Lesesenteret og Skrivesenteret har gleden av å invitere til Skriv! Les! – Nordisk forskerkonferanse om lesing, skriving og literacy i Stavanger. Skriv! Les! er en møteplass for nordiske literacyforskere, og konferansen arrangeres nå for syvende gang.
Velkommen til Skriv! Les! 2024:
Praktisk informasjon:
- Tid: 6.*-8. mai 2024
*Ph.d.-seminar 6. mai
Hovedkonferansen starter 7. mai - Sted: Konferansen foregår på Universitetet i Stavanger, Arne Rettedals hus (på campus). Konferansemiddag på Radisson Blu Atlantic Hotel i Stavanger sentrum
- Hotell: Ydalir Hotel på campus anbefales deg som ønsker å bo på campus.
For deg som ønsker å bo i sentrum, anbefaler vi hotellene i Stavanger sentrum.
Hotell er ikke inkludert i konferanseprisen. - Priser:
Konferanse: NOK 2400
Konferansemiddag: NOK 850 - Program og påmeldingslenke: kommer
- Informasjon om ph.d.-seminar: Les mer om ph.d-seminaret her.
- Abstrakt: Frist 15.12.
- Mer informasjon: Følg gjerne konferansens Facebook-side for oppdateringer.
Hovedforedragsholdere:
- Jeppe Bundsgaard
- Sarah Bro Trasmundi
- Wenke Mork Rogne
Les mer om årets hovedforedragsholdere
Viktige datoer:
- Abstraktfrist: 15. desember 2023
- Tilbakemelding på abstrakt: 26. januar 2024
- Påmeldingen åpner: Januar / februar 2024
- Påmeldingsfrist: 22. april 2024
Tema for Skriv! Les! 2024: "Lesing og skriving i en omskiftelig tid"
Vi lever i en tid preget av konstant forandring, og det er utgangspunktet for temaet for Skriv! Les! 2024. Hvordan påvirker teknologi, samfunnsendringer og kulturelle skifter vår tilnærming til lesing og skriving?

Vi inviterer til innsendelse av bidrag knyttet til årets tema. Bidragene kan for eksempel omhandle følgende:
- Lese- og skrivedidaktikk
- Lesing og skriving
- Flerspråklighet
- Kritisk tilnærming til tekst
- Tekster og tekstarbeid
- Vansker med lesing og skriving
- Vurdering og kartlegging
- Språkutvikling i et livsløpsperspektiv
- Tidlig innsats
- Andre områder innen lesing, skriving og literacy
Presentasjonsformater
Vi åpner for innsendelse av bidrag til tre ulike presentasjonsformater:
- Paper-presentasjoner: 20 min presentasjon + 10 min diskusjon.
- Interaktiv postersesjon: I postersesjonen får du presentere prosjektet ditt på en poster, og kan få nyttige innspill fra andre forskere. Poster-sesjonene er åpne for både yngre og erfarne forskere, og for prosjekter i alle stadier.
På Skriv-Les 2024 vil poster-sesjonene være interaktive. Det vil si at alle som deltar med poster presenterer sitt arbeid i ca. 5 minutter hver, og til slutt åpnes det opp for diskusjon mellom dem som har presentert og publikum.
Hver poster-sesjon vil inkludere 4–6 postere.
Det vil bli lagt opp til flere sesjoner, avhengig av antall bidrag.
Posteren må ha form som en plakat i A0-format. - Symposium: Etablerte forskere blir oppfordret til å ta initiativ til symposium. Dette innebærer å sette sammen flere presentasjoner omkring et felles tema, ta imot abstrakt fra deltakerne i symposiet og laste disse opp samlet på konferanseserveren.
Hvert symposium består av 4–6 presentasjoner innenfor et felles tema med diskusjon og opponent/kommentator til slutt (120 min).
Ved innsending av abstrakt til selvorganisert symposium ber vi dere sende inn ett dokument som inneholder en rammetekst som beskriver det overordna temaet for symposiet, kortere beskrivelser/abstrakt for de enkelte bidrag og en forklaring på hvordan enkeltbidragene inngår i helheten.
Presentasjonsspråk er skandinavisk eller engelsk.
