Hopp til hovedinnhold

KÅKÅ|nomics 2022: Problemet med tilkarring av offentlige penger

Lørdag 29. oktober 2022 kl. 15:00-16:00,
Påfyll, Stavanger.

Hvor utbredt er tilkarringsvirksomhet i Norge, hvilke konsekvenser får det og hva kan man gjøre med det? Det er blant spørsmålene som skal opp i denne debatten.

Publisert: Endret:

Tilkarringsvirksomhet – eller "rent-seeking", innebærer at bedrifter bruker krefter på lobbyvirksomhet for å skaffe seg lukrative fordeler gjennom politiske vedtak, fremfor å produsere varer og tjenester. Dette bidrar til samfunnsøkonomisk ineffektivitet og sløsing med offentlige midler. Slike utfordringer hører vi særlig om i amerikansk og europeisk kontekst, men kan være mer utbredt i Norge enn vi liker å tro.

Kan det være at et rikt land som Norge er mer utsatt enn andre for tilkarringsvirksomhet, enten gjennom gunstige skatteregimer eller i form av generøse tilskudd? Og hvordan kan staten bidra til å løse store utfordringer, som klimaproblemet, uten at det samtidig øker insentivene til tilkarring?

I samarbeid med Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) vil vi i denne debatten se nærmere på denne problematikken og diskutere konsekvensene tilkarringsvirksomhet har for effektiv ressursbruk generelt, og offentlig pengebruk spesielt. Hvor utbredt er tilkarringsvirksomhet i Norge, hvilke konsekvenser får det og hva kan man gjøre med det?» 

Bildecollage av Stein Lier-Hansen, Ola Kvaløy, Hilde Singsaas, Hilde Nagell og Hilde Øvrebekk

Innledning til debatt ved Hilde Singsaas, direktør i DFØ.

Deltakere:

  • Ola Kvaløy, professor i samfunnsøkonmi ved Handelshøgskolen ved UiS
  • Hilde Singsaas, direktør i DFØ
  • Stein Lier-Hansen, administerende direktør i Norsk industri
  • Hilde Nagell, rådgiver i Tankesmien Agenda

Programleder er Hilde Øvrebekk fra Stavanger Aftenblad

Billetter kan skaffes her.

Mer fra KÅKÅ|nomics 2022