Religionstudenter ved UiS og Misjonshøgskolen har ved flere anledninger reist til Israel og Vestbredden. – Turen har gitt meg en bedre forståelse av andre kulturer, sier religionstudent Ole Thomas Lindebø.

Første gang publisert i 2016.
I nærmere 30 år har fagmiljøet ved Universitetet i Stavanger (UiS) tilbudt en studietur til Midtøsten. Hvert år får studentene som tar Religionsstudier og studier i K/RLE ved UiS og Misjonshøgskolen mulighet til å delta på en felles studietur til Israel og Palestina.
Setter sikkerheten først
Fra 7. - 17. februar reiste over 30 personer til ulike områder i Israel og Vestbredden/Palestina og besøkte stedene som mye av undervisningen i faget handler om. De fleste i reisefølget var religionstudenter, men det var også noen venner og familiemedlemmer av studentene som slang seg med på turen.
Selv om fagmiljøet innen religionskunnskap ved UiS har tilbudt turen i 30 år, har reisemålene variert fra år til år. Førsteamanuensis og reiseleder Jarle Stormark ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk forteller at sikkerhetssituasjonen i landene er avgjørende for valg av reisemål.
– Vi legger vekt på det skal være en trygg reise for alle, og vi følger alltid Utenriksdepartementet sine reiseråd. Tidligere år har vi reist både til Egypt, Israel og Palestina, men i år kunne vi ikke reise til Egypt på grunn av situasjonen i landet, sier han.

Nytt blikk på pensum
Årets tur var en elleve dagers lang studietur til Israel og Palestina, som startet med et besøk til den gamle historiske byen Jaffa (eller Joppe), som er omtalt ved flere anledninger i Bibelen. Etterfulgt av et besøk til den spennende byen Caesarea ved havet, som var en ny og storslått by på nytestamentlig tid. Den ble bygd av kong Herodes den store.
Stormark forteller at det å få se stedene som blir omtalt i pensum, har gitt mange studenter et helt nytt blikk på fagstoffet, og at de får en ny motivasjon og glød til å ta fatt på eksamenslesing når de kommer hjem.
– Det er en faglig tur som også gir veldig mye sosialt. Turen har hvert år et hovedfokus mot bibelfag, men vi aktualiserer også jødedom, islam og kirkehistorie. Vi fikk også en presentasjon av landene, folkene og den dagsaktuelle situasjonen, spesielt i Palestina, sier han.

– Forståelse for andre kulturer
Ole Thomas Lindebø (24), studerer Religion årsstudium ved UiS. Han synes turen var helt super, og forteller at han fikk med seg mange fine opplevelser hjem i bagasjen.
– Vi var innom mange pene kirker, fikk se mye lokal kultur og vi vandret gjennom markedene. Noe av det mest spesielle med turen var besøket til en varm kilde med krystallklart vann og en temperatur på 25 grader året rundt, sier Lindebø som ønsket å være med på turen fordi han ønsket å se og oppleve religiøse minnesmerker.
Han forteller at han har fått mange nye bekjente på turen og at fikk oppleve mye nytt om kulturene, som igjen har gitt han en bedre forståelse av andre kulturer.

Møtte palestinsk ungdom
Reiseleder Jarle Stormark har besøkt områdene i Israel og Palestina flere ganger og er godt kjent. På forhånd hadde han laget et solid opplegg for hva studentene skulle få se og oppleve. Reisefølget fikk blant annet besøke en moské, byene Betlehem og Jerusalem, samt flere andre historiske steder som blir omtalt i pensum.
Betlehem er en palestinsk by på den okkuperte Vestbredden, og under besøket fikk reisefølget også mulighet til å møte palestinsk ungdom, som fortalte om sine liv og hvordan det har vært å vokse opp med konflikten mellom Israel og Palestina.
– Det var spesielt å få mulighet til å snakke med palestinske ungdommer. Det var en unik måte for oss å få oppleve konflikten på, sier Lindebø.

Selve høydepunktet
Jerusalem var for mange selve høydepunktet på turen. Dette er en spesiell by både historisk og religiøst. Her møtes de tre store monoteistiske religionene som alle har sentrale helligsteder bare noen titalls meter fra hverandre - jødedom, kristendom og islam. I Jerusalem besøkte reisefølget minnestedet for Holocaust, Yad Vashem, som gjorde et sterkt inntrykk.
De fikk se Klagemuren/Vestmuren og fikk gå inn i Gravkirken eller Oppstandelseskirken som den også kalles, og se stedene der Jesu ifølge tradisjonen ble korsfestet, gravlagt og hvor oppstandelsen skjedde.
Turen er arrangert av Sabra Fokusreiser og reisefølget fikk kjøre privat buss med egen sjåfør hele turen. De fikk se alle de kjente stedene som har med bibelfaget å gjøre, og det ble mulighet til å bade i Dødehavet og i varme kilder i Sakne.

I Jesus sine fotspor
Reisefølget fikk også gå i Jesus sine fotspor og besøkte alle sentrale steder som har med hans virksomhet i Galilea å gjøre, deriblant Kapernaum som var hovedkvarteret, og stedet der han ifølge tradisjonen holdt Bergprekenen og stedet hvor han gjorde fem brød og to fisker til mat for over 5000 mennesker. I tillegg fikk de besøke Nasaret, byen Jesus vokste opp i og der den største kirken i Midtøsten befinner seg.
De fikk se «levende museum», hvor hus er bygd slik de var og folk arbeider og går rundt slik de mener det var på Jesu tid. De fikk også reise på båttur på Gennesaretsjøen der Jesus sine apostler hadde sin fiskevirksomhet, der Jesus stilnet stormen og Peter fikk gå på vannet sammen med Jesus. Ved Dødehavet gikk de inn i oasen En Gedi til Davidskilden hvor David gjømte seg for kong Saul.

Tekst: Maria Gilje Strand
Foto: Privat