Mitt favorittsted: Randabergkysten

Turområdet strekker seg langs 20 kilometer kystlinje så langt vest på stavangerhalvøya du kommer. Bli med Hanna Kirkeli på tur ut mot havet på Randaberg!

Published Sist oppdatert

horisont, hav, himmel, fyrlykt
Langs kysten av Randaberg kan du bruke turområdet og stiene året rundt. Med beliggenheten sin på vesttuppen av stavangerhalvøya gir det turgåere god utsikt til flotte solnedganger. (Foto: Privat)

Hvem: Hanna Kirkeli, studerer lektor 8-13 med fordypning i historie, ivrig løper på fritida.
Favorittsted: Randabergkysten.

Hei Hanna, hva er favorittstedet ditt her i regionen? 

kvinne med langt hår, grønn genser, smiler til kamera
Hanna Kirkeli setter pris på turområdene langs kysten på Randaberg. (Foto: Kristin Vestrheim Cranner)

 ‒ Det er vanskelig å velge kun ett favorittsted i en region som har så mye å by på! Fjell innover Ryfylke og Lysefjorden er absolutt til å anbefale, men for å plukke ut noe som er nærmere og enklere å komme seg til, så er randabergkysten virkelig en favoritt. Anbefaler å ta en tur på stien som strekker seg omtrent 20 km fra Goa til Mekjarvik.

I dette området får du oppleve havet, både med store berg og vakre strender.

Hanna Kirkeli , student ved lektor 8-13 med fordypning i historie

Hvorfor liker du dette stedet så godt? 

‒ Kysten langs Randaberg er utrolig fint turområde på variert underlag av mark, berg og grus som strekker seg rundt store deler av kommunen. Her kan du gå eller løpe året rundt! Jeg liker godt at det enkelte steder er litt teknisk utfordrende, det setter en ekstra spiss på turopplevelsen og gjør det bare mer spennende!

I dette området får du oppleve havet, både med store berg og vakre strender, og ikke minst rikt fugle- og dyreliv.

sauer på grønn beitemark, hav i bakgrunnen, blå himmel
Sauer og kyr beiter på utmarka der stien går over beiteområder. (Foto: Privat)

Det er også et sted man treffe på og lett kommer i prat med andre turgåere, og flott utsikt til både Stavanger, Kvitsøy, Sandnes og litt innover mot Ryfylke.

Hvor ofte er du her og hva finner du på favorittstedet ditt? 

‒ Jeg bruker kyststien på Randaberg to-tre ganger i uken for å løpe. Favorittpartiene går fra Viste strandhotell og ut til Vistnesfyret, fra Mekjarvik og rundt via Tungenes fyr, eller hele partiet fra Mekjarvik til Viste strandhotell. Terrenget er såpass variert at det er vanskelig å bli lei av området, og det er heller ikke et område hvor det blir for folksomt på stien.

vinterlandskap, strand, horisont med blå himmel, sol, skyer
‒ Turområdet er fint gjennom alle årstidene, og siden det er en populær sti som holdes greit opptråkket er det fullt mulig å bruke hele veien, året gjennom. (Foto: Privat)

‒ Tar du turen i en helg er det stor sannsynlighet for at kafeene på Viste strandhotell, Vistnestunet eller Tungenes fyr er åpne også.

rullesteinstrand, himmel med skyer, grønn utmark, et naust
‒ Kysten langs Randaberg har en utrolig fin tursti med variert underlag på mark, berg og grus som strekker seg rundt store deler av kommunen, forteller Hanna Kirkeli. (Foto: Privat)

Turområdet er fint gjennom alle årstidene, og siden det er en populær sti som holdes greit opptråkket er det fullt mulig å bruke hele veien, året gjennom.

Hvordan kommer du deg dit?

‒ Jeg bor i nærheten, så enten blir det til fots eller så bruker jeg bil. Jeg bruker kyststien en til to ganger i uken sammen med løpeklubben jeg er med i, Grødem Runners (som flere gjerne må melde seg inn i!). Da varierer vi mellom å ta korte turer og løpe turer rundt hele kysten. Ellers synes jeg også det er deilig å kunne løpe her alene og nyte naturen.

folk i løpesko og -klær, fyrlykt, svaberg, horisont ut mot havet
Hanna Kirkeli er ivrig medlem i løpeklubben Grødem runners. Klubben bruker området langs randabergkysten til treninger et par ganger i uka (Foto: Privat).

‒ For studenter som bor i Stavanger er det fullt mulig å reise hit. Fra Stavanger sentrum går det busser  (8, 10, 15) til Randaberg sentrum eller Viste strandhotell. Fra Randaberg sentrum er det en drøy km ned til Viste hotell.

Eventuelt  kan du bruke sykkel som transportmiddel, i og med at busstilbudet ved kysten ikke er det beste. Da kan du gjerne sykle ned til Tungenesfyr eller Sandestranden; og gå derfra.

Har du noen ekstra gode minner knyttet til dette stedet du kan fortelle om?

‒ Jeg har ingen konkrete minner, men de mange turene jeg har fått oppleve sammen med de andre i klubben min har virkelig vært lyspunkter, fordi det har gjort at jeg har delt gode opplevelse med flotte folk rundt meg. Så en klar anbefaling for ro og påfyll i sjel og sinn fra meg er å reise ut. Alene, eller med en venn eller to, eller tre!