Sykepleierstudenter læres opp i koronavaksinasjon

Etter forespørsel fra kommunene Sandnes, Time og Klepp, satte Det helsevitenskapelige fakultet ved UiS i gang opplæring i koronavaksinering for 3. års sykepleierstudenter.

Publisert: Endret:
Sykepleiestudenterog lærer under vaksinasjonskurs
Sykepleiestudenter tar kurs for å bidra under massevaksinering (Foto: Cathrine Sneberg)

Rundt 85 sykepleierstudenter var påmeldt kurset og har denne uken tilegnet seg kompetanse til å bidra i vaksineringen av kommunenes innbyggere.

– Det vil være spennende og givende å kunne ta del i pandemiarbeidet, forteller en av studentene om hvorfor hun meldte seg på.

Medstudentene hennes er også fornøyde med å ha fått dette kurstilbudet, og føler seg klare til å bidra.

– Vaksinering er noe nytt for oss. Opplegget med forberedelser i forkant, undervisning og praktisk øving har vært lærerikt og gøy å være med på, sier de.

Noen av studentene har fått erfaring gjennom praksis eller på arbeidsplassen, og de forteller at de føler seg godt trent i smittevernprosedyrer etter flere praksisperioder under pandemien. Om få måneder er de også klare for å tre inn i arbeidslivet.

Det ble arrangert fire kurs med rundt 20 studenter og tre lærere per kurs (Foto: Cathrine Sneberg)

– Stolt av studentene

– Jeg synes det er veldig kjekt at så mange studenter har meldt seg på kurset og ønsker å bidra. 85 påmeldte studenter av et kull på 250 synes vi er bra, forteller Bodil Bø, studieprogramleder for bachelor i sykepleie.

Studentene er akkurat ferdige med sin siste lange praksisperiode. Nå skriver de bacheloroppgave, og etter det gjenstår kun en seks ukers fordypningspraksis før tre års utdanning er fullført.

Bø er stolt av å se de som snart er ferdig utdannede sykepleiere.

– Vi ser at de har kommet langt siden sist de hadde injeksjonstrening for 1,5 år siden. De har hatt en enorm utvikling, sier hun.

Nasjonalt opplæringsprogram i koronavaksinering

Kurset tar utgangspunkt i Helsedirektoratet og FHI sitt opplæringsopplegg for koronavaksinering. Opplæringen består av fire moduler og en test. I tillegg fikk studentene ved UiS trene på å trekke opp og sette sprøyter i overarmen på medstudenter.

Dette setter helsesykepleier Inger Christine Roth Jacobsen, som er fagansvarlig for opplæring av de som skal vaksinere i Klepp kommune, stor pris på.

Sykepleiestudent setter sprøyte
Studentene øver på hverandre med god oppfølging fra lærere ved UiS (Foto: Cathrine Sneberg)

– Vi bruker samme opplegg i vår interne opplæring. Det er betryggende at vi benytter samme mal for da vet vi at studentene som skal bidra hos oss er oppdatert på siste retningslinjer og rutiner, forklarer hun.

I Klepp anslår de at de har behov for 10 studenter. Disse vil inngå i bemanning sammen med erfarne sykepleiere og vernepleiere og pensjonister.

– Det blir fint å få studenter med på laget! sier Jacobsen.

Avhenger av antall doser

Sandnes kommune henvendte seg til UiS fordi de trenger flere kvalifiserte personer til å sette vaksiner. De er glade for å ha studenter klare dersom bemanningsbehovet øker.

– Alt avhenger av hvor mange vaksinedoser vi får tildelt. Hvis det blir stort trøkk på vaksineringen, blir det spesielt aktuelt å rekruttere studenter, sier Irene Asheim Ivesdal.

Hun er helsestasjonssjef og ansvarlig for vaksineringshallen i Sandnes. I tillegg til noen helsesykepleiere i kommunen, har de også rekruttert en del pensjonerte helsesykepleiere og sykepleiere til å bidra i vaksineringsarbeidet.

– Vi har gode rutiner for opplæring i kommunen og studentene vil få oppfølging fra erfarne helsepersonell. Jeg tror kombinasjonen av pensjonister og studenter kan bli en fin løsning, legger hun til.

Berømmer samarbeidet med praksisfeltet

Studieprogramleder Bodil Bø syns det er kjekt å kunne samarbeide med kommunene om dette.

– De har stilt opp for våre studenter og gjort det mulig å gjennomføre praksis på en god måte det siste året. Derfor er vi svært glade for at vi kan gjøre det samme nå, forteller hun.

Sandnes, Time og Klepp få en liste over alle studentene som har gjennomført kurset, og deretter er det kommunene som ansetter studentene. Bø er spent på om også flere kommuner vil vise interesse for å ta i bruk studentene våre i massevaksineringen.

Tekst: Cathrine Sneberg

Kontakt:

Førsteamanuensis
Det helsevitenskapelige fakultet

Avdeling for kvalitet og helseteknologi