Hopp til hovedinnhold

Semesterstart i strålende sol

Kristian G. Birkeli fra Lillestrøm og Kevin Byberg fra Stavanger skal begge studere datateknologi. De synes det er topp å starte studietiden med en festival.

Publisert: Endret:

Kevin Byberg fra Stavanger og Kristian G. Birkeli fra Lillestrøm er ferske medstudenter. Tidlig på dagen satt de og koste seg i sola og gledet seg til semesteråpningen og fadderfestivalen.

Finn alt du trenger å vite om din studiestart.

– Vi har sittet her i en liten time, og har fått med oss liv og røre. Nå gleder vi oss til å treffe resten av faddergruppa, sier Kristian G. Birkeli, dinglende med føttene på kanten av vannspeilet utenfor Arne Rettedals hus.

– Jeg har ikke vært borti at fadderuka er en festival, det er strålende, sier Birkeli. Han er fra Lillestrøm og fikk en tjuvstart på studietilværelsen da han møtte på en kommende medstudent på treningssenteret.

– Vi kom i snakk. Og fant ut at vi skal begynne på samme studium. Vi fikk til og med samme faddergruppe, sier Kevin Byberg fra Stavanger.

Faddermylder i sol på semsterstart.
Utdanning har stor verdi

Selve fadderfestivalen ble offisielt erklært åpnet av StOr-leder Eira Aas Eide og faddersjefen Mille Isaksen på semesteråpningen, hvor Tommy Fredvang avsluttet med konsert.

Før konserten ønsket både rektor, Klaus Mohn, og ordfører Kari Nessa Nordtun studentene velkommen.

Nordtun trakk fram den nye rapporten fra FNs klimapanel som peker på hva som kan skje hvis verden ikke klarer å begrense klimagassutslippene.

Eira Aas Eide er leder for Studentorganisasjonen StOr og anbefaler studentene å engasjere seg. Foto: UiS / Marie von Krogh

– Rapporten understreker for alvor hva som kan skje hvis verden ikke klarer å begrense klimagassutslippene. Det betyr at vi trenger helt ny kunnskap og nye eksperter innen mange fagområder. Denne eksperten kan bli DEG. Situasjonen er et eksempel på hvor stor verdi utdanning har, sa ordføreren.

Ordfører Kari Nessa Nordtun ønsket studentene velkommen til regionen. Foto: UiS / Marie von Krogh

Drive fram omstillingen
Yrende liv på campus er noe rektor Klaus Mohn har lengtet lenge etter. Rektorkjedet var på plass da han ønsket studentene velkommen.

I likhet med ordfører pekte også UiS-rektor på at forskning og kunnskap er avgjørende for å løse utfordringene knyttet til klima- og naturmangfold.

– Skal vi nå målet om å avgrense den globale oppvarmingen til to grader, kreves det nye ideer, nye løsninger, politisk mot og endring av kulturer. Derfor gjør det meg optimistisk å se dere. Det er dere som skal drive fram omstillingen som vi er nødt til å ta. Og her ved Universitetet i Stavanger er vi særlig opptatt av å gi dere den kunnskapen dere trenger for å klare det, sa Mohn som påpekte at grønn omstilling er en viktig satsning ved UiS.

Les hele rektor Klaus Mohns tale til studentene.

Ta riktige valg
Blogger og sosiale medie-ekspert Mari Hult hadde viktige budskap om sosiale medier til studentene. Foto: UiS / Marie von Krogh

Hovedtaler, sosiale medier-ekspert og matblogger Mari Hult oppfordret studentene til å ta riktige valg, i stedet for enkle valg.

– Grunnen til at det ikke koster penger å bruke sosiale medier, er at du betaler med personopplysningene dine, sa hun og hadde et budskap om å tenke seg godt om når man gjør valg på sosiale medier.

Svein Erik Tuastad fekk pris for formidling og samfunnsengasjement.Tekst: Karen Anne Okstad og Siri Pedersen

Foto: Marie von Krogh og Siri Pedersen