Hopp til hovedinnhold

Forhistorisk førjulstid

På Arkeologisk museum og Jernaldergården kan du reise tilbake i tid og lære om jólefeiring i førkristen tid.

Publisert: Endret:

Jul på Jernaldergården
Det blir pyntet til Jól på Jernaldergården også i år.

Den mørkeste tida i året har vært en viktig tid for fest og ofring, for ritualer, mystikk og tro gjennom tidene. Vi finner fortsatt spor etter dette i vår feiring av den norske jula. 

Ordet jul kommer av norrønt jól, som igjen refererer til jólablót, et annet navn for midtvinterdag. Og det store vendepunktet i årssyklusen, der solen snudde, har inntatt en sentral plass i de fortidige menneskers bevissthet. Midtvinter var et sentralt vendepunkt og en kritisk fase når solen skulle lokkes tilbake. Slike vendepunkt vant også innpass i ulike materielle uttrykk – som gullbrakteater. Og hvem vet, kanskje assosierte jernaldermennesket gullet i brakteatene med det gylne skinnet i modent korn. 

På Arkeologisk museum og Jernaldergården inviterer vi til jóleverksted hver søndag i advent. Bli med å lag fin jólepynt, lys av bivoks eller din egen solsnu-ring. Nytt verksted hver søndag.

Jóleliste

Visste du at vi har et 1600 år gammelt smør på Arkeologisk museum. Til solsnu/jól hentet man fra det aller beste man hadde, kanskje var smøret lagt ned i myra på Madla for å bli tatt fram til solsnu?  

For når du først er på museumsbesøk anbefaler vi at du tar en tur i utstillingene med vår ti-på-topp-jóleliste. Der finner du spor etter forhistoriens jól.

Jól i jernalderen

Også på Jernaldergården kan du oppdage røttene til din egen julefeiring. Husfruas hall  er pyntet til jól, og gårdens folk forteller deg om hvordan julehøytiden kan ha vært markert på gården for 1500 år siden. Du kan i tillegg gå på oppdagelsesferd i langhuset med vår jólebingo og se om du finner ting som kan knyttes til vår julefeiring i dag. 

Kafé Ask og Embla blir også pyntet til jól både på Jernaldergården og Arkeologisk museum, og i tillegg til vår vanlige meny med blant annet lapper, kaker og påsmurt lunsj, selger vi også en nydelig bygg-grynsgrøt med fenalår til lørdag og søndager i advent.

Kommende arrangement

Miljøkostnader forbundet med vindkraft: Empiriske studier i Norge

Ons. 26.01.2022

19:00-20:30

Arkeologisk museum