Byplanlegging - Master
Dette er studieprogrambeskrivelsen for studieåret 2021-2022
120
M-BYUTV
Mastergrad iht §3, 2 år
Master i teknologi / sivilingeniør
4 Semestre
Nei
Engelsk
Målet for studiet er å utdanne studenter til master i teknologi / sivilingeniør med tverrfaglig kompetanse til å skape bærekraftige, levedyktige, sikre og robuste bysamfunn. Studiet tilfører tilbudet fra UiS noe nytt ved å integrere forming og design inn i tekniske studier på masternivå. Det vil samtidig komplettere masterstudiet i samfunnssikkerhet ved i utstrakt grad å legge vekt på å kunne skape robuste bysamfunn gjennom fysisk planlegging og utforming av byer og regioner
Målgruppe for studiet er studenter som ønsker å bli master i teknologi / sivilingeniør, og som har interesse både for formgivning og tekniske problemstillinger. Alle retninger for treårig bachelorstudium i ingeniørfag innen bygg kvalifiserer for opptak til det toårige masterprogrammet.
Studiet er på høyere grads nivå, går over 4 semestre og har et omfang på 120 studiepoeng.
Studiets innhold, oppbygging og sammensetning
Studiet vil i det første semesteret fokusere på å beherske grunnleggende metodeverktøy og arbeide med planlegging av det lokale, for deretter å rette oppmerksomheten mot det regionale og det internasjonale.
Det er berøringspunkter og overlappende emner mellom studiene i byutvikling og urban design, samfunnssikkerhet og kunst- og kulturfag. Utdanningstilbudet er et samarbeid mellom fagmiljøene i Urban design og Samfunnssikkerhet ved TN-fakultetet, og SV-fakultetet med fagområdene arkitektur, kulturminner og landskap.
Studentene får internasjonal erfaring ved at studiets tredje semester blir gjennomført i samarbeid med Aalborg Universitet, Institut for arkitektur og design, hvor studenten kan oppholde seg i Aalborg. Flere studenter har også vært på utveksling til San Diego State University, eller tilsvarende institusjoner.
Studiet avsluttes i 4. semester med en 30 studiepoengs masteroppgave ved UiS.
Det toårige masterprogrammet i byutvikling og urban design er sammensatt av grunnleggende metodeemner (20 sp), fagstudium ved UiS (40 sp), faglig fordypning ved Aalborg Universitet eller tilsvarende institusjoner (30 sp) og masteroppgave (30 sp).
Grunnleggende metodeemner (G) (20 sp):
MEN115 Kvalitative metoder (H, 10)
BYG500 Plan- og analysemetoder (H, 10)
Fagstudium (F) (40 sp):
BYG510 Stedsutvikling (H, 10)
BYG610 Regional urbanisering (V, 10)
SAM500 Infrastruktur og sårbarhet (V, 10)
Valgemne (V, 10)
Utenlandsopphold (U) (30 sp):
7. semester ved Aalborg Universitet.
Anbefalte valgemner (V) (10 sp):
BYG640 Byutviklingsprosjekt 5, 10sp
BYG620 Byutviklingsprosjekt 7, 10sp
BYG650 Praksis/studioarbeid, 10sp
BYG630 Byutviklingsprosjekt 8, 10sp
De anbefalte valg emnene er rene prosjektemner som kan veiledes i grupper - vanligvis designemner, men kan også være skriftlige utredninger. Studenter som ønsker et slikt emne, må få aksept fra faglærer om at det er plass.
Masteroppgaven (M) skrives normalt i 4. semester, og skal være rettet mot problemstillinger som er knyttet til studiet. Mange studenter skriver masteroppgaven i en bedrift eller offentlig etat. Planlegging av masteroppgaven bør startes i 3. semester.
De fleste emnene gis med ukentlige forelesninger. Enkelte emner har øvingstimer og obligatoriske innleveringer av mindre oppgaver eller av prosjektarbeid i gruppe. Bruk av dataprogram er en integrert del i de fleste emnene.
