Studentøkonomi: Tips, studentrabatter og stipend

Her finner du informasjon om Lånekassen, legat og stipend, studentrabatter, samt tips til hvordan du kan få en bedre studentøkonomi.

Published Endret

Studentrabatter

Her er en full oversikt over hvilke rabatter du får som student.

Mennesker går på gate, motlys fra solnedgang

Oppdatert april 2022

Sport og aktivitet

 • Stavanger Turistforening: Ungdomsmedlemskap (19-26 år) til 330,- som gir medlemsfordeler
 • Rush trampolinepark: Student-tirsdag! Tirsdager får studenter 1 time hopping for kr 110 per pers ved fremvisning av gyldig studentbevis fra høyere utdanning.
 • Svømmeanlegg i Stavanger kommune: Enkeltbillett kr 50, klippekort kr 400, halvårskort kr 860. 
 • Gamlingen: Enkeltbillett kr 50, klippekort kr 400, halvårskort kr 860. 
 • Sats: Som student får du 20 prosent rabatt på alle medlemskap med 12 måneders bindingstid.
 • SiS Sportssenter: Student 12 måneders binding, avtalegiro kr 249 per måned.
 • RogalandAktiv: 20 % avslag på kurs og turer med sykkel, rulleski, kite og kajakk.  

Transport

 • Flybussen: 25 prosent rabatt, kr 90 per billett. 
 • Kolumbus : Studentrabatten gis til studenter fra fylte 21 til og med 31 år. For elever under 23 år anbefales Ungdomsbillett (kr 299). 
 • NSB: 10-25 prosent rabatt for studenter. Legitimasjon og bekreftelse for betalt semesteravgift må fremvises. 

Helse

 • Tannlegene i St.Olav: Undersøkelse med to røntgenbilder og tannrens til 750 kr. Det gis 15% på videre behandling. Forutsetter gyldig studentbevis. 
 • Oris Dental: Tannundersøkelse til kr 450 med 2 røntgenbilder og enkel rens. 10 % rabatt på øvrig behandling.
 • Gynekolog: 20% avslag hos Rosa T Adalsteinsdottir – Hinnaklinikken
 • Centrum vaksiner: 10% rabatt på timeavtalen

Kultur

Mat og drikke

 • Hygge bar: studentvennlige priser på drikke. 
 • Hanekam: studentvennlige priser på drikke. 
 • Gossip og Chevys: Studentvennlige priser hver onsdag. 
 • Egon Stavanger: 15 % studentrabatt på meny, bortsett fra barnemeny og pizzabuffet. 
 • NB!Bar: Studentvennlige priser på drikke i Nb!Bar og studentkvelder hver torsdag. 20 års aldersgrense. 
 • Inside: Studentrabatt på burgermeny. 
 • Martinique bar: Studentvennlige priser på drikke. 
 • Gulating: Studentvennlige priser på drikke.
 • Bacchus cafe: Matretter over kr 100, 20 prosent avslag. Studentpriser på drikke. 
 • Alf & Werner: Gratis inngang onsdag og torsdag, og før klokken 24.00 fredag og lørdag med Alf & Werner studentkort. 
 • Starbucks: 15 % rabatt hos alle norske Starbucks-butikker.Tilbudet gjelder hele Starbucks Norge sitt sortiment, med unntak av Starbucks-kort/Card.  
 • Pizzabakeren: Stor pizza til kr 159. Bruk Studentkortet.no sin APP for å verifisering. 
 • Dominos: 20% rabatt på alle pizzaer ved henting i restauranter. 
 • Doughnut worry: 15% rabatt ved kjøp på nett med kode UiS15 og i butikk ved fremvisning av studentbevis

Fellesskap

Shopping

Frisør

Andre tips

 • Studentkortet.no gir en god oversikt over restauranter og hoteller i Stavanger som tilbyr studentrabatt. 
 • Saleduck og Cuponation gir studenter en oversikt over tilbud og rabattkuponger på ulike nettsteder

10 tips for bedre studentøkonomi

Studenttilværelsen byr på mange gode opplevelser. Men studietiden preges også periodevis av trange budsjetter. Med litt planlegging kan du trygge økonomien, og vi har samlet 10 gode tips som kan bedre studentøkonomien din.

1. Finn riktig sted å bo

Husleie er den største utgiftsposten til en student. Det er penger å spare om du velger å dele leilighet med andre, eller er villig til å bo ikke fullt så sentralt. Et godt tips kan være å sjekke nattbussrutene før man bestemmer seg for bosted. Studentskipnaden i Stavanger (SiS) har mange boliger til en rimelig penge rundt om i regionen, som er for studenter. Sjekk ut SiS-boligene ved å følge denne linken.

2. Lag et budsjett

De fleste bankene tilbyr et budsjettoppsett via nettbank. Du finner også mange råd på internett og apper som tilbyr budsjettoppsett. I stedet for kun å ha brukerkonto, sparekonto og BSU, kan du opprette kontoer som du dedikerer til spesifikt bruk. Noen eksempeler på slike kontoer kan være en inntektskonto, matkonto og reisekonto. 

3. Søk på stipend og legat

I tillegg til lån og stipend fra Lånekassen, har du som student også mulighet til å søke om støtte fra andre nasjonale stipend- og legatordninger.

4. Pensum

Lån pensumbøker på universitetsbiblioteket eller kjøp dem brukt til halve prisen. Mange studenter bruker denne facebooksiden til å selge bøkene sine. 

5. Ikke bruk bil

Reis kollektivt eller bruk sykkel. Med buss og bysykkel kommer du deg dit du trenger. Prisen for månedskort er en brøkdel av det det koster å ha bil. Med sykkel holder du deg dessuten i form. 

6. Har dere studentrabatt?

Bruk studentbeviset så mye du kan. Med studentbeviset har du mange fordeler rundt om i regionen. Du kan få billigere drikkevarer i sentrum, rabatt når du reiser kollektivt og billigere billetter til arrangementer – det lønner seg å spørre om studentrabatt! 

7. Dropp unødvendige vaner

Hvis du ennå ikke har funnet noen god grunn til å slutte å snuse, røyke, trappe ned på alkohol- og godteriinntaket, kan de potensielle pengene du sparer være en motivasjon. Dette er dyre og usunne greier, og en nedtrapping av forbruket gir både en bedre økonomi og helse. 

8. Handle smart

Færre og større handleturer, gjerne bare én gang i uken, er en fordel. Planlegg måltider for hver dag, og lag en liste med det du trenger. Ikke vær sulten når du handler; da kjøper du mye mer mat enn opprinnelig planlagt! 

9. Jobb ved siden av studiene

Uansett om jobben er relevant for planene dine etter studiene eller ei, får du verdifull arbeidserfaring. Studenter kan tjene inntil 195 295 kroner i året og likevel ha fullt stipend fra Lånekassen. Ved UiS kan du blant annet søke jobb som studentassistent. Her finner du ledige stillinger.

10. Matpakke og termos

Du sparer mye penger på medbrakt mat og drikke. 

Lånekassen

Studenter som går på studier tilsvarende 50 % av en heltidsutdanning eller mer kan søke om lån og stipend fra Lånekassen. Her finner du nyttig informasjon om hvordan du søker.

Fristen for å søke lån og stipend for høstsemesteret er 15. november, og 15. mars for vårsemesteret. Du får ikke utbetalt lånet før du har semesterregistrert deg, godkjent utdanningsplanen og innfridd studentbetalingen. 

Hvordan søker jeg?

Du må søke elektronisk, via Lånekassen sine nettsider. Merk at studenter som tar norsk språk og kultur for internasjonale studenter ikke får lån og stipend hvis studiet blir tatt for å kvalifisere til videre studier i Norge. 

Hvordan finner jeg utdanningen min i søknadsskjemaet?

Når du i søknadsskjema angir hvilken utdanning du skal ta, er det greit å være oppmerksom på at du ikke får opp en komplett liste med alle studieprogram ved UiS.

Lånekassen har valgt å gruppere utdanninger i kategorier, for å redusere antall valg i nedtrekksmenyene. Du må derfor finne den kategorien som passer best til det studieprogrammet du har fått opptak til. Tilsvarende kategorier finner du også for masterprogrammene og årsstudier.

Hva må jeg gjøre for at jeg skal få lånet mitt?

Du må søke lån og stipend innen gjeldende frister og signere gjeldsbrevet. I tillegg må du semesterregistrere deg innen den 1. september, og innfri studentbetalingen. Jo raskere du får ordnet disse tingene, jo raskere får du lånet inn på konto. Du må i tillegg har et gyldig norsk fødselsnummer for at vi skal kunne utveksle informasjon med Lånekassen. 

Hva må UiS gjøre for at jeg skal få lånet mitt? 

Når du har semesterregistrert deg og innfridd studentbetalingen, sender UiS en elektronisk bekreftelse til Lånekassen. Det tar maksimalt 24 timer fra betaling/registrering er registrert hos oss, til Lånekassen har fått beskjed. 

Du kan følge med på hva som er rapportert til Lånekassen fra lærestedet via Studentweb, via siden Resultater. Skroll ned på siden til du finner en lenke som heter Opplysninger til Lånekassen. Vi bekrefter kun at du er student hos oss, alle andre opplysninger er det du selv som gir til Lånekassen via søknaden. 

Det kan ta 2-3 dager fra du har betalt til betalingen er registrert i studentbasen. Betalingen din må være på konto hos UiS før den kan bli registrert. Har du betalt via nettbank med melding i stedet for kid kan det ta noen dager ekstra før betalingen er registrert. Det samme gjelder hvis du betaler via utenlandsk bank. 

Merk at hvis du er student på Forkurs for ingeniørutdanning (LINK TIL ARTIKKEL OM FORKURS), kan universitetet bli bedt om å gi tilleggsopplysninger om studieopplegg. Det gjelder særlig for studenter som søker støtte til deltidsutdanning. Forkursstudenter kan derfor oppleve at det tar noen dager ekstra før alle bekreftelser er på plass akkurat rundt semesterstart. 

Omgjøring av lån til stipend

Universitetet sender vurderingsresultater til Lånekassen hver dag, året rundt. Dette brukes som grunnlag for å beregne omgjøring fra lån til stipend.

For studenter som får støtte etter tredje del i forskriften om utdanningsstøtte, blir støtten fra Lånekassen gitt som lån i første omgang. Den delen av lånet som kan bli gjort om til stipend, heter omgjøringslån.

Deler av omgjrøingen er knyttet til at du fullfører en grad. Opplysninger om oppnådd grad rapporteres to ganger i året (oktober og februar).

For å få full omgjøring må du:

 • Bestå utdanningen og få vitnemål for fullført grad 
 • Ha inntekt og formue (og formuen til en eventuell ektefelle, eller samboer som du har felles barn med) som er  lavere enn grensene i forskriften. Les mer om inntekt og formue her.

OBS: Du ikke kan få omgjøring for perioder du har bodd hjemme hos foreldrene dine. 

Tidspunkt for omgjøring av lån til stipend

Omgjøringslån blir gjort om til stipend én gang i året, etter at Lånekassen har fått likningstallene for det året studenten fikk støtte. Studentene får et brev når omgjøringen er gjort. 

Les mer om omgjøring av lån til stipend på Lånekassens nettside.

Jeg har lest alt ovenfor, men har fortsatt spørsmål om lån og stipend

Alle spørsmål om lån og stipend skal rettes til Lånekassen. Unntaket er hvis du mener UiS har rapportert feil opplysninger, eller ikke sendt bekreftelse på at du er student. Sjekk i så fall først på Studentweb hva som er rapportert, og sjekk på forsiden at du både er semesterregistrert og at betalingen din er registrert hos oss. Ta deretter kontakt via e-post på studentweb-hjelp@uis.no, og fortell oss hva som er feil eller ikke rapportert.

Merk at vi ikke sender bekreftelse til Lånekassen for studenter som er i permisjon.

Stipend og legater

Lånekassen er ikke den eneste veien å gå for å få finansiert studier i Norge eller i utlandet. En potensiell inntektskilde kan være forskjellige typer stipend og legater. Her får du en oversikt over noen av dem:

Forskning
 • Eurodesk: Nettsted som svarer på spørsmål rundt internasjonale muligheter for unge. Både om stipend og støtteordninger, og om studier og jobb i utland. Her kan du også søke i en stor database over ulike stipendordninger. 
 • Forskningsrådet: Norges forskningsråd. Her kan du søke om midler, i hovedsak til forskning. 
 • Frifond: Statlig støtte til aktiviteter for barn og unge opptil 26 år. 
 • IEFA: Søk i internasjonale stipender. 
 • Legathåndboken: Søk i 2000 legater i Norge og i utlandet.  
 • Legatsiden: Oversikt over  ulike legater og stipendordninger.
 • L. Meltzer høyskoleforbund: Meltzerforbundet deler ut forskningspriser, midler til forskningsprosjekter, generelle formål og reisestipend for forskere. Fondet deler også ut stipend til studenter.  
 • NORAM (Norge-Amerika foreningen): Stipend til studier og forskning i USA. 
 • Nansenfondet: Vitenskapelig fond opprettet i 1896, har som formål å tjene vitenskapen på de beste mulige måter. 
 • Språkrådet: Det norske Språkrådet deler hvert år ut stipend på kr. 25 000 til mastergradsstudenter som skriver oppgave om emner Språkrådet er interessert i.

Kilde: Ta Utdanning

Du er kanskje også interessert i

Som å bo i et stort hotellrom

Økonomistudent Mohammed Abdullah Hassan fikk lørdag storslått besøk i den nye leiligheten sin, da det var offisiell åpni...

En av tre studenter har alvorlige psykiske plager

35 prosent av norske studenter opplever alvorlige psykiske plager, viser Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHo...

Synergy

Synergy er en linjeforening for alle studenter på Institutt for energiressurser.

Hva har skjedd siden forrige helse- og trivselsundersøkelse?

Her kan du lese om studentaktiviteter ved UiS og hva som er gjort siden forrige SHoT-undersøkelse.

ENTEK

Linjeforeningen ENTEK representerer petroleum-, geologi- og batteriingeniørene ved Universitetet i Stavanger.

Tekna Student UiS

Et verv eller medlemskap i Tekna betyr gull på CV'en og er gull å ha i studietiden!

10 kjappe spørsmål til StOr-leder Sara

Er du student ved UiS? Da bør du bli litt kjent med StOr-leder Sara. Hun jobber nemlig for at du - og drøye 12 000 andre...

Mitt favorittsted

Våre studenter og ansatte forteller om sitt favorittsted i regionen eller på campus og gir gode tips til hvor din neste ...

AKSEL - Linjeforeningene for Maskin & Offshore ved UiS

AKSEL er en aktiv linjeforening som jobber for et bedre studentmiljø for alle Maskin- og marin/offshore studenter på UiS...

BaTo

Linjeforeningen til Bachelor i toll, vareførsel og grensekontroll ved Universitetet i Stavanger.

Enorm opptur for bachelor i paramedisin

Bachelor i paramedisin ved UiS har en overordnet tilfredshet på 4,9 av 5 mulige poeng i Studiebarometeret. Det er kun fi...

Jordmorfag har landets mest fornøyde studenter

Master i jordmorfag ved UiS har en overordnet tilfredshet på 4,7 av 5 mulige poeng i Studiebarometeret. Dette er høyere ...

Steller til jul for studenter som ikke reiser hjem til jul

UiS-student Gordon Yeung var mutters alene i jula i fjor. I år står han i bresjen for 13 arrangement jula gjennom og øns...

Ut på tur i Stavanger-regionen

Stavanger-regionen har ein svært variert natur, med gode opplevingar over alt. Frå lange, kvite strender til høge fjell ...

Den mer eller mindre ultimate guiden til å studere i Stavanger

Alt du lurer på om å studere på UiS (og litt til).

Stavanger - opplev byen og kulturen!

