Fra Sandnes til NASA

Markus Fjellheim fra Sandnes siktet mot stjernene under utvekslingsoppholdet hos Jet Propulsion Laboratory i California, USA.

Published Sist oppdatert

Markus Fjellheim
Markus Fjellheim anbefaler andre masterstudenter å søke om praksisopphold ved JPL i California.

Første gang publisert: 07.10.2020

Fjellheim har nylig tatt en mastergrad i datateknologi, og tilbrakte siste halvår av studietiden hos NASA i California. Han var så heldig at han fikk et praksisopphold hos Jet Propulsion Laboratory (JPL), en del av Caltech, California Institute of Technology. Ved JPL jobber forskerne med å utvikle romsonder og fartøy som skal lete etter liv på andre planeter. Og dette fikk masterstudenten fra Sandnes bli en del av.

– Jeg fikk velge selv de oppgavene jeg syntes var mest spennende, og jeg fikk god oppfølging av veileder fra starten av, sier Fjellheim, som skrev masteroppgave om Mars-rover-data.

Utveksling i koronaens tid

2020 har ikke vært et ideelt år for studentutveksling, og korona-pandemien satte sitt preg også på oppholdet til Markus Fjellheim – det ble litt kortere enn planlagt. Én annen ting som preget oppholdet ved NASA, var alle sikkerhetsklareringer. Det er ikke alt utenlandske statsborgere får tilgang til. Men alt i alt er Fjellheim godt fornøyd.
– Det faglige utbyttet var bra, og folkene jeg jobbet med var veldig dyktige, forteller han.

Fjellheim er ikke helt ferdig med studiene, nå søker han doktorgradsstilling.

Sandnes ganger tre

Markus Fjellheim var ikke den eneste Sandnes-gauken ved JPL under utvekslingsoppholdet. Også JPL-forskerne Knut Øxnevad og Tom Norheim er fra Sandnes. Knut Øxnevad har bidratt og tilrettelagt for at studenter fra UiS skal kunne få et opphold ved NASA.

Selv om alle utvekslingsopphold ved UiS er lagt på is ut året, vil det komme nye muligheter i løpet av neste år. Da kan kanskje du få muligheten til å reise til JPL i California.

– Jeg hadde gjerne dratt tilbake for et nytt opphold hvis det var mulighet for det. Jeg anbefaler andre å reise, avslutter Fjellheim.

Tekst og foto: Kjersti Riiber