UiS legger vekt på å kunne tilby alle studier som planlagt, men må ta forbehold om tilstrekkelig med ressurser og/eller studenter til å gjennomføre tilbudet. Over tid vil det være naturlig at det faglige innhoødet og tilbudet av emner endres på grunn av den generelle utviklingen i fag, bruk av teknologi og endringer i samfunnet for øvrig.
Etter fullført studie i master i byplanlegging / City and Regional Planning skal kandidater ha kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse som tillater studenten å delta som fullverdig medlem i profesjonelt planleggingsarbeid. Kandidater skal kunne håndtere planleggingsprosjekter av forskjellig skala, samtidig som han/hun skal kunne ta stilling til konseptuelle, teoretiske og metodiske spørsmål på en kvalifisert og reflektert måte. En kandidat skal etter fullført grad:
Kunnskap
K1: Ha avansert kunnskap innenfor byplanlegging og spesialisert innsikt i et avgrenset tematisk/metodisk område.
K2: Ha inngående kunnskap om byplanleggingsteori, analyse og planmetoder i by- og regionalplanlegging.
K3: Kunne anvende ervervet kunnskap på nye områder innenfor by- og regionalplanlegging.
K4: Kunne analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i byplanhistorie, -tradisjoner og dagens samfunnsutfordringer.
K5: Kunne forstå og vurdere teknisk og estetisk utforming av både ny og eldre bebyggelse og byrom, samt foreslå nye bymiljøer.
Ferdigheter
F1: Kunne delta i og lede tverrfaglig planlegging på by-, regional- og detaljnivå.
F2: Kunne analysere steders topografi, historie, bebyggelse og trafikk.
F3: Kunne lage utkast til sammensatte område- og detaljreguleringsplaner.
F4: Kunne forme bærekraftige, levedyktige, trygge og robuste omgivelser.
F5: Kunne kritisk vurdere konsekvenser av ulike løsningsforslag til planer for arealbruk, bebyggelse og transport.
Generell kompetanse
G1: Kunne analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger.
G2: Kunne anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter.
G3: Kunne formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker fagområdets uttrykksformer – både muntlig, skriftlig og grafisk.
G4: Kunne kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både til spesialister og til allmennheten på norsk og engelsk.
G5: Kunne kritisk vurdere litteratur og prosjekter innen by- og regionalplanlegging.
G6: Kunne bidra til nytenking og i innovasjonsprosesser.
Studieplanen består av 20 sp grunnleggende metode fag (G), 40 sp obligatorisk spesialisering i byplanlegging (F), 30 sp fordypning eller valgemner (U), og 30 sp masteroppgave.
I første semester fokuseres på å beherske grunnleggende planleggings- og analyseverktøy og –metoder ved å jobbe på lokale planutfordringer, før man beveger seg inn i det regionale, nasjonale og internasjonale eksempler i andre semester. Studieplanen inneholder emner fra studieprogrammer i samfunnssikkerhet og fornybar energi.
I tredje semester gis det mulighet til internasjonal utveksling. Studenter kan reise for eksempel til Aalborg Universitet, der de kan velge mellom spesialiseringer: ‘Urban Architecture’ og ‘Mobilities or Urban Studies’.
Alternativt kan studentene velge å fordype seg i bærekraftig byutvikling og mobilitet, trygge og robuste byer, eller fornybare energiløsninger, ved å ta kurs ved UiS, se nedenfor.
Masteroppgaver gjennomføres normalt I fjerde semester og skal være rettet mot problemstillinger som er knyttet til studieprogrammet tematikk. Mange studenter skriver masteroppgaven i samarbeid med en bedrift, og det er mulig å skrive oppgaven sammen med en medstudent. Det anbefales at studentene starter med planlegging av masteroppgaven i tredje semester.
De fleste emnene inkluderer ukentlige forelesninger. Enkelte emner har seminarer, veiledning og obligatoriske prosjekt- og gruppearbeid. Bruken av lokale case og data er en integrert del av de fleste emnene. Øvingstimer og obligatoriske innleveringer av mindre oppgaver eller av prosjektarbeid i gruppe. Bruk av dataprogram er en integrert del i flere av emnene.
