Grønn dag 5. oktober på UiS

Tirsdag 5. oktober ønsker UiS å skape bevissthet og engasjement for grønn campusutvikling og arbeidet for å få ned eget CO2-fotavtrykk. Endringer skjer ikke av seg selv. Vi må alle bidra. Alle ansatte og studenter er velkommen til å delta på Grønn dag.

Publisert: Endret:
Jo Fridstrøm og Sara Hamre Gjerde ønsker velkommen til Grønn dag på UiS 5. oktober
Masterstudentene Jo Fridstrøm og Sara Hamre Gjerde ønsker velkommen og leder deler av programmet på Grønn dag.

Universitetet i Stavanger har mål om å bidra til grønn omstilling og å være et åpent og attraktivt universitet med et godt student- og arbeidsmiljø. Campusutviklingsplanen støtter opp om dette ved å legge til rette for mer sykling og mer bruk av kollektive løsninger samt mer utadvendte aktiviteter. Blant annet skal førsteetasjene bli mer åpne og skape rom for fellesskap og samhandling. Campus skal også bli grønnere i helt konkret forstand: Mer ville vekster.

UiS holder regnskap med egen miljøstatistikk. Her skal vi forbedre oss år for år. På Grønn dag får du vite mer om campusutviklingen og universitetets egen miljøstatistikk.

PROGRAM GRØNN DAG:

Kl. 08.30–11.00: Sykkelservice for ansatte og studenter

Sted: Arne Rettedals hus, utenfor inngangsdøra

Kolumbus/HjemJobbHjem og UiS tilbyr gratis sykkelservice for ansatte ved UiS og SiS, og studenter ved UiS. Sykler tas imot fra 08.30 til 11.00 og ferdigstilles fortløpende.

Kl. 10.00–14.00: Grønt torg i AR-hus

Sted: Arne Rettedal, foajeen / utenfor inngangsdøra

En rekke stands gir informasjon om grønne tilbud og muligheter:

• Kolumbus om HjemJobbHjem, bysykkelen, og bildeling
  • Statsbygg om energisentral og solceller
  • UiS med campusutviklingsplan og miljøstatistikk
  • Ullandhaug økologiske gård
  • – Hvordan kan UiS-studenter og ansatte løse bærekraftsutfordringer – på campus og i Europa? Dette kan du lære mer om på ECIU University-standen, og på to korte presentasjoner klokken 12.15 og 12.45.
  • Spire – miljø og utviklingsorganisasjon for unge – vil blant annet reklamere for byttekveld på Lyspæren
  • MEES – Linjeforeningen for Master i energi, miljø og samfunn
  • Smart by-nettverket viser tre forskningsprosjekter
  • Greenhouse
  • World Saving Hustle
  • Industriell teknologi og driftsledelse: Sirkulær økonomi
Kl. 10.30–11.30: Hva gjør UiS og SiS for å kutte Co2-utslipp?

Sted: Arne Rettedal, foajeen, program fra scene

Jazzmusikk fra Bjergsted. Programledere og masterstudentene Jo Fridstrøm og Sara Hamre Gjerde ønsker velkommen og informerer om appen Hidden, som folk kan bruke til å få informasjon om grønn utvikling på campus Ullandhaug. Programledere intervjuer UiS-rektor Klaus Mohn, SiS-direktør Elisabeth Faret, Kolumbus-direktør Odd Aksland og StOr-leder Eira Aas Eide. Tema er: Hva gjøres av konkrete tiltak på vår vei mot å bli grønnere? Og hva synes studentene om arbeidet som gjøres?

Kl. 13.00–14.00: Ja, vi sykler!

Sted: Arne Rettedal, foajeen

Programlederne og masterstudentene Jo Fridstrøm og Sara Hamre Gjerde sier litt om sykkelens status på UiS og intervjuer el-sykkelentusiast Erlend Kristensen og trøsykkel-entusiast John Magnus Furseth Kallevik. Kristensen og Kallevik møtes også til battle: Er det trø-sykkel eller el-sykkel som gjelder? Programlederne introduserer til slutt Frode Alvheim, direktør for bygg- og arealforvaltning, som skal kjøre en Kahoot med spørsmål som knytter seg til Grønn dag. For å skåre høyt her er det lurt å ha snust litt på standene og brukt appen Hidden hvor du kan oppleve UiS sine grønne tiltak.

Kl. 13.45–14.00 blir det kahoot for ansatte og studenter i kantina i Arne Rettedals hus. Vinner får en el-sykkel.

Kl. 13.00–13.45: Vegansk hverdagsmat på hybelen – lynkurs med Mari Hult

Sted: Universitetsbiblioteket

Det trenger ikke være vanskelig, tidkrevende eller dyrt å lage vegansk mat. Mari Hult snakker om og viser fram hvordan du kan lage enkelt vegansk mat til deg selv i en travel studenthverdag. Etter kurset blir det mulighet til å kjøpe en signert bok av Mari. Mari driver Norges største og mest leste veganske matblogg, vegetarbloggen.no, og har gitt ut kokebøkene "Sykt godt" (2016), "Sykt enkelt" (2018) og "Sykt billig" (2021). Mari Hult har drevet med vegansk matformidling i 11 år. På Grønn dag tar hun oss gjennom alt det viktigste hun har lært seg på 45 minutter.

Kl. 17.00–19.00 Byttekveld med Spire

Sted: Lyspæren