Hopp til hovedinnhold

Studentøkonomi

Her finner du informasjon om Lånekassen, legat og stipend, studentrabatter, samt tips til hvordan du kan få en bedre studentøkonomi.

Publisert: Endret:

Studentrabatter

Her er en full oversikt over hvilke rabatter du får som student.

Glad student foran fargerik vegg,

Sport og aktivitet

 • Stavanger Turistforening: Ungdomsmedlemskap (19-26 år) til 390,- som gir medlemsfordeler
 • Rush trampolinepark: Student-tirsdag! Tirsdager får studenter 1 time hopping for kr 110 per pers ved fremvisning av gyldig studentbevis fra høyere utdanning.
 • Svømmeanlegg i Stavanger kommune: Enkeltbillett kr 45, klippekort kr 360, halvårskort kr 860. 
 • Gamlingen: Enkeltbillett kr 45, klippekort kr 360, halvårskort kr 860. 
 • Sats: Som student får du 20 prosent rabatt på alle  medlemskap med 12 måneders bindingstid. Du må fremvise gyldig studentbevis samt dokumentasjon på betalt semesteravgift ved inngåelse av et studentrabattert medlemskap. 
 • SiS Sportssenter: Student 12 måneders binding, avtalegiro kr 249 per måned.
 • RogalandAktiv: 20 % avslag på kurs og turer med sykkel, rulleski, kite og kajakk.  

Transport

 • Flybussen: 25 prosent rabatt, kr 90 per billett. 
 • Kolumbus : Studentrabatten gis til studenter fra fylte 21 til og med 31 år. For elever under 23 år anbefales Ungdomsbillett (kr 299). 
 • NSB: 25 prosent rabatt for studenter. Legitimasjon og bekreftelse for betalt semesteravgift må fremvises. 

Helse, optiker og tannlege

 • Tannlegene i St.Olav: Undersøkelse med to røntgenbilder og tannrens til 650 kr. Det gis 15% på videre behandling. Forutsetter gyldig studentbevis. 
 • Oris Dental: Tannundersøkelse til kr 450 med 2 røntgenbilder og enkel rens. 10 % rabatt på øvrig behandling.
 • Gynekolog: 20% avslag hos Rosa T Adalsteinsdottir – Hinnaklinikken
 • Centrum vaksiner:  10% rabatt på timeavtalen
 • Synssenteret Stavanger: Kr 390 for synsundersøkelse, ordinært 590. 30 % på brilleinnfatning ved kjøp av komplett brille, -10 % på kontaktlinser.
 • Interoptik Straen og Interoptikk Kvadrat:30% på komplett brille, 30% på solbriller og 30% på kontaktlinser. Kr 390 for årskontroll linser, ordinært 610.
 • Brilleland på Amfi Madla: 490kr på synsprøve, -15% på komplett brille og -15% på alle solbriller

Kultur

Mat og drikke

 • Hygge bar: studentvennlige priser på drikke. 
 • Hanekam: studentvennlige priser på drikke. 
 • Gossip og Chevys: Studentvennlige priser hver onsdag. 
 • Kuro Sushi: 10 % studentrabatt på meny. 
 • Egon Stavanger: 10 % studentrabatt på meny, bortsett fra barnemeny og pizzabuffet. 
 • NB!Bar: Studentvennlige priser på drikke i Nb!Bar og studentkvelder hver torsdag. 20 års aldersgrense. 
 • Inside: Studentrabatt på burgermeny. 
 • Martinique bar: Studentvennlige priser på drikke. 
 • Gulating: Studentvennlige priser på drikke. Studentkveld hver tirsdag med 18 års aldersgrense. 
 • Bacchus cafe: Matretter over kr 100, 20 prosent avslag. Studentpriser på drikke. 
 • Alf & Werner: Gratis inngang onsdag og torsdag, og før klokken 24.00 fredag og lørdag med Alf & Werner studentkort. 
 • Al Forno Ristorante: 20% rabatt på all mat og alkoholfri drikke, ved fremvisning av studentbevis/semester kvittering. 
 • Starbucks: 15 % rabatt hos alle norske Starbucks-butikker.Tilbudet gjelder hele Starbucks Norge sitt sortiment, med unntak av Starbucks-kort/Card.  
 • Pizzabakeren: Stor pizza til kr 159. Bruk Studentkortet.no sin APP for å verifisering. 
 • Dominos: 20% rabatt på alle pizzaer ved henting i restauranter. 

