Nå er det joulekalender-tid igjen!

Neida, det er ikke en skriveleif: 2021-versjonen av julekalenderen til UiS har fått et bitte litt nytt navn, nemlig Joulekalenderen.

Published Endret
Her blir det mye spenning - gled dere til 1. desember, folkens!

– Det er så mye energi i omløp i årets julekalender at vi måtte omdøpe den til joulekalender, sier Inge Christ, avdelingsleder i Skolelaboratoriet i realfag ved UiS.  «Joule» er altså en av flere enheter for måling av energi og uttales jul på norsk.  

Sammen med UiS-professor Magnes Sydnes lager han for syvende desember på rad julekalender med kjemi- og fysikkeksperimenter, til stor glede for både store og små.

Vi får stadig tilbakemeldinger fra skoler rundt i landet som bruker lukene som utgangspunkt til læring av kjemi og fysikk. Vi håper at kalenderen vil vise hvor morsomt det kan være å forstå kjemien som ligger bak hvert eksperiment, samt stimulere barn og unge og muligens de ikke fullt så unge, til å fatte interesse for fysikk og kjemi. Vi trenger mer kjemiforståelse ute i befolkningen, sier Christ.

Eksperimenter

Også i år blir det en blanding av eksperimenter som lar seg gjøre hjemme uten fare for at huset eksploderer, og eksperimenter som kun bør utføres på lab med riktige forholdsregler på plass.
– Vi lærer ofte mer fra et mislykket forsøk enn et som er vellykket. Eksperimenter er helt essensielt for vår forståelse av omverdenen. I tillegg til å øke forståelsen for naturfaget, er selvsagt eksperimentering med på å motivere, øke gleden og utvikle kreativiteten, sier Christ.

Nå også på TikTok

Det blir nye luker å glede seg til fra 1. desember fram til julaften, publisert på uis.no, Forskning.no, UiS-Facebook og i år også på TikTok!

– Det gleder vi oss til! Vi tror energinivået vårt og formatet matcher målgruppa og kanalen godt, sier Christ med et smil.