I bachelor idrettsvitenskap får du en praktisk, teoretisk og forskningsbasert utdanning i spennende temaer knyttet til idrett og friluftsliv.
3 år / 6 semestre
180
40
Mulig i 2. studieår
2023: 44,7 (ORD)/ 42,1 (ORDF / kvote for førstegangsvitnemål)
15. april via Samordna opptak
Om studiet
På bachelorprogrammet i idrettsvitenskap utvikler du ferdigheter som instruktør og du lærer å veilede ulike idrettsgrupper. Hvordan planlegge, tilrettelegge, gjennomføre, veilede og vurdere allsidig fysisk aktivitet? Du tilegner deg kunnskaper fra idrettspedagogikk, idrettspsykologi, fysiologi, treningslære, ernæring og treningsledelse, og utvikler ferdighetene dine om lek, dans, ulike idretter og friluftsliv.
Studiet utfordrer deg til refleksjon over idrettens verdier og forståelse for betydningen fysisk aktivitet har for barn og unges motoriske utvikling og helse. Idrettsstudiet stimulerer også til selvstendig og kritisk arbeid med idrettsfaglige problemstillinger.
I løpet av utdanningen skal du søke på en fordypning innen retningene trener/personlig trener eller friluftsliv, slik at du kan få spisset kompetansen på det feltet du er mest interessert i.
Det moderne sportssenteret på campus tilbyr gode fasiliteter for læring og trening. I tillegg finnes det mange spennende aktivitetsarenaer i universitetets nærområde, som mulighet for ulike ballspill, surfing langs jærstrendene og kort vei til fjell med klatring og muligheter for skigåing.
Du bør være i normalt god form og må være svømmedyktig for å kunne ta en bachelor i idrettsvitenskap, da du i løpet av studiet må gjennomføre ulike fysiske arbeidskrav.
Studiet kvalifiserer til idrettsvitenskap master. Ved å ta praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) etter mastergraden kan du få jobb som faglærer i ungdomsskole og videregående skole.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2023
-
Obligatoriske emner
-
Friluftsliv og idrettsaktiviteter
Første år, semester 1
-
Fysiologi, anatomi og bevegelseslære
Første år, semester 1
-
Idrettsaktiviteter 1
Første år, semester 1
-
Treningslære
Første år, semester 2
-
Idrettspsykologi og treningsledelse
Andre år, semester 3
-
Teknikklæring og motorisk utvikling
Tredje år, semester 5
-
Bacheloroppgave
Tredje år, semester 5
-
Vitenskapsteori, metode og statistikk
Tredje år, semester 5
-
Ernæring, fysisk aktivitet og helse
Tredje år, semester 6
-
-
Velg 1 emne i 3. semester
-
Anvendt treningslære
Andre år, semester 3
-
Friluftsliv i skog og høyfjell
Andre år, semester 3
-
Bærekraft og grønn omstilling
Andre år, semester 3
-
-
4. semester: Utveksling eller emner ved UiS
-
Utveksling
-
Emner ved UiS
-
Obligatorisk emne i fjerde semester
-
Nærfriluftsliv og idrettsaktiviteter i et samfunnsperspektiv
Andre år, semester 4
Nærfriluftsliv og idrettsaktiviteter i et samfunnsperspektiv (IDR234)
Studiepoeng: 15
-
-
Velg 1 emner i 4. semester
-
Coaching og treneryrke
Andre år, semester 4
-
Vinter- og kystfriluftsliv
Andre år, semester 4
-
-
-
Hva kan du bli?
Etter at du har tatt en bachelorgrad i idrettsvitenskap kan du jobbe med idrett, trening, personlig trening eller friluftslivsveiledning i både offentlige og private organisasjoner.
Etter endt utdannelse med fordypning i trener/personlig trener, kan du jobbe med idrett, trening, personlig trening innen ulike organisasjoner som idrettslag, treningssentre og offentlig idrettslig virksomhet.
Etter endt utdannelse med fordypning i friluftsliv kan du jobbe som friluftslivveileder innen ulike friluftslivorganisasjoner eller offentlig/privat friluftslivs virksomhet. Med fordypning i friluftsliv har du mulighet til å søke videre til en ettårig studie som naturguide, eventuelt på masterprogrammer i friluftsliv/naturbasert reiseliv
Studiet kvalifiserer til masterstudier i idrettsvitenskap ved UiS, eller master/videreutdanninger i idrett ved andre institusjoner.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått studium vil ha følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Kandidaten
- har bred kunnskap om betydningen idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet har for individ og samfunn.
- kjenner til sentrale begreper, eksisterende teorier og ulike fagretninger i forhold til menneskets fysiske, motoriske, psykiske og sosiale utvikling.
- har kunnskap om lek, idrett, svømming og livredning, dans og friluftsliv.
- kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innen idrettsvitenskap og friluftsliv.
Ferdigheter
Kandidaten:
- kan planlegge, tilrettelegge og gjennomføre allsidig fysisk aktivitet for barn, unge og voksne for deretter å kunne reflektere over egen faglig utøvelse.
- kan beherske, demonstrere og vurdere bevegelsesløsninger.
- kan finne, vurdere, anbefale og anvende idrettsvitenskapelig kunnskap.
Generell kompetanse
Kandidaten
- har innsikt i betydningen lek, idrett, svømming og livredning, dans og friluftsliv kan ha for bevegelsesglede, utvikling og helse.
- kan gjennomføre varierte arbeidsoppgaver i rollen som instruktør, trener, friluftslivsveileder og dermed bidra til utvikling av god aktivitet-, friluftslivs- og idrettspraksis i et bærekraftig samfunn.