Fellesskap

Shopping

Frisør

Andre tips

 • Studentkortet.no gir en god oversikt over restauranter og hoteller i Stavanger som tilbyr studentrabatt. 
 • Saleduck og Cuponation gir studenter en oversikt over tilbud og rabattkuponger på ulike nettsteder

10 tips for bedre studentøkonomi

Studenttilværelsen byr på mange gode opplevelser. Men studietiden preges også periodevis av trange budsjetter. Med litt planlegging kan du trygge økonomien, og vi har samlet 10 gode tips som kan bedre studentøkonomien din.

1. Finn riktig sted å bo

Husleie er den største utgiftsposten til en student. Det er penger å spare om du velger å dele leilighet med andre, eller er villig til å bo ikke fullt så sentralt. Et godt tips kan være å sjekke nattbussrutene før man bestemmer seg for bosted. Studentskipnaden i Stavanger (SiS) har mange boliger til en rimelig penge rundt om i regionen, som er for studenter. Sjekk ut SiS-boligene ved å følge denne linken.

2. Lag et budsjett

De fleste bankene tilbyr et budsjettoppsett via nettbank. Du finner også mange råd på internett og apper som tilbyr budsjettoppsett. I stedet for kun å ha brukerkonto, sparekonto og BSU, kan du opprette kontoer som du dedikerer til spesifikt bruk. Noen eksempeler på slike kontoer kan være en inntektskonto, matkonto og reisekonto. 

3. Søk på stipend og legat

I tillegg til lån og stipend fra Lånekassen, har du som student også mulighet til å søke om støtte fra andre nasjonale stipend- og legatordninger.

4. Pensum

Lån pensumbøker på universitetsbiblioteket eller kjøp dem brukt til halve prisen. Mange studenter bruker denne facebooksiden til å selge bøkene sine. 

5. Ikke bruk bil

Reis kollektivt eller bruk sykkel. Med buss og bysykkel kommer du deg dit du trenger. Prisen for månedskort er en brøkdel av det det koster å ha bil. Med sykkel holder du deg dessuten i form. 

6. Har dere studentrabatt?

Bruk studentbeviset så mye du kan. Med studentbeviset har du mange fordeler rundt om i regionen. Du kan få billigere drikkevarer i sentrum, rabatt når du reiser kollektivt og billigere billetter til arrangementer – det lønner seg å spørre om studentrabatt! 

7. Dropp unødvendige vaner

Hvis du ennå ikke har funnet noen god grunn til å slutte å snuse, røyke, trappe ned på alkohol- og godteriinntaket, kan de potensielle pengene du sparer være en motivasjon. Dette er dyre og usunne greier, og en nedtrapping av forbruket gir både en bedre økonomi og helse. 

8. Handle smart

Færre og større handleturer, gjerne bare én gang i uken, er en fordel. Planlegg måltider for hver dag, og lag en liste med det du trenger. Ikke vær sulten når du handler; da kjøper du mye mer mat enn opprinnelig planlagt! 

9. Jobb ved siden av studiene

Uansett om jobben er relevant for planene dine etter studiene eller ei, får du verdifull arbeidserfaring. Studenter kan tjene inntil 177.257 kroner i året og likevel ha fullt stipend fra Lånekassen. Ved UiS kan du blant annet søke jobb som studentassistent. Her finner du ledige stillinger.

10. Matpakke og termos

Du sparer mye penger på medbrakt mat og drikke. 

Lånekassen

Studenter som går på studier tilsvarende 50 % av en heltidsutdanning eller mer kan søke om lån og stipend fra Lånekassen. Her finner du nyttig informasjon om hvordan du søker.

Fristen for å søke lån og stipend for høstsemesteret er 15. november, og 15. mars for vårsemesteret. Du får ikke utbetalt lånet før du har semesterregistrert deg, godkjent utdanningsplanen og innfridd studentbetalingen. 

Hvordan søker jeg?

