Velkommen til Universitetet i Stavanger!

Offisiell semesteråpning 15. august 2022. Beharie kommer – kommer du?

Publisert: Endret:

Mannen hele Norge bare må oppdage

NRK P3
Foto: Malin Longva

Den offisielle semesteråpninga på UiS markerer starten på et nytt akademisk år. For mange studenter er dette også starten på en helt ny fase i livet. UiS ønsker å ta godt imot årets studenter – enten du tar fatt på ditt aller første semester eller fortsetter studieløpet.

Har du flyttet til Stavanger fra en annen kant av landet, skal du ikke bare bli kjent med universitetet og medstudenter, men også med en ny by og region. Under åpningsseremonien får du møte to store stemmer fra ditt nye hjemsted. Klokka 12 står Beharie klar på scenen for å slå an tonen for årets studiestart. Tore Renberg leder oss gjennom de ulike innslagene og holder en prolog til studenten spesialskrevet for anledningen, før Beharie med band avslutter den offisielle seremonien med en minikonsert.

Artisten Beharie sitter i et stenbrudd med rød jakke.
Beharie er årets artist under åpninga av studieåret 2022-2023. Foto: Malin Longva

Beharie er født og oppvokst i Stavangers naboby Sandnes. Da han gikk på videregående, startet han band sammen med noen klassekamerater og begynte å skrive egne tekster og melodier. På få år har han rukket å gi ut flere plater, ha flere låter på P3s favorittliste, vinne spellemann, spille med kjente artister og turnere i Europa. Nylig ga han ut sin tredje EP, «Beharie, the Third», som fikk anmelderne til å gå av skaftet med lovord og terningkast og utrope han til «soulens nye stjerneskudd». Dette er en artist det er vel verdt å følge med på, og under den offisielle semesteråpningsseremonien får du oppleve han på nært hold. Start gjerne lyttinga allerede nå.

Portrettbilde av mann
Forfatter og musiker Tore Renberg leder årets åpningsseremoni. Foto: Forlaget Oktober

I 26 år har eg reist i litteraturens teneste i norske skolar; fint lite kan matche krafta til ungdomane.

Tore Renberg

Tore Renberg har skrevet en rekke bøker. Han er blant annet kjent for bøkene (og filmene) som skildrer ungdomstida til Stavanger-gutten Jarle Klepp. Jarle opplever både familietrøbbel, vennskap og forelskelse. Etter hvert begynner han på universitetet og får kjenne på friheten ved å flytte ut og styre sitt eget liv, men også på det å måtte ta ansvar og erfare at livet iblant kan ta en helt annen retning enn planlagt. I Teksas-serien beskriver Renberg en mørkere og villere side av Stavanger. Les bøkene eller se filmene – kanskje kjenner du deg igjen når du trasker rundt i byen som student til høsten?

Rektor Klaus Mohn åpner studieåret med en hilsen fra UiS til studentene, og Stavangers varaordførar Dag Mossige ønsker velkommen til byen og regionen. Leder for Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr) Sara Beitz og Faddersjef Alva Eide forteller om hvordan studentene kan engasjere seg og bidra til et godt og inkluderende studentmiljø. I tillegg kommer Cecilie Claviez fra Universitesfondet for å dele ut prisen for formidling og samfunnsengasjement.

Åpningsseremonien er en kombinasjon av høytid og fest. Her blir du ønsket velkommen til universitetet, studentmiljøet og byen. Rett etter seremonien starter den ukelange studentfestivalen Fadder 2022.

Festivalområdet åpner kl. 11.30 og arrangementet starter kl. 12.

Her finner du programmet