KÅKÅnomics: Hva er rett arveskatt i et sivilisert samfunn?

Fredag 29. oktober 2021 kl. 20:00-21:00,
Norsk Oljemuseum.

KÅKÅnomics 2021

Publisert: Endret:
Tid, sted, pris

Tid: Fredag 29. oktober, kl. 20.00–21.00 Sted: Norsk Oljemuseum Pris: 150 kr / 75 kr Billett: Trykk for å kjøpe billett

Det blir den store arvedebatten i år. I Norge godtar vi moms og høy inntektsskatt, mens eiendomsskatt og arveavgift møter sterk motstand. Ja, skatt på arv eller arveavgift virker å være bortimot tabu i det relativt skatteglade veldferdssamfunnet Norge. Hva i all verden kommer det av?

Det er heller udiskutabelt etter Thomas Pikettys forskning det siste tiåret, at arv skaper og reproduserer forskjellene i de fleste land i verden. Påminnelse: Våren 2020 sa oljefondets nye sjef, Nicolai Tangen, at arveavgiften burde være på 100%.

Arveavgift bidrar til å realisere et ideal om like muligheter i samfunnet. Det er en skatt som er bra for økonomien. Ja, finnes det egentlig noen som helst overbevisende familieargumenter mot en slik skatt? Det store spørsmålet er: Bør arveavgiften gjeninnføres? Og arv skattlegges hardere enn inntekt?

Innledning ved Jørgen Pedersen, professor i praktisk filosofi ved Institutt for økonomi og administrasjon ved Høyskolen på Vestlandet. Han har skrevet en rekke artikler om skatt på arv og har nylig gitt ut boken Rettferdig fordeling og rettferdig skatt.

Deltakere:

• Ingvild Almås, professor IIES Stockholms universitet, hovedforsker ved NHHs senter for fremragende forskning, FAIR
  • Runar Døving, sosialantropolog, professor Høyskolen Kristiania
  • Mathilde Fasting, siviløkonom og idéhistoriker, prosjektleder Civita, aktuell med boka «Etter historiens slutt. Møter med Francis Fukuyama»
  • Ordstyrer TBA

Du er kanskje også interessert i: