Stipendipraten: Forsker på euforiske opplevelser

Stipendiat Veronica Isabel Blumenthal enser ingenting rundt seg når hun er på konsert eller hører på LP-plater. Nå prøver hun å finne svar på hvordan slike altoppslukende opplevelser skapes.

Published Sist oppdatert

UiS-stipendiat Veronica Isabel Blumenthal. Foto: Live Kolstad Kvalsvik

– Jeg forsker på såkalte immersive experiences, og hvordan opplevelser som gjør at du glemmer alt rundt deg, blir formet av omgivelsene, forklarer Blumenthal.

Siden oktober 2016 har hun innhentet data fra Vikingskipsmuseet i Roskilde og Escape Reality i Trondheim. Begge steder tiltrekker folk som er ute etter spesifikke opplevelser, henholdsvis ro- og seilturer med vikingskip og tidsstyrt oppgaveløsing for å komme seg ut av et låst rom.

– Hittil er jeg ferdig med analysen fra Vikingskipsmuseet, og jeg ser at det er flere ting som trigger en immersion. Det kan være en fysisk eller intellektuell utfordring, følelsen av å ville gjøre det bra i en gruppe, at man får brukt sine personlige ressurser, gjenopplever minner eller at man har såpass god fantasi at man virkelig klarer å leve seg inn i settingen, forteller Blumenthal. 


Kan bedre bedrifters omdømme

Målet med forskningen er å gi bedrifter innsikt i hvordan de kan tilrettelegge for altoppslukende opplevelser.

– Når du opplever å bli immersed, husker du gjerne opplevelsene i større grad enn andre opplevelser, og du tar dem ofte med deg i mange år framover. Det gir bedriftene bedre kundetilfredshet og omdømme hvis de klarer å få til slike opplevelser, sier Blumenthal. 

Derfor leter hun særlig etter faktorer som lar seg påvirke.

– Du kan for eksempel ikke endre været, men det går an å endre hvordan de ansatte presenterer ting. Du kan sitte i en vikingbåt og tenke at det er skikkelig kjipt og kaldt, men hvis de ansatte formidler at det var slik vikingene hadde det, kan de vri opplevelsen til noe kult likevel, forklarer hun.


Sammenligner reiseliv og dataspillverdenen

Når Blumenthal har bearbeidet alle funnene fra Vikingskipsmuseet og Escape Reality, skal hun sammenligne dem med funnene hun gjør i sitt tredje og siste casestudium, hvor hun skal se på altoppslukende opplevelser som trigges av dataspill.

– Forskning på immersion gjøres stort sett på enten reiseliv eller dataspillverdenen. Men ingen har satt dem opp mot hverandre enda, forteller stipendiaten.

Det skal hun forsøke å gjøre ved å besøke gaming-senteret House of Nerds i Stavanger og observere og intervjue folk som spiller på en leid PC eller PlayStation.

– Det er en annen setting enn slik folk flest spiller dataspill, siden folk helst spiller hjemme, men da får jeg også med det sosiale aspektet som jeg ønsker å se på, sier hun.


– Viktig å ikke sette livet på hold

Blumenthal beskriver seg selv som en utypisk stipendiat.

– Jeg jobber syv og en halv time hver dag, tar ikke med meg jobb hjem og har ikke e-post på mobilen, forteller hun.
En slik struktur mener hun er nødvendig for å få tid til fritidsaktiviteter, noe hun ser på som essensielt å ta seg tid til mens man er stipendiat.

– Man må ikke sette hele livet på hold selv om man er stipendiat, da kan man gå på en smell.
Og det mangler ikke på fritidsaktiviteter. Blumenthal bruker mye tid på å skrive korte historier, lete etter LP-plater på nettet og reise så mye hun kan. I tillegg sitter hun i forskningsutvalget som doktorgradsrepresentant og i UiS Doctoral Community, interesseorganisasjonen for ph.d.-kandidater ved Universitetet i Stavanger.

– Det å få innsikt i hva vi driver med på universitetsnivå, og å ha muligheten til å komme med innspill til hvordan vi kan gjøre det bedre for doktorgradsstudenter, synes jeg er kjempekult.

Nylig meldte hun seg også som frivillig på Folken, fordi hun ønsket å engasjere seg i enda mer.      

– De har mange ulike grupper på Folken, men jeg klarte ikke bestemme meg hvilken jeg skulle bli med i, så jeg ble med i alle, sier hun lattermildt.


Elsker å reise

Aller helst skulle Blumenthal hatt mer tid til å se mer av verden. Med en bachelorgrad i reiselivsledelse, mastergrad i naturbasert reiseliv og tidligere karriere i reisebyrået Kilroy definerer hun seg som over gjennomsnittet glad i å reise.

– Det beste er hvis du kan reise en måned i strekk, for da glemmer du virkelig alt annet. Også for miljøet er det bedre hvis man reiser lenger av gangen, sier hun.

Stipendiatens heteste reisetips er stillehavsøyen Samoa.

– Det er en paradisøy utav en annen verden. Det er jungel og azur-blått hav, kritthvite strender og en lokalbefolkning som enda ikke hadde blitt lei av turister, forteller hun.

UiS-stipendiat Veronica Isabel Blumenthal foran et fossefall på Samoa.
Veronica Isabel Blumenthal foran et fossefall på stillehavsøyen Samoa, hennes beste reisetips. Foto: privat.

– Føles euforisk å være immersed

Det var etter to års jobbing innen markedsføring ved Kilroys hovedkontor i København at Blumenthal søkte seg til stipendiatstillingen ved Norsk hotellhøgskole. Hun er klar på hva som er det mest spennende med å være stipendiat ved UiS.

– At jeg får lov til å være skikkelig nerd på mitt eget prosjekt. Det er veldig gøy å være spesialist på noe og få betalt for å ro i vikingskip og sitte og lese masse om et tema jeg synes er kult, sier hun.

Blumenthal kan relatere seg til informantene hun observerer gjennom forskningsprosjektet. Å være immersed har hun nemlig førstehåndserfaring med.

– Jeg var en gang på en konsert med den franske DJ-en Jean-Michel Jarre. Jeg enset ikke at venninna mi prøvde å ta bilder av oss, fordi jeg var helt inni opplevelsen. I øyeblikket føler du deg euforisk, glemmer alt mulig annet og skjønner ikke før etterpå at du har vært helt borte, forteller hun.

Det opplever hun også når hun hører på LP-plater.

– Da merker jeg ikke hvis typen sitter og spiller Playstation ved siden av meg, sier hun lattermildt.
Om ti år ønsker Blumenthal å være professor, og får hun den som hun vil, oppfylles også drømmen om å reise mer.

– Jeg har en følelse av at jeg kommer til å ende opp i Australia. Får jeg med meg samboeren på det, hadde det vært bra. Han er heldigvis glad i å reise, så jeg tror det skal gå fint.

Tekst: Live Kolstad Kvalsvik

Først publisert 31.10.2018