Hopp til hovedinnhold

Idrettsvitenskap - bachelor

Er du glad i å være aktiv, og inspirere andre til idrettsglede? Ønsker du å jobbe med idrett eller friluftsliv? I bachelor idrettsvitenskap får du en praktisk, teoretisk og forskningsbasert utdanning i spennende temaer knyttet til idrett og friluftsliv. I løpet av utdanningen kan du velge å fordype deg i trener/personlig trener eller i friluftsliv, slik at du får spisset kompetansen din i det feltet du er mest interessert i.

Publisert: Endret:
Fakta
Varighet

3 år / 6 semestre

Antall studieplasser

40

Studiepoeng

180

Poenggrense

2021: 46,3 / 41,9 (ORD / førstegang)

Søknadsfrist

20. april kl. 14.00 gjennom Samordna opptak

Mannlig student svømmer i basseng

På bachelorstudiet i idrett utvikler du ferdigheter som instruktør og du lærer å veilede ulike idrettsgrupper. Du lærer å se sammenhenger mellom ernæring, fysisk aktivitet og livsstilssykdommer, og utvikler kunnskapene dine om lek, dans, ulike idretter og friluftsliv.

I tillegg lærer du mer om instruktørarbeid: Hvordan planlegge, tilrettelegge, gjennomføre, veilede og vurdere allsidig fysisk aktivitet? Studiet utfordrer deg til refleksjon over idrettens verdier og forståelse for betydningen fysisk aktivitet har for barn og unges motoriske utvikling og helse. Idrettsstudiet stimulerer også til selvstendig og kritisk arbeid med idrettsfaglige problemstillinger.

Det moderne sportssenteret på campus tilbyr gode fasiliteter for læring og trening. I tillegg finnes det mange spennende aktivitetsarenaer i universitetets nærområde, som mulighet for ulike ballspill, surfing langs jærstrendene og kort vei til fjell med klatring og muligheter for skigåing.

Du bør være i god form og være svømmedyktig for å kunne ta en bachelor i idrett, da du i løpet av studiet må klare å bestå ulike fysiske arbeidskrav.

Studiet kvalifiserer til idrettsvitenskap master. Ved å ta Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan du få jobb som faglærer i ungdomsskole og videregående skole.

Hva kan du bli?

Etter at du har tatt en bachelorgrad i idrettsvitenskap kan du jobbe med idrett, trening, personlig trening eller friluftslivsveiledning i både offentlige og private organsisasjoner.

Etter endt utdannelse med fordypning i trener/personlig trener, kan du jobbe med idrett, trening, personlig trening innen ulike organisasjoner som idrettslag, treningssentre og offentlig idrettslig virksomhet.

Etter endt utdannelse med fordypning i friluftsliv kan du jobbe som friluftslivveileder innen ulike friluftslivorganisasjoner eller offentlig/privat friluftslivs virksomhet. Med fordypning i friluftsliv har du mulighet til å søke videre til en ettårig studie som naturguide, eventuelt på masterprogrammer i friluftsliv/naturbasert reiseliv

Studiet kvalifiserer til masterstudier i idrettsvitenskap ved UiS, eller master/videreutdanninger i idrett ved andre institusjoner.

Med friluftsliv fordypning har du mulighet til å søke videre til en ettårig studie som naturguide, eventuelt på masterprogrammer i friluftsliv/naturbasert reiseliv

Idrettsvitenskap bachelor kvalifiserer til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Med fullført PPU vil du kunne jobbe som lærer i kroppsøving.

Hva lærer du?

Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.

Læringsutbytte

En kandidat med fullført og bestått studium vil ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Kandidaten

 •  har bred kunnskap om betydningen idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet har for individ og samfunn.
 •  kjenner til sentrale begreper, eksisterende teorier og ulike fagretninger i forhold til menneskets fysiske, motoriske, psykiske og sosiale utvikling.
 •  har kunnskap om lek, idrett, svømming og livredning, dans og friluftsliv.
 •  kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innen idrettsvitenskap og friluftsliv.

Ferdigheter 

Kandidaten:

 • kan planlegge, tilrettelegge og gjennomføre allsidig fysisk aktivitet for barn, unge og voksne for deretter å kunne reflektere over egen faglig utøvelse.
 • kan beherske, demonstrere og vurdere bevegelsesløsninger.
 • kan finne, vurdere, anbefale og anvende idrettsvitenskapelig kunnskap.

Generell kompetanse 

Kandidaten

 • har innsikt i betydningen lek, idrett, svømming og livredning, dans og friluftsliv kan ha for bevegelsesglede, utvikling og helse.
 • kan gjennomføre varierte arbeidsoppgaver i rollen som instruktør, trener, friluftslivsveileder og dermed bidra til utvikling av god aktivitet-, friluftslivs- og idrettspraksis.
 • kan formidle og diskutere faglige problemstillinger, i tråd med forskningsetiske retningslinjer, ved å anvende kunnskap om idrettsvitenskapelige teorier og metoder.

Opptakskrav

Krav om generell studiekompetanseog politiattest

Søknad: via Samordna opptak.

Søknadsfrist: 20. april kl. 14.00 (kun i 2022 - 15. april er vanlig frist).

Kontakt

Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt opptak@uis.no

Studieplan for deg som begynner høsten 2021

Fra høsten 2021 blir bachelor i idrett endret til bachelor i idrettsvitenskap. Det fører til endringer i studieplanen.

I praksis betyr dette at nye emner gradvis innføres, og at emnene tilknyttet den gamle bachelorgraden fases ut. Nye studenter i bachelor i idrettsvitenskap vil fra høsten 2021 gjennomføre nye justerte emner. Du kan finne den fullstendige utdanningsplanen og emnebeskrivelsene til de nye emnene i bachelor i idrettsvitenskap i følgende pdf.

Studieplan og emner
Allerede student på dette programmet? Her finner du hele studieprogrambeskrivelsen

Spørsmål og svar om bachelor i idrettsvitenskap

To personer sløyer fisk på en brygge
Foto: Maria Gilje Strand

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene vi får om idrett bachelor ved UiS.

Trenger jeg å vise at jeg kan den idretten jeg har på fritiden? Må jeg delta på alle aktivitetene og turene? 

Fysiske aktiviteter og turer er obligatoriske og må være bestått av alle. 

Kan jeg dra på utveksling som en del av studieløpet mitt? 

Bachelorstudiet gir mulighet for utveksling i 2. studieår. Spørsmål rundt dette kan rettes til studiekoordinator Ivar Bjørnsen. 

Kan jeg gå fra et årsstudium til bachelor? 

Med årsstudium i idrett/kroppsøving er det mulig å søke seg inn på 2. året i bachelor programmet. Det er også mulig å søke seg inn på 3. året.

Må jeg være godt trent for å studere idrettsvitenskap? 

Selv om det ikke foreligger fysiske krav til studiet anbefales det å ha en normalt god form. Du må kunne svømme for å gjennomføre arbeidskravene i basseng. 

Må jeg kjøpe eget utstyr?

Gratisprinsippet i høyere utdanning står som et fast utgangspunkt. Men allikevel må du forvente noen utgifter i sammenheng med utstyr og læremidler. Du må selv skaffe passende klær, sko og ski til ekspedisjoner og turer i tilknytning til studieløpet.

Kan jeg levere politiattesten min på e-post? 

Politiattesten leveres digitalt gjennom studentweb.

Møt nokre av studentane våre

Camilla studerer idrettsvitenskap

Snart ferdig med bachelor

Iselin jobbar i skulen

Tidlegare idrettsstudent.

Cathrine skriv doktorgrad

Tidlegare idrettsstudent.

Studentliv i Stavanger

Som student ved Universitetet i Stavanger er mulighetene dine endeløse!

Se presentasjon om idrettvitenskap bachelor fra Åpen dag 2021.
Bli med på UiS-omvisning!

Utveksling

Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling

Utvekslingssemester

Friluftsliv: 4. semester

Åpent valg: Hele 2. studieårOpplegg for utvekslingen

Det faglige tilbudet ved universitetene listet opp under har ulike faglige profiler, eksempelvis Sports management, Sports Adventure eller Public Health. Et utenlandsopphold gir deg en god mulighet til å skreddersy studiene mer etter dine ønsker og interesser.Konseptet utveksling er å finne emnetilbud ved en av UiS sine samarbeidspartnere i utlandet som kan erstatte emnene man skulle ha tatt ved UiS i tilsvarende semester. Du vil få emnene forhåndsgodkjent før du reiser.Kontaktperson

Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:

Studiekoordinator Ivar Bjørnsen, Hulda Garborgs husGenerelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon

Utveksling
 • Alle land

  Bond University

  Reis på utveksling til Gold Coast og Bond University!

  Queensland University of Technology

  Queensland University of Technology (QUT) er et av Australias største universitet med 40.000 studenter og en stor andel internasjonale studenter. Reis "down under" og bli en del av dette studentmiljøet du også!

  San Diego State University

  San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.

  State University of New York College at Brockport

  State University of New York at Brockport (SUNY Brockport) ligger i Rochester, staten New York, kun én time fra Niagara Falls. Rochester-området er kåret til et av Amerikas beste steder å bo.

