Hopp til hovedinnhold

Pris for teknologi som flagger falske nyheter

SR-banks innovasjonspris for 2020 tildeles Vinay Setty, førsteamanuensis ved UiS. Han har utviklet en programvare som identifiserer nyheter som ikke er sanne eller mangler troverdighet.

Publisert: Endret:

Vinay Setty (t.h.) mottok prisen av Thor-Christian Haugland under UiS sin årsfest 29. oktober 2021.

Programvaren, såkalt dyp nevral arkitektur, kan behandle et stort volum av digitale nyheter og informasjon fra sosiale medier, og deretter flagge potensielle nyheter som ikke er sanne eller som mangler troverdighet.

Til bruk for journalister og akademikere

Teknologien gjør det mulig å produsere kommersielle, smarte redigeringsverktøy som er ment til bruk for journalister, akademikere og fagpersoner som henter ut støtte og bevis for påstander.

Prisvinner er medstifter av selskapet Factiverse som næringslivet har uttrykt stor tro på. Selskapet har fått finansiering og støtte fra blant andre Huddlestock, Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Validé Invest II.

Juryen legger vekt på at prisvinneren har vist en usedvanlig evne til å konkretisere forskningsresultater i patenter, lisensavtaler og etablering av et selskap som har tatt forskningen videre.

– Denne prisen betyr mye for meg og Factiverse. Det bekrefter hvor viktig og nødvendig det er å utvikle løsninger mot feilinformasjon. Prisen vil hjelpe oss til å fortsette videre med å bekjempe feilinformasjon med banebrytende teknologi, sier Vinay Setty.

Ærespris

Det var nominert flere sterke kandidater til årets utdeling av Sparebank 1 SR-banks pris for nyskaping, innovasjon og kommersialisering.

Prisen skal stimulere til forskningsbasert nyskaping og til kommersialisering av forskningsresultater. Prisen er en ærespris til ansatte ved UiS og NORCE Stavanger som i løpet av 2020 har utmerket seg spesielt.

Prisen ble delt ut av konserndirektør Thor-Christian Haugland i SR-Bank under årsfesten på Universitetet i Stavanger 29. oktober 2021. Den består av et diplom og et stipend på 50 000 kroner.

Årets utdeling av Sparebank 1 SR-bank sin innovasjonspris er den 13. i rekken.

Tekst: BenedictePentz

Foto: Mari Løvås