Er du på jakt etter et godt kultur- og uteliv, er Stavanger byen å være i. Tilbudet er rikt og variert, og du når ikke o...

Studentliv i Stavanger

Som student ved Universitetet i Stavanger er mulighetene dine endeløse!

Mars Institute Student Chapter-MISC

Mars Institute Student Chapter er en studentorganisasjon ved Universitet av Stavanger, underlagt Mars Institute Norge og...

Sulten på det sosiale? Søk fadder nå!

Som fadder tar du imot nye studenter som kommer til semesterstart og Fadderuka i midten av august.

Kvalitets- og læringsmiljøutvalgets årsrapport for 2014 med plan for 2015

Kvalitets- og læringsmiljøutvalgets årsrapport inngis til styret og beskriver arbeidet med kvalitet og læringsmiljø på i...

Læringsmiljøutvalgets årsrapport for 2017 med plan for 2018

Læringsmiljøutvalgets årsrapport beskriver arbeid med læringsmiljøet på institusjonsnivå, med utgangspunkt i mandatet læ...

Læringsmiljøutvalgets årsrapport for 2016 med plan for 2017

Læringsmiljøutvalgets årsrapport beskriver arbeid med læringsmiljøet på institusjonsnivå, med utgangspunkt i mandatet læ...

Læringsmiljøutvalgets årsrapporter

På denne siden finner du oversikt over læringsmiljøutvalgets årlige rapporter til universitetsstyret.

Hvem fortjener Begeistringsprisen?

Hvert år deler Studentpresten, UiS, StOr og SiS ut en pris til en student, studentorganisasjon eller linjeforening som p...

SHoT-undersøkelsen "HELT ÆRLIG"

Hvordan har koronalivet for deg som student vært? SHoT tilleggsundersøkelse 2021 blir gjennomført i 1. mars - 5. april 2...

Pedagogstudentene UiS

Pedagogstudentene jobber vi sammen for å skape best mulige utdanninger, slik at alle skal bli rustet til et av verdens ...

Læringsmiljø

UiS skal tilby studentene et godt og inkluderende læringsmiljø. Godt læringsmiljø gir bedre studiekvalitet, større trivs...

Kick-off for studentene ved Handelshøgskolen

17. til 20. august arrangerte Handelshøgskolen ved UiS kick-off-uke for sine studenter. Over 400 studenter deltok, forde...

Samfunnsviternes Studentlag

Samfunnsviternes studentlag er bindeleddet mellom Samfunnsviterne og ditt studiested.

Econa UiS

Econa UiS er en studentorganisasjon som ønsker å gi økonomistudenter, både på bachelor og master mest mulig ut av studie...

NHS Jobbsenter

NHS Jobbsenter er en frivillig studentorganisasjon som arbeider med å skape kontakt mellom våre studenter og hotell- og ...

Linjeforeningen for elektro, medisinsk teknologi og data

LED er linjeforeningen for studenter som går elektro, medisinsk teknologi og data.

FIKS UiS

FIKS UiS er en forening for studenter ved Institutt for Kultur- og Språkvitenskap (IKS) ved UiS

Økonomistudentenes Forening

Økonomistudentenes Forening, også kalt ØSF, er en linjeforening ved Handelshøyskolen på UiS.

Linjeforeningen for Industrial Asset Management

LIAM er linjeforeningen til masterprogrammet Industrial Asset Management (Industriell Teknologi og Driftsledelse).

Norsk Hotellhøyskoles Union

NHSU er en studentpolitisk linjeforening drevet av studenter for studenter.

Petroil

Petroil er Petroleumsingeniørenes Linjeforening ved Universitetet i Stavanger. Vi representerer studentene i bachelor- o...

SMiS Studentmållaget i Stavanger

Studentmållaget i Stavanger er lokallaget til Norsk Målungdom og Noregs Mållag på Universitetet i Stavanger.

Høyres Studenter Stavanger

Høyres Studenter Stavanger består av konservative og liberale studenter.

Sosialstudentenes Linjeforening

Vi er linjeforeningen for sosialt arbeid, barnevern og psykologi.