En årlig konferanse om samfunnssikkerhet og beredskap i kunnskapssektoren.
Digital konferanse.
Rektorer, direktører og beredskapsansvarlige ved norske universiteter, høyskoler og andre virksomheter i kunnskapssektoren.
Tirsdag 27. april kl. 12.00-15.00.
«Hva er ulovlig kunnskapsoverføring og hvorfor er det relevant for oss?»
Beredskapsrådet, i samarbeid med Kunnskapsdepartementet (KD), har gleden av å invitere til den årlige konferansen om samfunnssikkerhet og beredskap som arrangeres for og av kunnskapssektoren.

Beredskapskonferansen skal være med på å styrke arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap i et bredt lag av kunnskapssektoren. Formålet er at både statlige og private institusjoner opparbeider seg kunnskap om feltet slik at de kan arbeide systematisk og godt med dette.
En viktig oppgave for beredskapskonferansen er å legge til rette for at det kan utvikle seg en samordnet praksis i sektoren på områder det vurderes hensiktsmessig, og bidra til deling av beste praksis og erfaring mellom virksomhetene.
Årets konferanse byr på et spennende og variert program. Først ut er Kunnskapsdepartementet og NOKUT med siste nytt og forventninger til sektoren, før ordet gis videre til SikreSiden.no og Jorid Bodin. Leder for Beredskapsrådet, Gøril Heitmann, avslutter den innledende bolken med å orientere om Beredskapsrådets arbeid og prioriteringer det siste året, bl.a. koronaerfaringsoppsummering og utviklingen av en nasjonal veileder for hvordan forhindre ulovlig kunnskapsoverføring («eksportkontrollveilederen»).
Eksportkontroll og ulovlig kunnskapsoverføring er også tema for konferansens andre del. Hvilke fagområder reguleres egentlig av eksportkontrollovgivningen, hvordan henger dette sammen med det aktuelle trusselbildet, og hvilken betydning har dette for kunnskapssektoren? Dette, og andre aktuelle problemstillinger, presenteres i innleggene til Per Marius Frost-Nielsen (PST) og Randi Utstrand (NTNU), som begge har vært involvert i arbeidet med eksportkontrollveilederen på oppdrag fra Beredskapsrådet. I den etterfølgende paneldebatten vil deltakerne belyse og drøfte ulike dilemmaer og erfaringer knyttet til tematikken.
Statlig etterretning, spionasje og uthenting av sensitive forskningsdata kan også foregå gjennom avanserte nettverksoperasjoner. Cybertrusselen blir mer avansert og kommer nærmere, som gjennom dataangrepet som nylig rammet både Stortinget og mange andre norske og internasjonale virksomheter. I den tredje og siste delen av programmet vil UiT, Norges Arktiske universitet dele av sine erfaringer med datainnbrudd og hvordan dette ble håndtert i organisasjonen. Avslutningsvis blir det gitt en presentasjon av sikkerhetstjenestene som tilbys av Uninett og samarbeidspartnere gjennom Cybersikkerhetssenteret for forskning og utdanning.
Konferansen henvender seg til rektorer, ledere og beredskapsansvarlige i UH-sektoren, samt andre interesserte. Vel møtt!
Foredragsholdere
Program
Programleder: Christian Fossen
Kl 12:00 ÅPNING
- Velkommen
Leder for Beredskapsrådet Gøril Heitmann,
Assisterende universitetsdirektør UiT – Norge arktiske universitet
- Åpningsinnlegg
Statsråd Henrik Asheim
Forsknings – og høyere utdanningsminister
Ca. kl. 12:15 FØRSTE DEL: RELEVANT NYTT FOR KUNNSKAPSSEKTOREN
- Orientering fra Kunnskapsdepartementet (KD)
Departementsråd Petter Skarheim
- NOKUT om tilsynsrollen innen sikkerhet og beredskap
Administrerende direktør Kristin Vinje
- Siste nytt fra Sikresiden.no
Daglig leder og sentral redaktør, Jorid Bodin
- Beredskapsrådets prioriteringer det siste året
Leder for Beredskapsrådet Gøril Heitmann
Pause
Ca. kl. 13:05 ANDRE DEL: KONTROLL MED KUNNSKAPSOVERFØRING
- PST om trusselbildet; hvilke verdier skal beskyttes og mot hvem?
Analytiker Politiets sikkerhetstjeneste, Per Marius Frost-Nielsen, PhD
- Hvordan kan sektoren forhindre ulovlig kunnskapsoverføring?
Fagansvarlig informasjonssikkerhet NTNU Randi Utstrand (leder for eksportkontrollutvalget)
- Paneldebatt
Per Marius Frost-Nielsen, PhD (PST), Randi Utstrand (NTNU), Gøril Heitmann (UiT Norges arktiske universitet) og Professor Ingrid Schjølberg (Dekan Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk NTNU)
Pause
Ca. kl. 14:15 TREDJE DEL: ERFARINGSDELING FRA SEKTOREN
- Datainnbrudd ved UiT
IT-direktør ved UiT, Norges arktiske universitet Stig Ørsje
- Cybersikkerhetssenter for forskning og utdanning
Avdelingsdirektør sikkerhetstjenester Anders Lund
- Avslutning
Leder for Beredskapsrådet, Gøril Heitmann
Om Beredskapsrådet
Kontakt
Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging
Utdanningsavdelingen
Seksjon for kvalitet og utvikling i utdanningene