Skaper nye løsninger for havvind

Ved hjelp av matematiske modeller skal doktorgradsstudent Filippo Malaguti ved UiS bidra til testing av Rosenberg Worleys flytende havvindløsning Flexifloat.

Published Sist oppdatert
Filippo Malaguti. Foto: Rosenberg Worley AS
Stipendiat Filippo Malaguti jobber med testing av Rosenberg Worleys havvindløsning Flexifloat. I bakgunnen professor Muk Chen Ong og prosjektleder ved Rosenberg, Knut Høiland. Bildet sto første gang på trykk i Rosenberg Worleys internmagasin. Foto: Rosenberg Worley AS

Doktorgradsstudent Filippo Malaguti ved UiS skal bidra til testingen av Rosenberg Worleys havvindløsning Flexifloat. I løpet av de tre årene doktorgradsstipendiatet varer skal Malaguti ved hjelp av matematiske modeller analysere fundamenter for offshore vindmøller. Arbeidet startet våren 2020.

– Vi er svært fornøyde med samarbeidet med UiS og den jobben Filippo gjør. Hans tester bestemmer farten på vårt design- og ingeniørarbeid, sier Knut Høiland, prosjektansvarlig hos Rosenberg Worley.

Malaguti er utdannet sivilingeniør fra universitetet i Genova. Under arbeidet med mastergraden fikk han muligheten til å ta et seks måneders studieopphold ved NTNU. Etter endt mastergrad ønsket han seg tilbake til Norge. Han tok han kontakt med en professor ved NTNU som igjen sendte han videre til professor Muk Chen Ong ved Universitetet i Stavanger.

Industriprosjekter

Professor Muk Chen Ong er drivkraft bak satsingen på havteknologi ved UiS. Han understreker viktigheten av at doktorgradsstudentene ved UiS har realistiske prosjekter å jobbe med, og at disse skjer i tett samarbeid med industrien.

– Det er veldig viktig for universitetet å ha reelle industribaserte prosjekter til våre doktorgradsstudenter. Samtidig gjør bedriftene lurt i å bruke vår kunnskap i kompliserte modelleringsoppdrag som Filippo jobber med nå, sier Ong.

Da Rosenberg tok kontakt med UiS for å få på plass et doktorgradsprosjekt knyttet til flytende havvind, lovet Muk Chen Ong å finne en god kandidat. Ikke lenge etter var Filippo Malaguti på plass i Stavanger.

Satsingsområde

Det er ikke bare ved UiS havvind er et satsingsområde. Like før jul ble det kjent at IKM kjøper seg inn i teknologiselskapet Flexible Floating System, og dermed inngår et strategisk samarbeid med Rosenberg Worley om utviklingen av Flexifloat.

Doktorgradsstudent Filippo Malaguti er nå ett år inne i PhD-prosjektet. Han jobber for tiden med å bygge matematiske modeller som tester hvordan Flexifloat reagerer på strøm, vind og bølger. Den foreløpige modellen er nå klar. Resultatene av arbeidet hans har mye å si for hvordan den endelige konstruksjonen til slutt vil se ut.

Tekst: Kjersti Riiber

Flexifloat. Illustrasjon: Rosenberg Worley AS
Flexifloat

Funnet opp av Rosenberg-ingeniør Einar Sundal. Løsningen kan gjøre havvind rimeligere og sikre stabil produksjon.

Flexifloat er et vindkraftanlegg der løsningen er en oppankret fleksibel bærekonstruksjon som kan holde seks eller flere vindturbiner flytende på store havdyp – i all slags vær.