Dybwik får fylkeskommunens kulturpris

Årets kulturprisvinner har hatt en rolle i det aller meste innen dansefeltet i Rogaland. Siri Dybwik underviser i utøvende samtidsdans og har et brennende engasjement for de aller, aller yngste publikummerne.

Publisert Sist oppdatert
Kulturprisen 2022: Siri Dybwik

Tirsdag 14. juni ble Siri Dybwik tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris under fylkestinget i Haugesund.

– Å få denne prisen er jo helt fantastisk. Jeg tenker at det er like mye en pris til Nils Christian som jeg har jobbet kunstnerisk med i 32 år, og ikke minst alle de danserne som har besøkt hver en kommune i fylket mange ganger, og som turnerer rundt om kring, både i Norge, Europa og Asia, sier kulturprisvinneren glad.

Siri Dybwik er opprinnelig fra Bodø. Hun startet sitt kunstneriske virke i Stavanger i 1990, og var på sin første turné i fylket kort tid etter. Mye har skjedd siden den gang.

Hun dro i gang et dansetilbud på Nord-Jæren og i Egersund, både som utøver og koreograf. Dans i kulturskoler, dans på videregående skole og etableringen av samtidsdans som fag ved Universitetet i Stavanger er noe av det Siri Dybwik har bidratt til å etablere. 

I 1999 startet hun sitt eget kompani, dybwikdans og i fjor etablerte hun Elefantteateret i Stavanger sammen med ektemannen Nils Christian Fossdal som har vært – og er – en uvurderlig støttespiller for Siri som medeier, daglig leder, komponist og utøver.

– Rogaland fylkeskommune ønsker å takke og hedre Siri for hennes bidrag, spesielt for de yngste innen dans og teater gjennom tre tiår. Siri er en stor ressurs for Rogaland innen scenekunstfeltet, sier fylkesordfører Marianne Chesak.

En smilende Siri Dybwik. Foto.
Siri Dybwik. Foto: Øyvind Nesvåg, Rogaland fylkeskommune

Kollegialt samhold

Som professor i samtidsdans ved UiS Faktultet for utøvende kunstfag i Bjergsted viser Siri stor omsorg for sine studenter, samtidig som hun er opptatt av å oppdra dem for realitetene som møter dem når utdanningen er gjennomført.

– Det betyr mye at vi i dag har tre videregående skoler med danselinje i fylket, og at vi utdanner scenekunstnere her i Stavanger. Mange av dem blir værende i regionen og det er kjempespennende. Det betyr også mye at kommune og fylkeskommune satser på unge kunstnere. Vi har blitt mange flere dansekunstnere her nå, det er et større mangfold, det er mer aktivitet og vi har et godt kollegialt samhold her. Vi kommer til å fortsette dette arbeidet, og vi er like motiverte som alltid, sier kulturprisvinner Siri Dybwik.

Les hele begrunnelsen på www.rogfk.no
Tekst: Elisabeth Krey Jenssen, Rogaland fylkeskommune