Ny podkast om reise

Veronica Blumenthal og Sten Hansson er hekta på reise, og vil inspirere flere til å reise andre steder enn de typiske charterstedene.

Published Sist oppdatert

Sten Hansson og Veronica Blumenthal i podkast-studio.

De som studerer reiseliv, deles gjerne i to kategorier. De som liker å lese om reise, og de som liker å reise. Doktorgradsstipendiat ved Norsk hotellhøgskole, Veronica Blumenthal, er definitivt i den siste kategorien.

I tillegg til at hun elsker å reise, elsker hun å snakke om reising. Dette siste får hun nå utløp for gjennom podkasten «Hekta på reise». Podcasten lager hun sammen med masterstudent på International hospitality management Sten Hansson. Han er like glad i å reise som henne, men mens hun aldri bor på hotell, regner han alt under fire stjerner for camping.

– Han er på mange måter motsatt av meg, og det blir det spennende samtaler av, sier Blumenthal.

Inspirere, ikke moralisere

Podcasten skal først og fremst være underholdning, dernest inspirasjon, og til sist litt informasjon ispedd faglig tyngde. Målet er å senke barrierene for nye reisemål.

– Jeg skjønner at folk drar til Syden. Det er enkelt og trygt. Det kan være vanskelig å vite hvor man starter hvis man vil reise andre steder.

Samtidig som de vil gi ideer til hvordan man kan reise nye steder, er de opptatt av å gi et realistisk bilde og ikke overselge. De skygger heller ikke unna de mange mørke sidene ved reiseliv, som dyremishandling, slaveri eller miljøskader. Dette er sider turister nødvendigvis ikke tenker så mye over. For eksempel takker turist, kanskje ja til haifinnesuppe om man ikke vet at haiene blir drept bare for finnen. Eller man besøker man et tigertempel uten å vite at tigrene er dopet ned.

– Som turister har vi et ansvar, men det er vanskelig når man ikke har nok kunnskap. I podcasten vil vi ikke moralisere, men diskuterer for og imot. Så kan lytterne selv ta valgene, sier hun.

For alle som liker å reise

I podcasten blir det både episoder om reisetyper, generelle reisetips og gjester i studio. De to første episodene slippes fredag 30. august. Først handler det som hvordan bli kjent med andre, både andre reisende og lokalbefolkningen, mens man er på reise. Den neste episoden handler om homofile på reise.

– Man kommer gjerne ikke på at det skal være noe spesielt med å reise som homofil. Men for eksempel er det mange som ikke våger å reise til Russland, eller å leie AirBnB, sier hun.

Etter hvert tar de også opp tema som slavearbeid og sexturisme. Og de tar gjerne imot forslag fra lytterne.

– Vi håper å involvere de som hører på, blant annet gjennom Facebook-siden vår. Vi vil veldig gjerne at de stiller oss spørsmål eller kommer med forslag til tema og gjester, sier hun.

Støtte fra NHS

Når hun ikke podder eller reiser, skriver Blumenthal doktorgrad om oppslukende oppelvelser. I første omgang er det planlagt ti episoder av «Hekta på reise», og podcastene er laget med støtte fra NHS og NettOp.

Podkasten lanseres fredag 30. august og du finner den på http://podcast.uis.no  eller de fleste andre steder du hører på podcast.

Du kan også følge Hekta på reise på Facebook og Instagram.

Tekst: Karoline Reilstad

Først publisert 05.09.2019