- kan formidle og diskutere faglige problemstillinger, i tråd med forskningsetiske retningslinjer, ved å anvende kunnskap om idrettsvitenskapelige teorier og metoder.
Ofte stilte spørsmål

Svar på de vanligste spørsmålene vi får om idrett bachelor ved UiS.
Trenger jeg å vise at jeg kan den idretten jeg har på fritiden? Må jeg delta på alle aktivitetene og turene?
Fysiske aktiviteter og turer er obligatoriske, og må være bestått av alle.
Kan jeg dra på utveksling som en del av studieløpet mitt?
Bachelorstudiet gir mulighet for utveksling i 2. studieår. Spørsmål rundt dette kan rettes til studiekoordinator Ivar Bjørnsen.
Kan jeg gå fra et årsstudium til bachelor?
Med årsstudium i idrett/kroppsøving er det mulig å søke seg inn på 2. året i bachelorprogrammet. Det er også mulig å søke seg inn på 3. året.
Kan jeg søke overflytting fra et annet universitet?
Hvis du har et årsstudium, eller har gjennomført første eller andre studieår i idrettsvitenskap/kroppsøving ved et annet universitet, er det mulig å søke seg inn på 2. året i bachelorprogrammet. Det er også mulig å søke seg inn på 3. studieår. Søknad sendes via søknadsweb med søknadsfrist 15. april
Må jeg være godt trent for å studere idrettsvitenskap?
Selv om det ikke foreligger fysiske krav til studiet anbefales det å ha en normalt god form. Du må kunne svømme for å gjennomføre arbeidskravene i basseng.
Må jeg kjøpe eget utstyr?
Gratisprinsippet i høyere utdanning står som et fast utgangspunkt. Men allikevel må du forvente noen utgifter i sammenheng med utstyr og læremidler. Du må selv skaffe passende klær, sko og ski til ekspedisjoner og turer i tilknytning til studieløpet.
Kan jeg levere politiattesten min på e-post?
Politiattesten leveres digitalt gjennom studentweb.
Dette sier studentene våre
Glad i friluftsliv og uteliv
Christer Dysjaland er glad i friluftsliv og trives best ute. Da passer det godt å være student på idrettsvitenskap bache...
Finn en ekspert i idrettsvitenskap og kroppsøving
Faggruppen har forskere i flere prosjekt som bidrar til å styrke livskvalitet og folkehelse
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
4. semester
Åpent valg: Hele 2. studieår
Opplegg for utvekslingen
Det faglige tilbudet ved universitetene listet opp under har ulike faglige profiler, eksempelvis Sports management, Sports Adventure eller Public Health. Et utenlandsopphold gir deg en god mulighet til å skreddersy studiene mer etter dine ønsker og interesser.
Konseptet utveksling er å finne emnetilbud ved en av UiS sine samarbeidspartnere i utlandet som kan erstatte emnene man skulle ha tatt ved UiS i tilsvarende semester. Du vil få emnene forhåndsgodkjent før du reiser.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Studiekoordinator Ivar Bjørnsen, Hulda Garborgs hus
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Utveksling
- Alle land
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
University College Ghent
HOGENT er et stort universitet i byen Ghent i Flandern. Ghent er hovedstaden i den belgiske provinsen Øst-Flandern og er med sine 90 000 studenter en stor studentby. Byen har et vakkert og unikt historisk sentrum, et rikt kulturliv og er en attraktiv arena for handelsmesser og konferanser.
- Australia
- Belgia
University College Ghent
HOGENT er et stort universitet i byen Ghent i Flandern. Ghent er hovedstaden i den belgiske provinsen Øst-Flandern og er med sine 90 000 studenter en stor studentby. Byen har et vakkert og unikt historisk sentrum, et rikt kulturliv og er en attraktiv arena for handelsmesser og konferanser.
- Canada
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
- Estland
- Finland
- Spania
- USA
San Diego State University
San Diego State University (SDSU) ligger helt sør i California, på grensen til Mexico, og bare et par timers kjøretur fra Los Angeles. Dette er en svært populær utvekslingsdestinasjon for UiS-studenter.
Lurer du på noe?
Fakultetsadministrasjonen UH
Administrasjon IGIS
Disse kan du møte som undervisere på studiet
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Aktuelt fra fagmiljøet idrett og idrettsvitenskap ved UiS
Hvem er egentlig best i fotball av kvinner eller menn?
Ville du klart å skille kvaliteten av spillet i en fotballkamp på elitenivå om du ikke visste om spillerne var kvinner e...
Hva betyr fysisk aktivitet for læringen?
Kan man trene seg smart? To nye fra Kunnskapssenter for utdanning (KSU) ser nærmere på forholdet mello...
Slik kan elever få mer fysisk aktivitet i teoretiske fag
Barna skal gjennom mye teori i mange fag. Derfor blir ikke fysisk aktivitet prioritert i skolen, viser ny forskning.
Flinke elevar blir favoriserte av gymlæraren
Lærarane har ofte bakgrunn frå idrett, der det er greitt å gje dei beste utøvarane mest merksemd, ifølgje forskar.
Elevar trivst betre om dei ikkje sit framfor pulten heile dagen
Både lærarar og elevar rapporterer om betre fysisk og psykisk helse, ifølge forsking.
Kvinner løper raskere før eggløsning
De ulike fasene i menssyklusen har mye å si for kvinners løpsprestasjon. Resultatene fra studien viser at det er signifi...
Aktive elever lærer bedre
Skoleungdom som får røre seg mer, lærer bedre. Mer fysisk aktivitet betyr bedre læringsmiljø; det slår til og med ut på ...
Fysisk aktivitet i teorifag gir flere venner
Fysisk aktivitet i teorifag kan øke læringen. Nå viser ny forskning at det også gir flere venner.