  Tallinn University

  Reis som utvekslingsstudent til TLU - en av Estlands største institusjoner innen høyere utdanning.

  Thompson Rivers University

  Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!

  University Ramón Llull, Barcelona

  Do you want to study in the Catalan Region and explore Barcelona while you are completing your studies abroad for one semester? Apply to the The University of Ramon Llull and make unforgettable memories!

  University of Jyväskylä

  Jyväskylä Universitet er Finlands ledende innen lærerutdanning. Det er også det eneste universitetet med eget fakultet for «sport and health sciences».

 • Australia

  Bond University

  Reis på utveksling til Gold Coast og Bond University!

  Queensland University of Technology

  Queensland University of Technology (QUT) er et av Australias største universitet med 40.000 studenter og en stor andel internasjonale studenter. Reis "down under" og bli en del av dette studentmiljøet du også!

 • Canada

  Thompson Rivers University

  Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!

 • Estland

  Tallinn University

  Reis som utvekslingsstudent til TLU - en av Estlands største institusjoner innen høyere utdanning.

 • Finland

  University of Jyväskylä

  Jyväskylä Universitet er Finlands ledende innen lærerutdanning. Det er også det eneste universitetet med eget fakultet for «sport and health sciences».

 • Spania

  University Ramón Llull, Barcelona

  Do you want to study in the Catalan Region and explore Barcelona while you are completing your studies abroad for one semester? Apply to the The University of Ramon Llull and make unforgettable memories!

 • USA

  San Diego State University

  San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.

  State University of New York College at Brockport

  State University of New York at Brockport (SUNY Brockport) ligger i Rochester, staten New York, kun én time fra Niagara Falls. Rochester-området er kåret til et av Amerikas beste steder å bo.

Det idrettsfaglige miljøet ved UiS

Faggruppen for idrett er knyttet til Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk.

Fagmiljøet i Idrett/idrettsvitenskap er en liten faggruppe med et bredt nedslagsfelt, som bidrar aktivt i flere sentrale fagområder. Faggruppen bidrar til forskning tilknyttet toppidrett, hvor problemstillingene kan knyttes til følgende temaer: Fysisk prestasjonsevne, treningsbelastning, bevegelsesanalyse og biomekanikk, prestasjonspsykologi og coaching. 

Innen friluftsliv arbeides med friluftslivets verdier og roller i det norske samfunnet og eksperimenteres med friluftslivveiledning i utdanningen. I vår forskning fokuseres det på kroppsøvingslærerens profesjonsutvikling, kroppsøvingsdidaktikk og læringsiljø i kroppsøving. I tillegg forskes det på fysisk aktivitet og helse, både i og utenfor skolen.

Fagmiljøet er tilknyttet Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved UiS.

Lurer du på noe?

Rådgiver
51831161
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Fakultetsadministrasjonen UH

Administrasjon IGIS

Disse kan du møte som undervisere på studiet

Førstelektor
51833526
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Universitetslektor
51831401
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Førsteamanuensis
51833563
Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk

Du er kanskje også interessert i:

Hva betyr fysisk aktivitet for læringen?

Kan man trene seg smart? To nye fra Kunnskapssenter for utdanning (KSU) ser nærmere på forholdet mello...

Slik kan elever få mer fysisk aktivitet i teoretiske fag

Barna skal gjennom mye teori i mange fag. Derfor blir ikke fysisk aktivitet prioritert i skolen, viser ny forskning.

Flinke elevar blir favoriserte av gymlæraren

Lærarane har ofte bakgrunn frå idrett, der det er greitt å gje dei beste utøvarane mest merksemd, ifølgje forskar.

Elevar trivst betre om dei ikkje sit framfor pulten heile dagen

Både lærarar og elevar rapporterer om betre fysisk og psykisk helse, ifølge forsking.

Kvinner løper raskere før eggløsning

De ulike fasene i menssyklusen har mye å si for kvinners løpsprestasjon. Resultatene fra studien viser at det er signifi...

Aktive elever lærer bedre

Skoleungdom som får røre seg mer, lærer bedre. Mer fysisk aktivitet betyr bedre læringsmiljø; det slår til og med ut på ...

Fysisk aktivitet i teorifag gir flere venner

Fysisk aktivitet i teorifag kan øke læringen. Nå viser ny forskning at det også gir flere venner.

Flinke elever favoriseres i kroppsøving

De flinke elevene får mest støtte av kroppsøvingslæreren, viser doktorgradsarbeidet til Aron Gauti Laxdal.