Du må søke elektronisk, via Lånekassen sine nettsider. Merk at studenter som tar norsk språk og kultur for internasjonale studenter ikke får lån og stipend hvis studiet blir tatt for å kvalifisere til videre studier i Norge. 

Hvordan finner jeg utdanningen min i søknadsskjemaet?

Når du i søknadsskjema angir hvilken utdanning du skal ta, er det greit å være oppmerksom på at du ikke får opp en komplett liste med alle studieprogram ved UiS.

Lånekassen har valgt å gruppere utdanninger i kategorier, for å redusere antall valg i nedtrekksmenyene. Du må derfor finne den kategorien som passer best til det studieprogrammet du har fått opptak til. Tilsvarende kategorier finner du også for masterprogrammene og årsstudier.

Hva må jeg gjøre for at jeg skal få lånet mitt?

Du må søke lån og stipend innen gjeldende frister og signere gjeldsbrevet. I tillegg må du semesterregistrere deg innen den 1. september, og innfri studentbetalingen. Jo raskere du får ordnet disse tingene, jo raskere får du lånet inn på konto. Du må i tillegg har et gyldig norsk fødselsnummer for at vi skal kunne utveksle informasjon med Lånekassen. 

Hva må UiS gjøre for at jeg skal få lånet mitt? 

Når du har semesterregistrert deg og innfridd studentbetalingen, sender UiS en elektronisk bekreftelse til Lånekassen. Det tar maksimalt 24 timer fra betaling/registrering er registrert hos oss, til Lånekassen har fått beskjed. 

Du kan følge med på hva som er rapportert til Lånekassen fra lærestedet via Studentweb, via siden Resultater. Skroll ned på siden til du finner en lenke som heter Opplysninger til Lånekassen. Vi bekrefter kun at du er student hos oss, alle andre opplysninger er det du selv som gir til Lånekassen via søknaden. 

Det kan ta 2-3 dager fra du har betalt til betalingen er registrert i studentbasen. Betalingen din må være på konto hos UiS før den kan bli registrert. Har du betalt via nettbank med melding i stedet for kid kan det ta noen dager ekstra før betalingen er registrert. Det samme gjelder hvis du betaler via utenlandsk bank. 

Merk at hvis du er student på Forkurs for ingeniørutdanning (LINK TIL ARTIKKEL OM FORKURS), kan universitetet bli bedt om å gi tilleggsopplysninger om studieopplegg. Det gjelder særlig for studenter som søker støtte til deltidsutdanning. Forkursstudenter kan derfor oppleve at det tar noen dager ekstra før alle bekreftelser er på plass akkurat rundt semesterstart. 

Omgjøring av lån til stipend

Universitetet sender vurderingsresultater til Lånekassen hver dag, året rundt. Dette brukes som grunnlag for å beregne omgjøring fra lån til stipend.

For studenter som får støtte etter tredje del i forskriften om utdanningsstøtte, blir støtten fra Lånekassen gitt som lån i første omgang. Den delen av lånet som kan bli gjort om til stipend, heter omgjøringslån.

Deler av omgjrøingen er knyttet til at du fullfører en grad. Opplysninger om oppnådd grad rapporteres to ganger i året (oktober og februar).

For å få full omgjøring må du:

 • Bestå utdanningen og få vitnemål for fullført grad 
 • Ha inntekt og formue (og formuen til en eventuell ektefelle, eller samboer som du har felles barn med) som er  lavere enn grensene i forskriften. Les mer om inntekt og formue her.

OBS: Du ikke kan få omgjøring for perioder du har bodd hjemme hos foreldrene dine. 

Tidspunkt for omgjøring av lån til stipend

Omgjøringslån blir gjort om til stipend én gang i året, etter at Lånekassen har fått likningstallene for det året studenten fikk støtte. Studentene får et brev når omgjøringen er gjort. 

Les mer om omgjøring av lån til stipend på Lånekassens nettside.

Jeg har lest alt ovenfor, men har fortsatt spørsmål om lån og stipend

Alle spørsmål om lån og stipend skal rettes til Lånekassen. Unntaket er hvis du mener UiS har rapportert feil opplysninger, eller ikke sendt bekreftelse på at du er student. Sjekk i så fall først på Studentweb hva som er rapportert, og sjekk på forsiden at du både er semesterregistrert og at betalingen din er registrert hos oss. Ta deretter kontakt via e-post på studentweb-hjelp@uis.no, og fortell oss hva som er feil eller ikke rapportert.

