Den første boken om permanent plug and abandonment

Boken er skrevet av Mahmoud Khalifeh og Arild Saasen ved UiS, og er lastet ned mer enn 22 000 ganger.

Published Sist oppdatert

Førsteamanuensis Mahmoud Khalifeh.

Første gang publisert: 21.02.2020

– Hver boret brønn har en slutt, på fagspråket kalles dette permanent plug and abandonment (PP&A). Det vil si å stenge brønnen for evig tid, uten risiko for lekkasje til omgivelsene, forklarer førsteamanuensis Mahmoud Khalifeh, en av forfatterne bak den nyutgitte boken.

Siden 2010 har området fått betydelig oppmerksomhet fra politikere, tilsynsmyndigheter, driftsselskaper og allmennheten.

Siden 2012 har Universitetet i Stavanger (UiS) vært den akademisk ledende aktøren, både nasjonalt og internasjonalt, for å utvikle faget og utdanne ingeniører med spesialisering på permanent P&A for hydrokarbonbrønner. Underveis hjelper forskjellige organisasjoner oss til å utvikle og spre emnet.
– Nå, etter 5 år med hardt arbeid, er den første boken om PP&A klar, sier Khalifeh.
Boken, med tittelen “Introduction to Permanent Plug and Abandonment of Wells”, er den første boken i sitt slag globalt. Siden PP&A er et internasjonalt anliggende, bestemte forfatterne seg for å gjøre det digitale formatet av boken gratis for nedlasting av alle.

– Siden utgivelsen av boka, mindre enn en måned, har den blitt lastet ned mer enn 22 000 ganger, sier han.
Det digitale formatet blir offentliggjort, nasjonalt og internasjonalt, gratis med tillatelse av UiS, og Norwegian Oil and Gas P&A Forum.

Boken kan lastes ned her.