UiS legger vekt på å kunne tilby alle studier som planlagt, men må ta forbehold om tilstrekkelig med ressurser og/eller studenter til å gjennomføre tilbudet. Over tid vil det være naturlig at det faglige innholdet og tilbudet av emner endres på grunn av den generelle utviklingen i fag, bruk av teknologi og endringer i samfunnet for øvrig.
Studiets kombinasjon av teknologiske, samfunnsvitenskapelige og formgivingsemner vil gi studentene en bred kompetanse. Studiet gir et stort spekter av arbeidsmuligheter, både i store og små kommuner, andre offentlige etater, og i privat virksomhet, knyttet til utøvende fysisk planlegging, forvaltning, utforming forskning og undervisning.
Etter fullført mastergrad er det mulighet for å søke opptak til ph.d.-programmet i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.
Emneevaluering skjer i henhold til fakultetet sine retningslinjer
Oppstartssemester:
-
Obligatoriske emner
-
Masteroppgave byplanlegging
Andre år, semester 3
-
-
Emner ved UiS eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Bærekraftig byutvikling og mobilitet
-
Byutviklingsprosjekt 7
Andre år, semester 3
-
Praksis i byplanlegging
Andre år, semester 3
-
Nye teknologier og ideer for bærekraftige byer
Andre år, semester 3
-
-
Fornybare energiløsninger
-
Nye teknologier og ideer for bærekraftige byer
Andre år, semester 3
-
Societal Transition and Transformation - Energy and Climate Change
Andre år, semester 3
Societal Transition and Transformation - Energy and Climate Change
Studiepoeng: 10
-
Energy, energy technologies, and energy system integration
Andre år, semester 3
Energy, energy technologies, and energy system integration
Studiepoeng: 10
-
-
Sikkerhet og robusthet
-
Nye teknologier og ideer for bærekraftige byer
Andre år, semester 3
-
Grunnleggende temaer innen risikostyring og risikovitenskap
Andre år, semester 3
Grunnleggende temaer innen risikostyring og risikovitenskap
Studiepoeng: 10
-
Risiko, samfunn og styring
Andre år, semester 3
-
Beredskapsanalyse og -planlegging
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
Investeringsanalyse
Andre år, semester 3
-
Prosjektledelse
Andre år, semester 3
-
Philosophy of Science and Research Methods
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling 3. semester
-
Utveksling 3. semester
-
-
-
Obligatoriske emner
-
Plan- og analysemetoder
Første år, semester 1
-
Stedsutvikling
Første år, semester 1
-
Philosophy of Science and Research Methods
Første år, semester 1
-
Bærekraftige byregioner
Første år, semester 2
-
Utvalgte temaer innen by og regional planlegging
Første år, semester 2
-
Masteroppgave byplanlegging
Andre år, semester 3
-
-
Velg ett emne 2. semester
-
Energy and Environmental Politics and Policy in a Comparative Perspective
Første år, semester 2
Energy and Environmental Politics and Policy in a Comparative Perspective
Studiepoeng: 10
-
Infrastruktur og sårbarhet
Første år, semester 2
-
-
Emner ved UiS eller utveksling 3. semester
-
Emner ved UiS 3. semester
-
Bærekraftig byutvikling og mobilitet
-
Byutviklingsprosjekt 7
Andre år, semester 3
-
Praksis i byplanlegging
Andre år, semester 3
-
Nye teknologier og ideer for bærekraftige byer
Andre år, semester 3
-
-
Fornybare energiløsninger
-
Nye teknologier og ideer for bærekraftige byer
Andre år, semester 3
-
Societal Transition and Transformation - Energy and Climate Change
Andre år, semester 3
Societal Transition and Transformation - Energy and Climate Change
Studiepoeng: 10
-
Energy, energy technologies, and energy system integration
Andre år, semester 3
Energy, energy technologies, and energy system integration
Studiepoeng: 10
-
-
Sikkerhet og robusthet
-
Nye teknologier og ideer for bærekraftige byer
Andre år, semester 3
-
Grunnleggende temaer innen risikostyring og risikovitenskap
Andre år, semester 3
Grunnleggende temaer innen risikostyring og risikovitenskap
Studiepoeng: 10
-
Risiko, samfunn og styring
Andre år, semester 3
-
Beredskapsanalyse og -planlegging
Andre år, semester 3
-
-
Andre valgemner 3. semester
-
Investeringsanalyse
Andre år, semester 3
-
Prosjektledelse
Andre år, semester 3
-
-
-
Utveksling 3. semester
-
Utveksling 3. semester
-
-
Utvekslingssemester
3. semester
Opplegg for utvekslingen
I 3. semester på masterprogrammet i byplanlegging er det lagt til rette for et studieopphold i utlandet.