Merk at vi ikke sender bekreftelse til Lånekassen for studenter som er i permisjon.

Stipend og legater

Lånekassen er ikke den eneste veien å gå for å få finansiert studier i Norge eller i utlandet. En potensiell inntektskilde kan være forskjellige typer stipend og legater. Her får du en oversikt over noen av dem:

Forskning
 • Eurodesk: Nettsted som svarer på spørsmål rundt internasjonale muligheter for unge. Både om stipend og støtteordninger, og om studier og jobb i utland. Her kan du også søke i en stor database over ulike stipendordninger. 
 • Forskningsrådet: Norges forskningsråd. Her kan du søke om midler, i hovedsak til forskning. 
 • Frifond: Statlig støtte til aktiviteter for barn og unge opptil 26 år. 
 • IEFA: Søk i internasjonale stipender. 
 • Legathåndboken: Søk i 2000 legater i Norge og i utlandet.  
 • Legatsiden: Oversikt over  ulike legater og stipendordninger.
 • L. Meltzer høyskoleforbund: Meltzerforbundet deler ut forskningspriser, midler til forskningsprosjekter, generelle formål og reisestipend for forskere. Fondet deler også ut stipend til studenter.  
 • NORAM (Norge-Amerika foreningen): Stipend til studier og forskning i USA. 
 • Nansenfondet: Vitenskapelig fond opprettet i 1896, har som formål å tjene vitenskapen på de beste mulige måter. 
 • Språkrådet: Det norske Språkrådet deler hvert år ut stipend på kr. 25 000 til mastergradsstudenter som skriver oppgave om emner Språkrådet er interessert i.

Kilde: Ta Utdanning

Du er kanskje også interessert i

Steller til jul for studenter som ikke reiser hjem til jul

UiS-student Gordon Yeung var mutters alene i jula i fjor. I år står han i bresjen for 13 arrangement jula gjennom og øns...

Resultatet av studentvalet 2021

Teknat-liste fekk flest stemmer, og total oppslutning på valet var 15,73 prosent.

Studentenes hus og Tappetårnet fyller 10 år

Studentes hus feirer denne helgen 10-års jubileum sammen med SiS. Huset ligger midt i hjertet av campus og er studentene...

10 kjappe spørsmål til StOr-leder Eira

Eira er leder for drøye 12 000 studenter ved UiS. Bli bedre kjent med 23-åringen fra Trondheim!

Ny studentprest

Han er samtalepartner for alle som trenger noen å lufte tankene med. Enten de er kristne eller ikke. Sigbjørn Rydland Jå...

Munnbind-påbud kollektivtransport

Dersom du må bruke kollektivtransport er det fra 1. september påbudt med munnbind.

Bli med på Aktiv-uka!

– Vi arrangerer en gratis og alkoholfri festival for dere som er aktive – og for dere som har ambisjoner om å bli det, s...

Vil du bli UiS sin neste studentambassadør?

UiS søker etter studenter som har lyst og anledning til å være med å rekruttere nye studenter. Alle som studerer ved UiS...

Ny start for studentane

Etter eit tøft år for studentane ligg mykje no til rette for ein løfterik semesterstart.

Slik registrerer du sitteplass og bestiller plass i lesesalen

Fra studiestart kan du som student registrere sitteplass i forelesningssaler og undervisningsrom samt bestille plass i l...

Ja hallo! Isah kommer til Fadderfestivalen

Programmet til årets Fadderfestival er klart. Det er bare å glede seg til store navn som Isah, Musti, Dårlig vane, Emir ...

Åpningstider SiS-kafeer

Det nærmer seg studiestart og kafékos på våre campuser!

Ut på tur i Stavanger-regionen

Stavanger-regionen har ein svært variert natur, med gode opplevingar over alt. Frå lange, kvite strender til høge fjell ...

Den mer eller mindre ultimate guiden til å studere i Stavanger

Alt du lurer på om å studere på UiS (og litt til).

