chevrè og kalvekjaker braisert i mørkt øl.

 

Nokre av middagsgjestene kom også langvegsfrå, noko leiar av jubileumskomiteen, , synest var stas.- Ein av dei eldste deltakarne, som gjekk ut av skolen i 1951, Solveig Villand Lindheim,  hadde reist heile vegen frå Gol i Hallingdal for å vere med på feiringa. Det var staseleg, seier Mykletun, etter vel overstått bursdagsfeiring.

Ny praktbok: «Norsk Hotellhøgskole 100 år»

Hotellhøgskolen ved UiS feirer 100 år. Dette markeres blant annet med en jubileumsbok, som mellom to permer tar for seg skolens lange og stolte historie.

Jubileumsboken til Norsk hotellhøgskole.
NY BOK: Jubileumsboka til Norsk hotellhøgskole forteller skolens 100 år lange historie.

Boka tar for seg de siste hundre årene fra fagutdannelse for «Landsturisthotelhusmødre» til høgskole med Master of Science-studium og doktorgradskandidater på eget universitetsinstitutt.

Boka trekker linjene fra oppstarten av skolen i Bergen i 2012, via flytting til hovedstaden hvor skolen var fram til 1952, da den igjen ble flyttet vestover til Sola Strand Hotel. Videre tar den for seg veien til Ullandhaug i 1974, og til skolen i 1994 ble en del av Høgskolen i Stavanger, og siden ble et eget institutt ved Universitetet i Stavanger.

Boka viser fram skolen som den eneste i sitt slag i Norden. Manuskriptet baserer seg på teksten til Sverre Thon (1922–1912), supplert med kapitler skrevet av Øyvind Sirevaag, som også har stått som ansvarlig redaktør.

Skolen har en lang rekke med elever som har blitt reiselivstopper både i inn- og utland. Noen av dem møter man i boka i form av små svart-hvitt portretter fotografert den gang da de var studenter. Jubileumsboka er ellers rikt illustrert med foto fra norsk reiseliv og hotelldrift av både gammel og ny dato. Vakkert innbundet i kunstskinn med gullpreg og gull lesetråd.«Takk for å bli informert. Også om de episodene og historien som slett ikke tar seg fint ut, eller er noe å skryte av. Boka kaller en spade for en spade, og ugjerningsmenn ved navn.» Borghild Fiskå, Stavanger Aftenblad.

«Det kan tenkes at studentene jublet. Men de to forfatterne avslører at det til tider har vært mindre å juble for i administrasjonen. Og at kampen for å overleve har vært en del av skolens hundreårige liv og ledernes hverdag.» Borghild Fiskå, Stavanger Aftenblad.Tekst: Ragnhild Nordahl Næss