Relasjonskompetanse, etikk og barnevernfaglige vurderinger (MBA203)
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026
Emnekode
MBA203
Versjon
1
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
Barnevern er et komplekst og sammensatt fagfelt som fordrer at barnevernsarbeidere har bred kunnskap, relasjonelle ferdigheter og etisk kompetanse for å forstå og møte mennesker i vanskelige livssituasjoner. Gode faglige vurderinger i en praksiskontekst er avhengig av at barnevernsarbeidere har relasjonskompetanse og kan forvalte kunnskap i samhandling med barn, unge og familier. Dette ut fra erkjennelsen av at kunnskapssyn og egen profesjonelle rolle har betydning for og innvirkning på samhandling og samarbeidsrelasjoner med barn, foreldre og andre samarbeidspartnere. Det vil også påvirke hvordan barnevernsarbeidere engasjerer seg i endringsarbeid, og innvirke på de vurderinger og beslutninger barnevernsarbeideren gjør.
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten har:
inngående relasjonskunnskap om relasjonenes betydning for barnevernsarbeid og for samarbeid med barn, foreldre og samarbeidspartnere
avansert kunnskap om hvordan ulike perspektiver på barn og barns utvikling kan ha betydning for barn, unge og familiers mulighet for medvirkning og deltakelse.
anvende kunnskap om kommunikasjon og relasjon i utfordrende og konfliktfylte samhandlingssituasjoner.
inngående kunnskap om tverrfaglig og tverrprofesjonelt samarbeid i arbeid med barn og familier i utsatte livssituasjoner.
avansert kunnskap om tilnærminger for barnevernfaglige vurderinger.
Ferdigheter
Kandidaten kan:
analysere og reflektere kritisk over begrepet barnets beste, og anvende kunnskap på måter som fremmer gode relasjoner til det beste for barnet
analysere og forholde seg kritisk til hva som virker inn på relasjoner vi inngår i, og hvordan en selv påvirker relasjonell samhandling
anvende kunnskap om tverrfaglig samarbeid og kan koordinere samarbeidsrelasjoner på måter som ivaretar faglig forsvarlighet, og bidrar til et helhetlig og godt koordinerte hjelpetilbud for barn, unge og deres familier.
analysere, kommunisere og samarbeide med barn og familier i livssituasjoner preget av kompleksitet, konflikt og kriser.
formidle faglige vurderinger av barns omsorgssituasjon og redegjøre for faglig skjønnsutøvelse til barn og foreldre både muntlig og skriftlig.
anvende kunnskap og analytiske ferdigheter i miljøterapeutisk tilnærming til barn og unge.
Generell kompetanse
Kandidaten:
kan anvende kunnskap på måter som fremmer gode samarbeidsrelasjoner til barnets beste og barns medvirkning - i møte med barn, foreldre, fosterforeldre og andre samarbeidspartnere.
kan utøve etisk dømmekraft i barnevernsarbeid og foreta analyser av egen rolle i relasjonell samhandling.
har avansert forståelse for sammenhengen mellom relasjonsarbeid, endringsarbeid og vurderinger i barnevernfaglig praksis.
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Mappeeksamen | 1/1 | Bokstavkarakterer | Alle |
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
Obligatoriske aktivitet må være godkjent for at studenten kan ta eksamen i emnet. Godkjenning/ikke godkjenning av obligatoriske aktiviteter kunngjøres på Studentweb, normalt ikke senere enn 7 dager før eksamen. Studenter som mangler godkjenning av en eller flere obligatoriske aktiviteter vil bli trukket fra eksamen.
Nærværskrav: 75% nærvær i obligatorisk undervisningopplegg markert i undervisningsplan.
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Marte Tonning OtterleiArbeidsformer
Forelesninger i plenum og refleksjon i grupper. Det vektlegges og tilrettelegges for studentaktive læringsformer der studentene vil engasjeres i ulike former for strukturert egenaktivitet i grupper og i rollespill og/eller i praktiske situasjoner.