Samles over grytene for å skape gode retter og fine vennskap

Studenter ved Norsk hotellhøgskole arrangerer jevnlige matkvelder for spiselig, sosialt og faglig påfyll.

Publisert: Endret:

Herlig stemning på Norsk hotellhøgskoles kjøkken under NHS Foodies' matkveld.

Deilige dufter siver ut fra kjøkkenet i Ellen og Axel Lunds hus. Det samme gjør herlige lyder av småprat og latter, når studenter ved Norsk hotellhøgskole er samlet for å lage mat. Og danne vennskap.

– Det handler om å gjøre noe sosialt og bli kjent på tvers av NHS, sier Hadar Öster-Foldøy.
Sammen med Julie Heimdal og Emma Haugen har Øster-Foldøy invitert alle studentene ved NHS til matkveld, hvor de sammen lager en treretters middag. Initiativet kaller de for NHS Foodies.

NHS Foodies-gjengen bestående av Julie Heimdal (f.v.), Hadar Øster-Foldøy og Emma Haugen.

Vil skape uformelle møter med ledere

Matkveldene så dagens lys under pandemien, etter ønske fra hotellhøgskolen om å gjøre noe for studentene som skapte samhold. Etter vellykkede arrangementer i fjor, fortsetter initiativet i år. Og for å gjøre arrangementene enda mer faglige, inviteres i år ledere fra bransjen med på kveldene.

– Det vi vil få til, er å skape en uformell møtearena, der studentene kan treffe ledere. Når de kommer inn i en forelesning med 200 studenter, er det kanskje ikke så mange som våger å stille spørsmål, men her får man sjansen til det mer uformelle møtet, sier Öster-Foldøy.

Blir sponset av matvareprodsenter

Høstens første meny bestod av kveite-ceviche til forrett, bakt kveite med hasselbackpoteter og hollandaise-saus til hovedrett samt tilslørte bondepiker til dessert. Opplegget er at studentene deles inn i grupper som står for hver sin rett.

– I forkant av arrangementene kontakter vi produsenter og spør om de vil sponse oss med råvarer vi kan bruke. Alle jeg har vært i kontakt med, har ville det, så til i dag har vi fått kveite fra Stirling og maistortilla fra Como Mexico, forteller Heimdal.

I bærekraftens navn bruker studentene gjerne ingrediensene i flere omganger.

– Fra kveiten vi har i dag, tar vi beina og lager kraft på, som vi igjen benytter neste gang, når vi skal lage fiskesuppe, forklarer Öster-Foldøy.

Ceviche forberedes.

Vil gjøre matkvelder til en tradisjon

Til høstens første arrangement var det 22 påmeldte studenter. NHS Foodies-gjengen håper matkveldene blir en tradisjon i lang tid framover, også etter at de selv har fullført utdanningen.

– Vi forsøker å få med flere, slik at det kan leve videre når vi går ut, sier Öster-Foldøy.

Tekst: Live Kolstad Kvalsvik

Foto: Live Kolstad Kvalsvik og NHS Foodies