Hopp til hovedinnhold

Museumsnatt 2021

Fredag 29. oktober blir det endelig Museumsnatt på Arkeologisk museum og Stavanger museum.

Publisert: Endret:

Endelig oktober. Endelig høstmørke. Endelig Museumsnatt. Bli med inn bak kulissene, til opplevelser og inntrykk i alle kriker og kroker på Arkeologisk museum og Stavanger museum.

29. oktober 2021 fra kl. 18.00 til kl. 22.00

Litt magisk. Helt gratis.

Program, Arkeologisk museum

Ved inngangen: 

 Sjonglering – ild og flammer med Flaks sjongleringsgruppe.  

Servering av varm velkomstdrikk.

Underetasjen:  

Ta tidsmaskinen tilbake til steinalderen og besøk en steinalderboplass.  

Prøv deg som forsker i Arkeolaben. 

Auditoriet:  

«Mørke fortellinger» Kl.18:15 og 20:00 

Skrekkelige historier og skrekkoppjagende musikk for barn og voksne.  

Publikum blir tatt med inn i den mørke delen av folketroen. Her råder de mest gruelige skikkelser: sultne varulver, blodtørstige vampyrer og skumle gjenferd. 

Anbefalt aldersgrense 9 + 

Kaféområdet: 

Lekeplass med matematikk og fysikk 

Matte og fysikk er gøy! Her løser vi problemer på spennende og morsomme måter. Digger du vitenskap? Kom innom for på denne lekeplassen er alt mulig!  

Oppdag rare figurer med bare en side.  Har du en Rubiks kube? Ta den med og la en robot løse den. Er det mulig å få en behagelig kjøretur med firkantede hjul? 

Matematikk og fysikk er kanskje de eldste vitenskapene vi kjenner. Fagområdene har hatt vesentlig betydning for utvikling av kultur og samfunn gjennom tusener av år og er avgjørende for å løse verdens framtidige problemer. 

«Jeg fant, jeg fant».  

Arkeologen viser fram funn fra årets utgravinger og forteller om resultatene fra undersøkelsene. Film fra feltarbeidene. 

Kaféen serverer god mat og drikke hele kvelden 

Malerikonservering: 

Å minnes de døde 

Bli med og finn ut hva maleriene i Domkirken kan fortelle oss. Hvordan bruker malerikonservatorene ulike analysemetoder for å finne, lese og forstå informasjon i maleriene. 

Foredrag for mindre grupper i malerikonserveringen – Kl. 18.00, 19.00, 20.00 og 21.00 billetter kan hentes i resepsjonen. 

Museumshagen: 

Besøk «steinhoggerhytta». 

Lag steinsmykker eller fiskevekter i «steinhoggerhytta». Se utstillingen om restaureringsarbeidet på Stavanger domkirke.  

Se smeden i arbeid i smia. 

Spor i jord – et røntgenbilde av fortiden. 

Arkeologen viser og forklarer georadaren vår, som ved hjelp av elektromagnetiske bølger kan se hva som skjuler seg nede i jorda. 

Sverdkamp med Rygene Hærkamp kl.: 19 

Etter kampen får store og små møte Rygene og prøve seg på vikingenes kampteknikk. 

I utstillingene: 

«Solkult, myter, mystikk: Bronsealderkvinna si verd. 

Presentasjon av museets nye permanente bronsealderutstilling. Arkeologene forteller om bronsalderkvinnens dagligdag og menneskenes rituelle verden med utgangspunkt i den rike kvinnegraven fra Regehaugen i Sola. 

Møt mennesket. 

Er du nysgjerrig på hvem menneskene var? Osteologen viser hva skjelettene kan fortelle om menneskene i forhistorien. 

Genetisk hjul. Demonstrasjon av arvelige egenskaper. 

Svalbardekspedisjon – en reise under havet.  

2. etasje:

Pest eller pollen? En annerledes gjettelek. 

Kan du gjette hva som er hva når du ser bilder av det.  

Få med en godtepose og lag et fantasipollen av snop. Del bilde av ditt fantasipollen på Instagram #museumsnatt #arkeologiskmuseum. Vi trekker premie blant bildene.

Pollen og planterester forteller historie.  

Bli med botanikeren inn i mikroverdenen. Biblioteket: 

Det magiske smykket – en fortelling om tre gravhauger fra folkevandringstid. Kl. 18.45 og 19.30. Professor og arkeolog Elna Siv Kristoffersen presenterer og leser fra sin nye barnebok.  

Skriften på veggen – let med lommelykt etter usynlige tegn. 

Parken:

Test ut smaksløkene med et besøk hos Foodtrucks som står i parken. 

Program, Stavanger museum

Vi dissekerer hai!

Velkommen til Museumsnatt på Stavanger museum! Da blir det blant annet disseksjon av pigghå. og du får lov til å være med hvis du tørr? Tør du stikke fingeren i haiens gap? Klarer du å gjette kjønnet til haien?Livredning med Laerdal Medical

Ansiktet til Resusci Anne har blitt et symbol på moderne opplivning. Ansiktet ble modellert etter ansiktet til en uidentifisert jente som ble funnet druknet i Seinen i Paris ved århundreskiftet.I fjor ble 4200 nordmenn rammet av hjertestans utenfor sykehus. Bare 10 til 20 prosent overlevde ifølge Hjertestansregisteret. Statistikken viser at mange vegrer seg for å gripe inn om de skulle havne i en alvorlig situasjon. På Museumsnatt vil ansatte fra Laerdal Medical være tilstede på Stavanger museum hele kvelden for å lære deg hvordan du kan redde liv.

Food trucks i parken mellom Arkeologisk museum og Stavanger museum

På årets Museumsnatt er vi så heldige å få med oss 106° Øst, The Greek Foodtruck og Søt Donuts. Alle tre vil stå i parken mellom Arkeologisk museum og Stavanger museum og selge deilig mat!

En seksbeint middag

På Museumsnatt trenger du ikke bare se på insekter; du kan smake ett også! Hvis du tørr!

Eventyrborg

Eventyrborgen er en aktivitetsutstilling med kjente eventyrfigurer fra folkeeventyrenes verden. Her kan du kle deg ut, spille dukketeater, lage ting i verkstedet og høre eventyr.

Trykk og avtrykk

Besøk IDDIS sitt trykkeri med ekte trykkpresse og settekasser på Stavanger museum i forbindelse med Museumsnatt 2021. Da kan du trykke ditt eget kort med bokstaver i tre. Sammen med Stavanger kunstmuseum kan du også sette ditt eget avtrykk på årets Museumsnatt; et tomt lerret omsluttet av en stor gullramme vil gradvis fylles av publikums fingeravtrykk.