Send inn abstrakt:
Abstraktet skal være 350–500 ord, og skal ha følgende oppsett:
- Tittel
- Forfatter(e)
- Forskningsemne
- Teoretisk rammeverk
- Metode/forskingsdesign
- Forventa konklusjoner/funn
- Relevans for forskingsfeltet
Trykk her for å sende inn abstract innen 15. desember. (NB: Krever innlogg i Indico.)
Velkommen til Stavanger
Vi gleder oss til å sees i Stavanger! Har du spørsmål? Kontakt oss på lesesenteret@uis.no.
Følg også gjerne arrangementet på Facebook for å bli holdt løpende oppdatert underveis.
Hovedforedragsholdere Skriv! Les! 2024:
Professor Jeppe Bundsgaard, Aarhus Universitet
Bundsgaardskrev PhD om danskfagets IT-didaktikk. I dag forsker han videre på de samme områdene. På den ene siden tar han for seg hvordan informasjons- og kommunikasjonssamfunnet krever endrede mål- og innholdsbeskrivelser for allmennutdanningsprogrammer, og på den andre siden tar han for seg hvordan IT kan brukes til å støtte flere studentstyrte (samarbeidende) prosesser i skole og utenfor skolen.
Jeppe Bundsgaard holder jevnlig foredrag, workshops og kurs for lærere, konsulenter, skoleledere, politikere mm. Han har skrevet en lang rekke bøker rettet mot lærere og lærerstudenter, og han har deltatt i utarbeidelsen av en rekke digitale læremidler.
Jeppe Bundsgaard har hatt og har ledende roller i en rekke store forskningsprosjekter, for eksempel demonstrasjonsskoleprosjektene og spillbasert læring i det 21. århundre, og han er nasjonal forskningskoordinator for Danmark i International Computer and Information Literacy Study (ICILS) . Han er ekspert i OECDs Education 2030-prosjekt, og har fungert som rådgiver i en rekke oppgaver for statlige og kommunale organisasjoner. Han var med på å utarbeide Felles mål for dansk i 2014.
Les mer på www.jeppe.bundsgaard.net.
Førsteamanuensis Sarah Bro Trasmundi, Universitetet i Oslo
Bro Trasmundis forskningsinteresse faller innenfor feltet kroppsliggjort lesing. Hun er interessert i å undersøke det erfaringsmessige grunnlaget for lesing basert på metoder fra kvalitative kognitive vitenskaper.
Ved å sammenligne lesing av beslektede vitenskapelige tekster (innenfor sosialpedagogikk) på trykk og på digitale enheter er hun interessert i å undersøke om det er en fordel med papir fremfor digital lesing når leseutfordringer dukker opp ettersom papirbaserte tekster gir et rikere kroppslig engasjement. Ved å undersøke slike spørsmål er hun interessert i å forstå hvordan slik kunnskap brukes til å påvirke praksis, slik at praktikere (for eksempel lærere) er i stand til å designe effektive lesemiljø og lesernes lesestrategier blir forbedret.
Professor Wenke Mork Rogne, Høgskulen i Volda:
Hva sier forskning om hva som er best av håndskrift og/eller digitale verktøy i begynneropplæringen? Noen resultater fra DigiHand-prosjektet.
Wenke Mork Rogne er professor i norskdidaktikk i lærarutdanninga på Høgskulen i Volda. Rognes forskingsinteresser er digital literacy, kritisk lesing og læringsprosesser, multippel tekstforståelse, skriveutvikling, digitale verktøy og vurdering for læring.
Rogne er en engasjert foredragsholder og tidligere lærer i videregående skole og voksenopplæring. Hun har en PhD. frå Universitetet i Oslo om elevers lesestrategier og kritiske tekstforståelse, og har skrevet flere artikler og bøker om dybdelæring og læringsprosesser. Hun har lang fartstid i norsk i lærerutdanningen, og har deltatt i flere nasjonale kompetanseutviklingsprosjekt inn mot kommuner (UIU, Dekomp) om dybdelæring, lesing og skriving i alle fag, samt vurdering for læring (VfL). Hun har også laget kompetansepakker i Språkløyper til Utdanningsdirektoratet (Udir), i samarbeid med Lesesenteret og Nynorsksenteret om arbeid med lesing av multiple tekster.