Det satt opp til 30 studiepoeng med valgemner i 3. semester. I utlandet må du velge fag som gir en tilsvarende fordypning innen ditt fagområde, og disse må være godkjente før du reiser ut. Det er også viktig at emnene du skal ta i utlandet ikke overlapper med emner du alt har tatt eller skal ta senere i studiet. Et tips er å tenke på din spesialisering og ditt interessefelt.
Det er anbefalt å starte planleggingen av utenlandsoppholdet i god tid.
Flere muligheter
Studentene får internasjonal erfaring ved at studiets tredje semester blir gjennomført i samarbeid med Aalborg Universitet, Institutt for arkitektur og design.
I tillegg til de faglig anbefalte lærestedene som er listet opp under, har UiS en rekke avtaler med universitet utenfor Europa som er aktuelle for alle studenter på UiS med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud. Innen Norden kan alle studenter benytte seg av Nordlys- og Nordtek-nettverkene. Finn ut mer.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Sabrina Ebenhoch
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
- Alle land
Aalborg Universitet
Aalborg Universitet (AAU) er kjent for å benytte seg av problembasert læring i grupper, noe som kan by på en spennende læringsprosess.
Griffith University
Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.
Politecnico di Milano University
Politecnico di Milano er Italias største tekniske universitet med om lag 40.000 studenter og er høyt rangert på en rekke internasjonale rankinglister.
Queensland University of Technology
Queensland University of Technology (QUT) er et av Australias største universitet med 40.000 studenter og en stor andel internasjonale studenter. Reis "down under" og bli en del av dette studentmiljøet du også!
San Diego State University
San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.
- Australia
Griffith University
Griffith University er en populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter. Universitetet er et særlig godt valg for studenter innen musikk/dans, hotell/turisme og business.
Queensland University of Technology
Queensland University of Technology (QUT) er et av Australias største universitet med 40.000 studenter og en stor andel internasjonale studenter. Reis "down under" og bli en del av dette studentmiljøet du også!
- Danmark
Aalborg Universitet
Aalborg Universitet (AAU) er kjent for å benytte seg av problembasert læring i grupper, noe som kan by på en spennende læringsprosess.
- Italia
Politecnico di Milano University
Politecnico di Milano er Italias største tekniske universitet med om lag 40.000 studenter og er høyt rangert på en rekke internasjonale rankinglister.
- USA
San Diego State University
San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.
Bachelorstudium i planlegging eller byggingeniørfag med minst 40 sp innen fysisk planlegging/arealplanlegging, by- og regionalplanlegging, byggingeniør, arkitektur/landskapsarkitektur, miljø eller samfunnsplanlegging, teknisk planlegging eller tilsvarende.
Laveste gjennomsnittskarakter for opptak er satt på C.
Kompetanse i relevante digitale verktøy og erfaring med fysisk planlegging, urban design eller reguleringsarbeid er sterkt anbefalt.
Studenter med en 3-årig bachelorgrad i ingeniørfag i henhold til norsk rammeplan for ingeniørutdanning eller tilsvarende (som inneholder minst 25 studiepoeng (sp) matematikk, minst 5 sp statistikk, og minst 7,5 sp i fysikk), og som har opptak til master
Søknadsfrist: 15. april.
Søknadsfrist for søkere med utenlandsk utdanning utenom nordiske land: 1 mars
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, tlf. 51 83 17 15, e-post: iorp.service@uis.no