SiS kafé prøver kjøttfrie dager under Grønn uke

SiS kafé forbereder seg til Grønn uke, og for første gang kjører de kjøttfri dag tirsdag og onsdag neste uke. Onsdagen deles det ut vegetarsnurrer til frokost.

Publisert: Endret:

Bilde av tre ansatte i SiS kafe
Fra venstre: Liv Aina Nord-Varhaug, Thomas Hoøy og Nina Kristin Volle i SiS kafé. Foto: Kristin Horne

– Det nye under Grønn uke er disse kjøttfrie dagene i salatbaren og varmmaten tirsdag og onsdag. Vi har hatt grønne dager med fokus på vegetar før, men ikke på denne måten. Det er vanskelig å være 100 prosent kjøttfri siden vi har så mye påsmurt, så dem som vil ha hornet sitt med ost og skinke får fortsatt det, lover Thomas Hoøy, avdelingsdirektør i SiS kafé.

Grønn uke går av stabelen neste uke, og kaféene skal gjøre sitt for at studenter og ansatte skal merke forskjellen. Mandagen deles det ut gratis epler på campus, tirsdagen og onsdagen blir kjøttfrie, og onsdag morgen kommer SiS helse til å dele ut gratis pizzasnurrer med vegetarfyll fra kl. 08, på Ullandhaug og Bjergsted. Her er det førstemann til mølla. Torsdagen selges vegetar pizzasnurrer i kaféene.

– Fredagen slår vi et slag for å bruke rester, hvis vi har noe igjen. Dette er ikke noe nytt for oss, men det er gjerne ikke noe vi har snakket så høyt om før. Vi har lyst til å gjøre restene attraktive, og det er en god utnyttelse av råvarene, sier Hoøy.

Fokus på bærekraft

Det er ikke bare under Grønn uke SiS kafé har fokus på bærekraft.

– For oss handler det også om leverandører som tenker på miljøet. Vi prøver å ha minimalt med transport til og fra campus, slik at mest mulig er basert på de samme bilene. Leverandørene våre bruker mye lokalt i sesong, og dette hjelper også på.

Etter at SiS kafé startet med buffet, har matsvinnet gått kraftig ned. Før var det tallerkenservering, og porsjonene kunne være opp til 750 gram per servering. Dette ble gjerne for mye for noen, og da ble restene kastet.

– Da vi gikk over til buffet, merket vi at folk stort sett spiser opp maten de kjøper. Det er ingen som vil kaste mat, for da hiver de pengene sine rett i søpla, sier Hoøy.

Studenter og ansatte spiser mer grønnsaker

vegetarrett

Han forteller videre at også innkjøpet på grønnsaker har økt i forhold til kjøttmengden.

– Før hadde vi en satt meny, men nå velger man mer fritt og man kan kombinere flere retter. Jeg tror det gjør at studenter og ansatte velger mer grønnsaker.

På kjøkkenet er de opptatt av å benytte alt matsvinnet. Skrellesvinnet sorterer de på to måter.

– Det ene går til kompost på marken vår på campus, og her har vi en liste over hvilke grønnsaker som går i denne sorteringen. Resten av sorteringen går i matavfall som blir levert inn, sier Thomas.

Et annet tiltak SiS kafé jobber for å redusere er bruken av engangskopper.

–  Mange tror jo at kaffen koster 18 kroner, men den koster egentlig bare 13 kroner. Kopp-avgiften på fem kroner er der for å oppmuntre folk til å ha med egen. Det er utrolig mange som bruker papirkopp, og dette er noe vi vil jobbe for å få ned, avslutter han.

Viktig at veganere er opplyst om proteinkilder

Hvorfor er det viktig å ha fokus på bærekraftig mat?

– Bruken av kjøtt skal reduseres, og det er nok en plan som kommer etter hvert for oss alle. Vi ser etter mange nye proteinkilder nå. Tang er for eksempel vegansk og noe man kan tilsette som en ekstra proteinkilde, og gjerne i pulverform.

Thomas påpeker viktigheten av at veganere selv må ha en spennvidde i det de spiser, for at de skal få i seg det de trenger av karbohydrater og proteiner.

– Dette er spesielt viktig for studenter som leser mye og skal være kvikk i hodet. Man får ikke i seg alt man trenger for å fungere dersom man bare spiser grønnsaker, men det går veldig fint å klare seg uten kjøtt. Det viktigste er at de selv leser seg opp på hva de trenger for å klare seg gjennom dagen.

Se hele programmet for Grønn uke her.

Skrevet av Kristin Horne