Filosofi + fysikk + forskningsformidling = festival!

Kan filosofi, fysikk og vitenskap bli til festival? Ja, det kan faktisk bli helt vidunderlig! Filosofer, forskere og vitenskapsfolk fra fjern og nær gir deg vitenskapsformidling på høyt nivå under den nordiske festivalen Wonderful World på Tou Scene 1.– 4. juni. UiS er stolt samarbeidspartner og deltar med mange forskere.

Publisert Sist oppdatert

To menn foran rødt hus med skiltet "Tou Scene"
Festivalsjef Jan Inge Reilstad og UiS-professor i fysikk Anders Tranberg er klare til å ta imot publikum til en splitter ny nordisk festival for filosofi og vitenskap i Stavanger.

Fire dager med formidling av nye ideer, gamle ideer sett med nye øyne, klassisk vitenskap, tunge teorier i lettere innpakning. Og musikk, mat og drikke. Det er konseptet til Wonderful World, den nordiske festivalen for filosofi og vitenskap på Tou Scene.

Fra 1. til 4. juni kan du suge til deg ny kunnskap, bli inspirert, kanskje til og med opplyst?

Anders Tranberg, professor ved Institutt for matematikk og fysikk, har vært med i planleggingen av konferansen med ansvar for den vitenskapelige delen. I år er det derfor mye matematikk og fysikk på programmet.

– Vår del av programmet dreier seg om kvantefysikk og relativitetsteorien. Dette er formidling til folk flest, men det er en fordel at man er interessert, sier Tranbeg.

Se programmet til Team Science: Kvantefysikk & relativitetsteori.

Fysikk-professoren ønsker seg litt vekk fra forskningsformidling hvor alt blir veldig forenklet og publikum til slutt bare sitter igjen med store ord og mystikk.

– Ja, vi skal lage litt show og gjøre det underholdende for publikum, men først og fremst er dette forskningsformidling hvor vi ønsker å komme litt forbi sirkuset og gå litt dypere, sier han.

Tett program

Det er Kåkå Kverulantkatedralen som står bak festivalen, med Universitetet i Stavanger, Tou Scene og The Garden som medarrangører. Programmet omfatter rundt 80 arrangementer i området rundt Tou Scene i Stavanger Øst.

I løpet av de fire festivaldagene kan publikum gå rundt mellom scener, barer, debatter, samtaler, foredrag, teater, konserter, eksperimenter, utstillinger og stands.

UiS er godt representert med en håndfull forskere fra Institutt for matematikk og fysikk, statistiker Jo Røislien fra Det helseivtenskapelige fakultetet, Tom Ryen fra Institutt for data- og elektroteknologi og Anne Mangen fra Lesesenteret – bare for å nevne noen.

Dette er en måte for UiS å synliggjøre forskere og forskning på, både mot Stavanger-regionen og hele Norge.

Jan Inge Reilstad , festivalsjef

– UiS er medarrangør og umåtelig viktig for Stavanger-regionen, sier festivalsjef Jan Inge Reilstad som kan liste opp et tjuetalls UiS-forskere som deltar under festivalen.

– Dette er en måte for UiS å synliggjøre forskere og forskning på, både mot Stavanger-regionen og hele Norge, påpeker Reilstad som opplever stor nasjonal interesse for festivalen.

– Vi får stadig beskjed fra nasjonalt hold og folk som følger med at programmet ser «sjukt bra» ut. Det fins ikke noen lignende festival i Norge eller Norden fra før. 

Allerede torsdag kveld er Anders Tranberg og kollegaene i gang. Fysikk-professoren er ordstyrer i en spørsmål & svar-sesjon om generell relativitet og interstellar vitenskap.

Mange av arrangementene er lagt opp for å skape diskusjon og debatt, samspill mellom forskere og publikum. Lørdag kan du for eksempel stille spørsmål om kvantemekanikk, i et arrangement i Abels tårn-format.

Byvandring, film og familiedag

I tillegg til lista av forskere fra UiS, kan du se og høre kjente vitenskapsfolk som Andreas Wahl, Sunniva Rose, Anne Sverdrup-Thygeson, Einar Duenger Bøhn og Kalle Moene. Og blir det for mye prat, kan du ta turen innom filmprogram eller en konsert.

Gunnar Roalkvam har daglige byvandringer og på søndag er det familiedag, hvor deler av programmet er gratis.

– For oss som jobber ved UiS er dette en glimrende arena for å vise fram det vi forsker på, og formidle til et interessert publikum.

– Festivalen krever litt av deg. Du må lytte til det som blir sagt. Samtidig er det god festivalstemning fire dager til ende, avslutter Tranberg.

Tekst: Kjersti Riiber, UiS

Program og billetter