Historie og historiedidaktikk - masterstudium (M-HISTDID)

Studieprogramkode

M-HISTDID

Vekting (SP)

Studienivå

Mastergrad iht §3, 2 år

Fører til grad

Masterstudium i historie og historiedidaktikk

4 Semestre

Grunnstudium

Tilbys av

Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Norsk

Intro

Historiedidaktikk er et fag hvor man reflekterer over møtet mellom fortiden og dens "brukere". Studiet tar utgangspunkt i at historie både er en fortalt fortid og en opplevd fortid, at historie er en sentral dimensjon i menneskers liv, en kilde til resonnering om eget liv og et byggende element i enkeltmenneskets og kollektivets identitet. Det bygger på den forståelse at mennesket både er historieskapt og historieskapende. Dette innebærer en forståelse av tidligere tiders historieoppfatninger og fortidsoppfatningenes innhold og funksjon i dagens samfunn.

Studiet tar konsekvensen av at dagens samfunn skaper og formidler historieoppfatninger på flere måter og områder, gjennom forskning og undervisning, i museer, innen kulturturisme, gjennom skjønnlitteratur og massemedier o.a.

Dette er et fulltidsstudium over to år, men man kan søke instituttet om overgang til deltidsstudium over fire år. Fulltids- og deltidsstudenter har felles undervisning. Masterstudiet i historie og historiedidaktikk inngår i lektorutdanning for trinn 8-13 (se under lærerutdanninger).

Fagplan

Studiet er inndelt i en fellesdel (60 sp) og en individuell forskningsdel (60 sp) der studenten arbeider selvstendig og under rettledning med masteroppgaven, se Studieplan og emner.

Hva kan du bli?

Master i historie og historiedidaktikk gir mulighet til å jobbe i medier, museer, forlag, arkiv, og med kultur- og fortidsformidling. Sammen med praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) gir masteren undervisningskompetanse i ungdoms- og videregående skole.

Studieplan og emner
  • Obligatoriske emner

• Historie og historiedidaktikk masteroppgave

YEAR 2 SEMESTER 3

Historie og historiedidaktikk masteroppgave

Studiepoeng: 60

• Velg 2 av 4 emner - semester 1

• Fortid i samtid

Fortid i samtid

Studiepoeng: 15

• Digitale og multimodale historier: Mediers betydning for historieoppfatning og -formidling

• Historien gjennom 20 ting

Historien gjennom 20 ting

• Menneskerettigheter for lærere

Menneskerettigheter for lærere

• Velg mellom utveksling eller emner ved UiS

• Utveksling

Utveksling, ett semester

Vekting (SP): 30

Les mer om utveksling
    • Emner ved UiS

• Environmental History: Working with historiography

YEAR 1 SEMESTER 2

Environmental History: Working with historiography

Studiepoeng: 15

• Historisk teori, metode og forskningslitteratur

YEAR 1 SEMESTER 2

Historisk teori, metode og forskningslitteratur

• Obligatoriske emner

• Historie og historiedidaktikk masteroppgave

YEAR 2 SEMESTER 3

Historie og historiedidaktikk masteroppgave

Studiepoeng: 60

Utveksling

Utvekslingssemester
2. semester

Vær obs på at søknadsfristen for utveksling er allerede 1. september.

Opplegg for utvekslingen
Konseptet utveksling er å finne emnetilbud ved en av UiS sine samarbeidspartnere i utlandet som kan erstatte emnene man skulle ha tatt ved UiS i tilsvarende semester. Du vil få emnene forhåndsgodkjent før du reiser.

Det faglige tilbudet ved universitetene listet opp under kan ha ulike faglig profil. Et utenlandsopphold gir deg en god mulighet til å skreddersy studiene mer etter dine ønsker og interesser.

Andre aktuelle utvekslingsavtaler

UiS en rekke utvekslingsavtaler med universiteter i utlandet som er åpne for alle som kan finne relevant fagtilbud. Dette gjelder særlig avtaler utenfor Europa og det nordiske Nordlys-nettverket. Finn ut mer.

Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Studiekoordinator Signe Ekenberg, Hulda Garborgs hus

Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Utveksling
  • Alle land

Ludwig-Maximilians-University of Munich

The Ludwig.Maximilians-Universität München also called LMU is located in the heart of Munich and one of the leading research universities in Europe. Do you want to complete part of your education in the third largest city in Germany and enjoy Bavarian traditions? Then apply at LMU!

Eötvös Loránd University

Eötvös Lórand University (ELTE) sin historie går tilbake til 1635, og universitetet ligger midt i Budapest. ELTE er den største vitenskapelige institusjonen og det mest populære lærestedet i Ungarn. Bli en del av dette studentmiljøet, og vandre på historisk grunn mens du studerer historie!

An-Najah National University

An-Najah National University ligger i Stavanger sin vennskapsby Nablus på Vestbredden, Palestina.

• Tyskland

Ludwig-Maximilians-University of Munich