Stavanger - opplev byen og kulturen!

Er du på jakt etter et godt kultur- og uteliv, er Stavanger byen å være i. Tilbudet er rikt og variert, og du når ikke o...

Studentliv i Stavanger

Som student ved Universitetet i Stavanger er mulighetene dine endeløse!

Fadder: Velkommen til nye studenter på campus Bjergsted

Hei, og velkommen til studiestart og fadderuke ved UiS, Fakultet for utøvende kunstfag. Som alltid arrangeres det fadder...

Mars Institute Student Chapter-MISC

Mars Institute Student Chapter er en studentorganisasjon ved Universitet av Stavanger, underlagt Mars Institute Norge og...

UiS har størst nasjonal framgang i søkertall. Nytt tollstudium er vinneren

UiS er den institusjonen i landet som øker mest i antall primærsøkere i årets nasjonale opptak, Samordna opptak. Hele 8 ...

Bli valgmedarbeider

Stortings- og sametingsvalget i Stavanger blir gjennomført 12. og 13. september 2021. Vil du bli valgmedarbeider med ans...

Sulten på det sosiale? Søk fadder nå!

Som fadder tar du imot nye studenter som kommer til semesterstart og Fadderuka i midten av august.

Stor tro på bransjen

Hotelldirektør på Quality Hotel Residence i Sandnes, Dan Bergsten, er ikkje bekymret for hva framtida vil bringe. Han me...

Hvem fortjener Begeistringsprisen?

Hvert år deler Studentpresten, UiS, StOr og SiS ut en pris til en student, studentorganisasjon eller linjeforening som p...

Heia Malin!

Elektroingeniør-student Malin liker kombinasjonen av praktisk arbeid og teori.

Heia studenter!

Bli kjent med et knippe av våre studenter ved UiS. Hva studerer de og hvorfor? Hvor ble de kjent med folk? Hva finner de...

Heia Katharina!

Lærerstudent Katharina har allerede fått drømmejobben: hun er lærer på en barneskole hvor ungene elsker å lære.

Heia Tomine!

Journaliststudent Tomine sin drømmejobb er kanskje i verdensrommet, kanskje hun blir kosmosreporter?

SHoT-undersøkelsen "HELT ÆRLIG"

Hvordan har koronalivet for deg som student vært? SHoT tilleggsundersøkelse 2021 blir gjennomført i 1. mars - 5. april 2...

Pedagogstudentene UiS

Pedagogstudentene jobber vi sammen for å skape best mulige utdanninger, slik at alle skal bli rustet til et av verdens ...

Kammermusikkonkurransen 2021

Alle studenter innen klassisk musikk inviteres herved til å delta i Fakultet for utøvende kunstfag sin årlige kammermusi...

Rektor seier: Hald avstand!

Vi har delvis gjenåpna campus, og det er herleg! Nettopp derfor er det avgjerande at me ikkje blir slappe med smittevern...

Valgte statsvitenskap på UiS på grunn av det sterke fagmiljøet

Johannes Brattberg har hatt mange spennende jobber, men alt startet med statsvitenskap på UiS.

Marie jobber mens hun studerer

Marie Ørland begynte høsten 2020 i første kullet på den nye arbeidsplassbaserte barnehagelærerutdanningen ved UiS.

Anette endte opp på statsvitenskap, det er hun glad for

– Det er vanskelig å vite hvor veien vil gå når man begynner. Ofte er det ganske tilfeldig hvor man ender opp, forteller...

Heia Caroline!

Barnehagelærer-student Caroline vil enten bli spesialpedagog i barnehage eller forsker innen barnehagefeltet.

Heia Lotte!

Statsviterstudent Lotte vil jobbe i PST, enkelt og greit.

Heia Einar!

Hotelledelse-student Einar liker å arbeide med mennesker og er interessert i ledelse og utvikling av næring.

Heia Nanna!

Mediastudent Nanna lurer på om hun ikke blir regissør en dag.

Heia Solrun!

Økonomistudent Solrun vil ha en jobb som hun gleder seg til hver dag.

Heia Tobias!

Energi- og petroleumsstudent Tobias vil jobbe offshore i oljesektoren.