Praksis (BPS260)

Praksisfaget gir studenter på bachelorgraden i psykologi mulighet til å møte psykologifaget på en relevant arbeidsplass.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2023-2024

Fakta

Emnekode

BPS260

Versjon

1

Vekting (stp)

15

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Varighet og oppstart av praksis

Praksis varer i 50 % stilling i 12 uker, hvor studenten tar del i arbeidsoppgavene i den virksomheten de er utplassert i. Studentene skal ha praksis i virksomheter godkjent av instituttet. Studenter som skaffer egen praksisplass må få denne godkjent innen søknadsfrist som utlyses semesteret før oppstart. I praksisperioden vil studentene primært få veiledning både fra virksomheten, men også fra instituttet.

Merk: Det er ikke tillatt å utføre betalt arbeid på praksisstedet i praksisperioden. Det er heller ikke tillatt med praksis hos en arbeidsgiver hvor du ordinært utfører betalt arbeid.

Fellessamlinger

Det vil bli holdt en forsamling i slutten av november semesteret før praksis for å fordele praksisplassene mellom de som er tatt opp til faget.

Det vil være tre fellessamlinger underveis i praksisperioden.

Studentene har en veileder på arbeidsplassen, og også en intern veileder fra UiS.

Praksismappe

Praksismappen skrives i løpet av praksisperioden og består av to oppgaver.

  • Oppgave 1: Studenten skal redegjøre for virksomheten de har praksis i, og for vanlige og relevante arbeidsoppgaver de har utført i perioden.
  • Oppgave 2: Studentene skal besvare en praksisnær problemstilling. Denne utarbeides i samarbeid med praksisplassen, og godkjennes av veileder ved instituttet.

Det forventes at studentene leverer to utkast til praksismappe i løpet av semesteret samt kommenterer på medstudenters utkast til praksismappe.

Søknadsprosedyre

Retningslinjene for hvordan man går fram for å søke om praksisplass blir publisert semesteret før oppstart i eget skriv.

Læringsutbytte

Kunnskaper

Etter fullført emne skal studenten

  • ha kunnskap om hvordan deres faglige kompetanse kan anvendes i praksis

Ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne anvende psykologisk fagkunnskap i en reell arbeidssituasjon
  • kunne kombinere teori- og erfaringsbasert læring, og reflektere over forholdet mellom teori og praksis
  • kunne reflektere over egen kompetanse og drøfte bruk denne og relevant teori i lys av praksiserfaringer
  • kunne kritisk vurdere eget praksisopphold

Generell kompetanse

Etter fullført emne skal studenten:

  • kunne koble teori og erfaringsbasert praksis
  • kunne kommentere og gi tilbakemelding på relevante praksiserfaringer
  • kunne planlegge og gjennomføre en skriftlig mappepresentasjon av en praksisnær problemstilling

Forkunnskapskrav

BPS110 Introduksjon til psykologi, BPS120 Psykologi - før og nå, BPS130 Personlighetspsykologi, sosialpsykologi og psykologiens metode, BPS140 Biologisk psykologi, utviklingspsykologi og kognitiv psykologi, BPS210 Arbeids- og organisasjonspsykologi, BPS230 Pedagogisk psykologi

Søkere må være studenter med opptak på bachelorprogrammet i psykologi, og ha oppnådd minimum karakteren C som et gjennomsnitt i 80 % av emnene i 1. og 2. semester for å kunne søke.

Søkere som møter kravene ovenfor vil bli vurdert på grunnlag av søknaden og CV som de sender inn. Normert studieprogresjon vil bli vektlagt. Det er et begrenset antall praksisplasser. Studenter som ikke får opptak på praksisemnet må ta andre valgemner.

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Mappevurdering 1/1 Bestått/ Ikke bestått

Mappevurdering bestående av 2 skriftlige oppgaver. Oppgave 2 skrives individuelt eller i gruppe på inntil tre personer. Karakteren er basert på mappevurderingen som helhet. Omfang: 1000 ord oppgave 1 og 2000 ord oppgave 2 (+/-10 %) inkl. innholdsfortegnelse, kildehenvisninger og litteraturliste. Referansestil: APA 6th. Detaljert aktivitetsplan vil bli gitt av kursansvarlig ved undervisningsstart. Det er ingen avsluttende eksamen for dette kurset. Hvis en student ikke består emnet eller vil forbedre karakteren, må hun/han ta mappelevering om igjen.Studenter som ikke har bestått eksamen i emnet senest ved ny og utsatt eksamen, henvises til neste ordinære eksamen i emnet sammen med etterfølgende kull. De obligatoriske aktiviteter som allerede er godkjent, må ikke tas på ny. Studentene må ta eksamen i henhold til eventuelt ny og revidert emnebeskrivelse for emnet, men avgjør selv om han/hun vil følge undervisning i det nye eksamenssemesteret.

Fagperson(er)

Studieprogramleder:

Bianka Anna Karshikoff

Arbeidsformer

Arbeidspraksis på praksisplass, seminar med andre medstudenter, veiledet praksis og veiledning fra instituttet.

Praksis

SØKNADSPROSEDYRE:

Søknad er elektronisk gjennom universitetets nettsider. Send søknad og CV, samt karakterutskrift og eventuelle andre vedlegg (attester o.l.). I det elektroniske søknadsskjema vil det oppgis hvilke praksisplasser studenten kan søke seg til. Søker vil bli bedt om å rangere tre ønskede praksisplasser. Det anbefales å skrive en søknad/motivasjonsbrev til hver av praksisplassene det søkes til. Studenter som skaffer egen praksisplass er fritatt fra å søke, men må ha praksisplass godkjent innen samme frist.

Åpent for

Psykologi - bachelorstudium

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.

I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Pensumlisten finner du i Leganto