I den senere tid har Rogne vært prosjektleder for FINNUT-prosjektet DigiHand (2018-2022) finansiert av Forskingsrådet. Prosjektet har undersøkt 1. klassingere skriftspråksutvikling i to år ved bruk av håndskrift og/eller digitale verktøy, og har vært et samarbeid mellom forskere på Høgskulen i Volda og Universitetet i Stavanger.
Les mer om Wenke Mork Rogne på Høgskulen i Voldas nettsider.
Skriv! Les! Ph.d-seminar 2024
Vi ønsker stipendiater innenfor konferansens fagområder velkommen til å delta på ph.d.-seminar under Skriv! Les! 2024. Ph.d.-seminaret finner sted 6. mai på Universitetet i Stavanger.

Før seminaret blir deltakerne bedt om å sende inn en tekst (informasjon om omfang kommer). Under seminaret vil deltakerne lese hverandres tekster og gi respons i grupper. På hver gruppe vil en erfaren forsker eller en av hovedforedragsholderne på konferansen gi tilbakemelding på tekstene.
Jeppe Brundsgaard, Sara Bro Trasmundi og Wenke Mork Rogne, konferansens hovedforedragsholdere, vil også delta med hver sin innledning under seminardagen.
Program for dagen:
09.30: Registrering med kaffe/te og mat.
10.00–10.30: Innledning, presentasjonsrunde.
10.30–12.00: Foredrag v/ hovedforedragsholdere
Plenumsdiskusjon.
12.00–13.00: Lunsjpause
13.00–16.00: Workshops i grupper på cirka fire deltakere, med presentasjon og diskusjon av tekster.
Pris og påmelding:
For deltakere på ph.d.-seminaret er deltakelse inkludert i den totale konferanseprisen på kr 2400.
Påmeldingslenke kommer.
Følg med på konferansens Facebook-side for å bli holdt oppdatert.
.
Finn flere arrangementer ved Universitetet i Stavanger:
Greenhouse miljøhumaniorabokprater på nettet: "Bonhoeffer and Climate Change" av Dianne Rayson
Man. 11.12.2023
10:00-11:00
Senter for innovasjonsforsknings fagseminar: The dark side of innovation in financial centres: legal bricolage and territorialities of law
Man. 11.12.2023
11:30-12:30
Handelshøgskolens fagseminar: The role of the corporate sector in combatting marine plastic pollution – from an EU law perspective
Ons. 13.12.2023
12:15-13:15
Julekonsert med Bjergsted jazzensemble og Bjergsted vokalensemble
Ons. 13.12.2023
20:00-22:00
Hva har omsorgsetiske dilemma i science fiction og i klinisk virkelighet til felles?
Ons. 10.01.2024
14:00-15:30
Pumps and Pipes – et felles løft for helseindustrien i Rogaland
Tor. 11.01.2024
11:00-15:00
Introduksjon til Zotero (EN)
Tir. 16.01.2024
12:15-14:00
Hvordan skrive en god bachelor- eller masteroppgave?
Tir. 16.01.2024
12:15-13:15
Infomøte for deg med lese- og skrivevansker eller ADHD
Tir. 16.01.2024
12:15-13:30
Workshop for TekNat-studenter: finn gode kilder til oppgaven din (EN)
Ons. 17.01.2024
09:15-11:00
Grunnkurs akademisk skriving (struktur + språk)
Tir. 23.01.2024
12:15-13:15
HelseCampus Stavanger dagen 2024
Ons. 24.01.2024
08:00-15:30
Drop-in for deg som skal søke utveksling høsten 2024
Ons. 24.01.2024
09:00-14:30
Webinar: Workshop for TekNat-studenter: Finn gode kilder til oppgaven din (EN)
Tor. 25.01.2024
09:15-11:00
Litteratursøk for TekNat-studenter: finn gode kilder til oppgaven din
Tir. 30.01.2024
12:15-14:00
Infomøte for deg med lese- og skrivevansker eller ADHD
Tir. 30.01.2024
12:15-13:30
Arbeidsmøte: Smart utdanning for innovative læringsmetodar
Ons. 31.01 09:00
fre. 02.02 15:30
Få hjelp med EndNote (EN)
Ons. 31.01.2024
09:15-11:00