I Stavanger er det billig å bo og busse

Studentøkonomien er ofte trang, og har kanskje mindre rom for hygge enn du skulle ønske deg. Men studerer du i Stavanger er sjansen stor for at du har mer til overs når regningene dine er betalt. Her kan du nemlig både bo og busse for en svært billig penge.

Published Sist oppdatert
Student som venter på bussen
Tuva Storstrøm synes det er praktisk å bo i studentbolig. Foto: Ida Tiberg

Alt inkludert

For snart fem år siden flyttet Tuva Storstrøm (23) fra Nittedal til Stavanger for å begynne på lektorutdanningen i byen. Da hun først flyttet hit, leide hun en privateid leilighet sammen med en venninne. Senere har hun bodd i to ulike studentboliger like ved campus. Det har hatt store fordeler for økonomien hennes.  

– Jeg betaler 5425 kroner i måneden for studentboligen min. Inkludert i prisen er både strøm, internett, vaktmestertjeneste, husvert, fellesvaskeri og tilgang til store, fine fellesrom.

Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) tilbyr totalt 1693 studentboliger fordelt på 13 områder, og månedsleien varierer fra 3300 kr til 9575 kr i måneden. De rimeligste leilighetene er studenthybler med felles kjøkken og gang, mens de dyreste er treroms-leiligheter på 54 kvadratmeter og opp. Disse er perfekt for studenter som flytter til Stavanger med både barn og partner på slep. SiS har med andre ord studentboliger for enhver økonomi og livssituasjon.

Selv bor Tuva i en av de nyeste studentboligene på UiS, sentralt på campus Ullandhaug. Det beskriver hun som både praktisk og sosialt.

– Her har jeg både forelesningssal, bibliotek og treningssenter rett utenfor døra. Det gjør alt veldig tilgjengelig, i tillegg til at det er mye lettere å være sosial. 

Les mer om: Våre studentboliger.

Utsett voksenutgiftene

For knapt 5500 kroner får Tuva altså dekket store deler av sine månedlige utgifter. Det er en stor fordel at hun slipper å betale for strøm, men absolutt ikke en selvfølge. Studenter i flere andre storbyer i Norge må nemlig betale for strømmen, selv om de leier gjennom studentsamskipnaden i byen.

– Jeg kjenner på en skikkelig frihetsfølelse ved å ha strøm inkludert. Jeg trenger ikke tenke på hvor lange dusjene mine er, når jeg helst bør vaske klær eller om jeg kan lage meg varm mat den dagen.  

Student i studentbolig
Tuva har strøm inkludert i husleien. Foto: Ida Tiberg

Tuva forteller at hun kjenner flere studenter som leier privat, og som ikke har strøm inkludert i leia. For disse studentene er nok tilværelsen i større grad stressende, og tankene deres kretser kanskje mer rundt økonomi og rutiner, enn det gjør for Tuva.

– Det går nok fort mye kjipe penger, særlig nå på vinteren når det er kaldt, og man gjerne vil ha det varmt og komfortabelt hjemme. Jeg er heldig som slipper å stresse over hva det vil koste å varme opp leiligheten til jeg skal få besøk av vennene mine.

Flere steder må du også ut med depositum ved innflytting, både i studentboliger og i privateide utleieleiligheter. Tuva, og alle andre som bor i studentbolig i Stavanger, slipper dette.

– Det er veldig deilig å ha disse utgiftene inkludert, for de blir liksom et ekstra stressmoment. Dette er første gang jeg bor alene, så det er deilig å slippe å tenke på de helt «voksne» tingene enda.

Les mer om: Studentøkonomi.

Billig å reise kollektivt

Skal du virkelig oppleve Stavanger anbefales det selvsagt også at du beveger deg ut av studentboligen og inn i byen. Eller kanskje opp på fjellet, ut til kysten? Med 30-dagersbilletten til Kolumbus får du ikke bare busset rundt i hele Stavanger, men du kan også ta lokaltog og et utvalg hurtigbåter. Slik får du utforsket både Stavanger, Sola, Sandnes, byøyene og deler av vakre Ryfylke.

Student på campus
Tuva kommer seg rundt i Stavanger med buss. Foto: Ida Tiberg

– Månedskort er kjempegreit å ha, og veldig billig. Med det kommer jeg meg både til byen, til vennene mine som bor ut mot Sandnes og til Kvadrat. Det er hovedsakelig de stedene jeg busser til.

Som student får du 30-dagersbillett for 315 kroner i måneden, og er du under 23 år kan du kjøpe ungdomsbilletten som koster 299 kroner. I de andre byene Tuva vurderte å studere i, måtte hun betalt mellom 140-240 kr mer i måneden for kollektiv transport. I et studentbudsjett kan dette utgjøre mye penger.

– Med fullt lån og stipend får jeg omtrent 8700 kr i månedlig støtte fra Lånekassen.

Summen er ikke stor, men med billige kostnader til bolig og buss i Stavanger, har Tuva klart seg på dette alene. På grunn av reiselyst og ønsket om et begivenhetsrikt studentliv, jobber hun nå også ved siden av. 

– Jeg vet om studenter i andre byer som jobbe ved siden av studiet, fordi stipendet ikke strekker til. Selv jobber jeg bare ved siden av fordi jeg synes det er digg å ha ekstra mye å gå på.

Bli kjent med byen fra sykkelsetet

Stavanger er en storby, men ofte er det ikke store avstandene mellom der du bor og det du vil utforske. Med 30-dagersbilletten kan du også låse opp Kolumbus sine bysykler, og sykle gratis i 15 minutter. Perfekt når du bare skal et lite stykke. Fra universitetsområdet og inn til sentrum, for eksempel! Å ta seg en sykkeltur er en ypperlig måte å bli kjent med byen på.

– Jeg anbefaler alle som er nye i byen om å komme seg ut av studenthybelen, og ta turen rundt på campus og ned i sentrum. Det kan være sykt overveldende å flytte til et helt nytt sted, men om du blir kjent med byen vil du fort føle deg mye tryggere.

Bli student hos oss