Hopp til hovedinnhold

E-BØK170 Kostnadsstruktur, kalkulasjon og prissetting (nettbasert - 5 studiepoeng)

Dette emnet er helt grunnleggende i arbeidet med økonomistyring i bedrifter. Du vil lære hvordan en bedrifts kostnadsstruktur og inntektsstruktur er, og hvordan ulike former for kalkyler behandles. I emnet arbeides det også med avviksbehandling – hva bedriften må gjøre når virkeligheten (regnskapet) avviker fra kalkylene.

Publisert: Endret:
Fakta
Studiepoeng

5 (eller kursbevis)

Nivå

Bachelor

Priser

Med studiepoeng: kr 6.000,- + semesteravgift pr. semester + pensumlitteratur

Neste oppstart

Kontinuerlig opptak

Søknadsfrist

Kontinuerlig opptak

Undervisningsform

Nettbasert

Kalkyler er grunnsteinene når det gjelder prissetting, vurdering av lagerverdier og innkjøpsbudsjetter.

Foreleser og fagansvarlig Ola Barkved

Kursinnhold

Kurset setter deg i stand til å forstå hva de enkelte nøkkeltallene forteller, og hva de ikke sier noe om. Du skal kunne forstå hvordan man kan bruke nøkkeltall som grunnlag for beslutninger, deriblant modellen for utsatt skatt.

Dette kurset er en del av en serie på fem emner med tema innen regnskap og bedriftsøkonomi. Hvis du har liten erfaring med fagområdet fra før, anbefaler vi at du gjennomfører kurset E-BØK140 Grunnleggende regnskap og årsavslutning før du tar dette kurset.

Kurset Analyse av finansregnskapet setter deg i stand til å forstå hva de enkelte nøkkeltallene forteller, og hva de ikke sier noe om. Du skal kunne forstå hvordan man kan bruke nøkkeltall som grunnlag for beslutninger, deriblant modellen for utsatt skatt.

Kostnadsstruktur og kalkyler

Det vil bli lagt mye vekt på vurdering av ulike balanseposter som grunnlag for analyse. Deretter blir ulike analyser av regnskapet presentert. Som hjelp i arbeidet vil vi bruke tallmateriale fra proff.no.

Studenten vil ha to roller i dette kurset. På den ene siden vil man være produsent av analyser og på den andre siden skal man kunne analysere og vurdere de analysene som er produsert.

Eksamen

Med studiepoeng: Kurset har en 4 timers digital hjemmeeksamen. Du kan selv velge eksamenstidspunkt som passer deg datoer for 2021:

  • 8. oktober
  • 10. desember

Arbeidsformer

Det er laget digitale læremidler til de ulike temaene, og i tillegg kan studenten selv gjennomføre tester for å kontrollere om man behersker stoffet.

Det vil bli gjennomført to digitale møter med varighet på 1,5 timer hver. Møtene vil bli tatt opp, slik at studentene kan studere disse i etterkant. Møtene vil skje ca fire og to uker før eksamen.

Litteratur

Hoff m. fl.: Grunnleggende regnskap 2. Siste utgave. Universitetsforlaget

Opptakskrav

Med studiepoeng: Generell studiekompetanse eller realkompetanse (se nedenfor). Søkere til universitet og høgskoler må også dekke norskkravet.

Vedr. realfagskompetanse: Søkere som er 25 år eller mer, og som ikke kan dokumentere generell studiekompetanse, har krav på å få vurdert om de er studiekvalifisert på bakgrunn av realkompetanse. Universitetet i Stavanger har selv myndighet til å vurdere hva som er nødvendige kvalifikasjoner. Ta kontakt med oss på evu@uis.no for nærmere informasjon.

Uten studiepoeng: Ingen opptakskrav.

Praktisk gjennomføring

Det er nødvendig med egen PC for å kunne gjennomføre kurset. Det er en fordel om dette er en privat PC, fordi din jobb-PC kan ha installert brannmurer eller andre sikkerhetsbegrensninger som kan hindre deg i å logge på UiS sine digitale løsninger eller plattformer.

Med forbehold om endringer.

Med eller uten studiepoeng

For første gang kan du selv velge om du vil ha studiepoeng for kurset. Denne oversikten viser forskjellen på hva du får når du velger med eller uten studiepoeng.

Kurset går på to forskjellige nettplattformer, og hvilken du skal bruke avhenger av om du tar studiepoeng eller ei.

Kurset har det samme innholdet på begge plattformer, men velger du å ta studiepoeng, får du veiledning, mer tester som forbereder deg til eksamen, og fordeler som vanlige studenter får, for eksempel studentrabatt.

Lurer du på hvorfor du bør ta kurset med studiepoeng? Les gjerne denne artikkelen: Hva skal du med studiepoeng når du allerede har en jobb?

Hvis du finner ut at du vil skifte fra kurs uten studiepoeng til kurs med studiepoeng underveis, betaler du bare mellomlegget.

Tilsvarende nettbaserte kortkurs