E-BØK160 Analyse av finansregnskapet

I dette kurset tar vi utgangspunkt i årsregnskapene til bedrifter og gjennomfører ulike analyser av den økonomiske situasjonen. Hensikten er at bedriften både skal kunne vurdere seg selv og sin egen utvikling og den skal kunne sammenligne seg med bedrifter i for eksempel samme bransje.

Publisert: Endret:
Studiepoeng

5 (eller kursbevis)

Nivå

Priser

Med studiepoeng: kr 6.000,- + semesteravgift pr. semester + pensumlitteratur Uten studiepoeng: kr 1.800,- + evt. litteratur

Neste oppstart

Kontinuerlig opptak

Kontinuerlig opptak

Undervisningsform

Nettbasert

Dette kurset gir deg verktøy for å overvåke økonomien i virksomheten du arbeider i.

Foreleser og fagansvarlig Ola Barkved

Kursinnhold

Kurset setter deg i stand til å forstå hva de enkelte nøkkeltallene forteller, og hva de ikke sier noe om. Du skal kunne forstå hvordan man kan bruke nøkkeltall som grunnlag for beslutninger, deriblant modellen for utsatt skatt.

Dette kurset er en del av en serie på fem emner med tema innen regnskap og bedriftsøkonomi. Hvis du har liten erfaring med fagområdet fra før, anbefaler vi at du gjennomfører kurset E-BØK140 Grunnleggende regnskap og årsavslutning før du tar dette kurset.

Kurset Analyse av finansregnskapet setter deg i stand til å forstå hva de enkelte nøkkeltallene forteller, og hva de ikke sier noe om. Du skal kunne forstå hvordan man kan bruke nøkkeltall som grunnlag for beslutninger, deriblant modellen for utsatt skatt.

Det vil bli lagt mye vekt på vurdering av ulike balanseposter som grunnlag for analyse. Deretter blir ulike analyser av regnskapet presentert. Som hjelp i arbeidet vil vi bruke tallmateriale fra proff.no.

Studenten vil ha to roller i dette kurset. På den ene siden vil man være produsent av analyser og på den andre siden skal man kunne analysere og vurdere de analysene som er produsert.

Eksamen

Med studiepoeng: Kurset har en 6 timers digital hjemmeeksamen. Du kan selv velge eksamenstidspunkt som passer deg datoer for 2021:

• 1. juni
  • 8. oktober
  • 10. desember

Arbeidsformer

Det er laget digitale læremidler til de ulike temaene, og i tillegg kan studenten selv gjennomføre tester for å kontrollere om man behersker stoffet.

Det vil bli gjennomført to digitale møter med varighet på 1,5 timer hver. Møtene vil bli tatt opp, slik at studentene kan studere disse i etterkant. Møtene vil skje ca fire og to uker før eksamen.

Hoff m. fl.: Grunnleggende regnskap 2. Siste utgave. Universitetsforlaget

Opptakskrav

Med studiepoeng: Generell studiekompetanse eller realkompetanse (se nedenfor). Søkere til universitet og høgskoler må også dekke norskkravet.

Vedr. realfagskompetanse: Søkere som er 25 år eller mer, og som ikke kan dokumentere generell studiekompetanse, har krav på å få vurdert om de er studiekvalifisert på bakgrunn av realkompetanse. Universitetet i Stavanger har selv myndighet til å vurdere hva som er nødvendige kvalifikasjoner. Ta kontakt med oss på evu@uis.no for nærmere informasjon.

Uten studiepoeng: Ingen opptakskrav.

Praktisk gjennomføring

Det er nødvendig med egen PC for å kunne gjennomføre kurset. Det er en fordel om dette er en privat PC, fordi din jobb-PC kan ha installert brannmurer eller andre sikkerhetsbegrensninger som kan hindre deg i å logge på UiS sine digitale løsninger eller plattformer.

Med forbehold om endringer.